Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Το «γεύμα» της μαύρης τρύπας

H μαύρη τρύπα κατάπιε ένα άστρο σαν τον Ηλιο και ότι απέμεινε από αυτό δημιούργησε ένα δίσκο ύλης. Credit: NASA Goddard Space Center
H NASA έδωσε στην δημοσιότητα μια εντυπωσιακή καλλιτεχνική απεικόνιση ενός κοσμικού… δράματος. Σε ένα γαλαξία σε απόσταση 290 εκ. φωτός από εμάς ένα άστρο παρόμοιο με τον Ηλιο πιάστηκε στα μαγνητικά/βαρυτικά δίχτυα μιας μελανής οπής η οποία κατασπάραξε την ύλη του άστρου. Οτι απέμεινε από το άτυχο άστρο σχημάτισε ένα δίσκο ύλης γύρω από την μαύρη τρύπα.

Το Facebook θα εντοπίζει όσους έχουν τάσεις αυτοκτονίας


Νέα μέτρα για τον έγκαιρο εντοπισμό ατόμων με αυτοκτονικές τάσεις λαμβάνει το Facebook, χρησιμοποιώντας σε διεθνή κλίμακα πλέον, ένα νέο λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο μπορεί, παρακολουθώντας τις αναρτήσεις, τα βίντεο και τα σχόλια των χρηστών, να εντοπίζει εκείνους που έχουν σοβαρές τάσεις αυτοκτονίας.

Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

Που είναι όλοι οι χρονοταξιδιώτες;


Eίναι πολλοί αυτοί που έχουν χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο επιχείρημα κατά των ταξιδιών στον χρόνο. Στην πραγματικότητα, ισχυρίζονται ότι αν τα ταξίδια στο παρελθόν είναι εφικτά, τότε θα πρέπει σίγουρα να υπάρχουν ανάμεσά μας χρονοταξιδιώτες που επέλεξαν να επισκεφτούν την εποχή μας. Άραγε, αυτό δεν αποδεικνύει πως δεν θα μπορέσουμε ποτέ να φτιάξουμε χρονομηχανές;

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Ντοστογιέφσκι και μη Ευκλείδειες Γεωμετρίες


Η Ευκλείδεια Γεωμετρία που μάθατε στο σχολείο ήταν πιθανώς μια μοντέρνα έκδοση του περίφημου βιβλίου «Στοιχεία» που έγραψε γύρω στο 300 π.Χ. ο Ευκλείδης. Λέγεται ότι αυτό το βιβλίο είναι το πιο πολυδιαβασμένο μετά τη βίβλο και θεωρείται ως το αρχέτυπο ενός αυστηρού συμπερασματικού συστήματος. Στο πρώτο από τα δεκατρία «κεφάλαια» των Στοιχείων διατυπώνoνται εκτός από τους ορισμούς και 5 Αιτήματα (ή Αξιώματα) για την Γεωμετρία:

Βρέθηκε η ισχυρότερη πηγή ενέργειας στον κόσμο


Είναι η σύντηξη των κουάρκ το «δισκοπότηρο» της ανεξάντλητης, καθαρής ενέργειας; Μια ομάδα φυσικών από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και το Πανεπιστήμιο του Σικάγο ανακάλυψαν ότι η σύντηξη κουάρκ μπορεί να παράγει περισσότερη ενέργεια από την πυρηνική σύντηξη και, το σημαντικότερο, ακίνδυνη σε σχέση με την τελευταία.

«Τηθύς»: Συσκευή που εντοπίζει τον μόλυβδο στο νερό από 11χρονη εφευρέτη


Το πρώτο βραβείο του 2017 Discovery Education 3M Young Scientist Challenge κέρδισε η 11χρονη Τζιτανζάλι Ράο στις ΗΠΑ, χάρη στην «Τηθύ» (Tethys): Μια συσκευή η οποία εντοπίζει μόλυβδο στο νερό.


Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Ρεκόρ επιδόσεων από διαστημικό κινητήρα που προορίζεται για αποστολή στον Άρη


Ένας προηγμένος διαστημικός κινητήρας που προορίζεται για επανδρωμένες αποστολές στον Άρη έσπασε μια σειρά ρεκόρ για μηχανή του είδους της (το οποίο είναι γνωστό ως κινητήρες Hall).