Στον προορισμό και στόχο του τον αστεροειδή Ryugu, έφτασε το ιαπωνικό διαστημόπλοιο Hayabusa 2. Το σκάφος πετά προς τον αστεροειδή από το 2014, έτος κατά το οποίο εκτοξεύτηκε από το διαστημοδρόμιο της Τανεγκασίμα. Σκοπός του είναι η μελέτη του αστεροειδούς από κοντά, η λήψη δειγμάτων και η επιστροφή τους στη Γη.
Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018
Το ιαπωνικό διαστημόπλοιο Hayabusa 2 έφτασε στον «περίεργο» αστεροειδή Ryugu
Στον προορισμό και στόχο του τον αστεροειδή Ryugu, έφτασε το ιαπωνικό διαστημόπλοιο Hayabusa 2. Το σκάφος πετά προς τον αστεροειδή από το 2014, έτος κατά το οποίο εκτοξεύτηκε από το διαστημοδρόμιο της Τανεγκασίμα. Σκοπός του είναι η μελέτη του αστεροειδούς από κοντά, η λήψη δειγμάτων και η επιστροφή τους στη Γη.
Νέα εργαλεία διαφημίσεων από την Google
Μια σειρά από νέα εργαλεία/ προϊόντα διαφημίσεων, 18 χρόνια μετά το λανσάρισμα του AdWords, ανακοίνωσε η Google, με blogpost του Σριντάρ Ραμασουάμι, αντιπροέδρου Ads&Commerce της εταιρείας.
Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018
Capacitive Power Supply Circuit
One of the major problems that is to be solved in an electronic circuit design is the production of low voltage DC power supply from Mains to power the circuit. The conventional method is the use of a step-down transformer to reduce the 230 V AC to a desired level of low voltage AC. The most simple, space saving and low cost method is the use of a Voltage Dropping Capacitor in series with the phase line.
Τρίτη 26 Ιουνίου 2018
Μηχανές ανάγνωσης της σκέψης
Συντάκτης: Σπύρος Μανουσέλης
H κατασκευή μηχανών που θα μας επέτρεπαν να γνωρίζουμε με ασφάλεια τι έχει στο μυαλό του ή τι σκέφτεται ένας άνθρωπος αποτελεί, μέχρι σήμερα, άπιαστο τεχνολογικό όνειρο, ένα είδος «Ιερού Γκράαλ» για τη σύγχρονη τεχνοεπιστήμη.
Η κλίση της Γης ως προϋπόθεση για τη ζωή
By Shannon Hall
Κατά τη διάρκεια του θερινού ηλιοστασίου, το βόρειο ημισφαίριο της Γης πλησίασε τον Ηλιο, για να απολαύσει τη μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου. Το θερινό ηλιοστάσιο συμβαίνει επειδή η Γη δεν περιστρέφεται κάθετα, αλλά υπό γωνία 23,5 μοιρών. Η γωνία αυτή έκανε τους αστρονόμους να αναρωτιούνται εάν η ελαφρά αυτή μετατόπιση ευθύνεται για την ύπαρξη συνθηκών, κατάλληλων για την εμφάνιση ζωής.
Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018
Ιστορίες για τον Paul Dirac
Ο Paul Dirac γεννήθηκε το 1902, μεγάλωσε σε αυστηρά ελεγχόμενο περιβάλλον, στο Μπρίστολ, στην Αγγλία. Η μητέρα του ήταν Αγγλίδα, ο πατέρας του όμως Ελβετός, ένας τυραννικός άνθρωπος που δίδασκε γαλλικά σε κάποιο τοπικό σχολείο. Όπως θυμάται ο Ντιράκ,
«Ο πατέρας μου αποφάσισε ότι θα μπορούσα να του απευθύνω τον λόγο μόνο στα γαλλικά. Πίστευε πως θα ‘ταν καλό για μένα να μάθω γαλλικά με αυτόν τον τρόπο. Έτσι, αφού δυσκολευόμουν να εκφραστώ στα γαλλικά, έκρινα πως ήταν καλύτερο να μη μιλάω καθόλου, παρά να μιλάω αγγλικά. Ήμουν πολύ λιγομίλητος εκείνα τα χρόνια – κι αυτό ξεκίνησε πολύ νωρίς.«
Τελικά, ο Ντιράκ έμαθε γαλλικά σύμφωνα με τη γραμματική και ανταμείφθηκε με το προνόμιο να τρώει στην τραπεζαρία μαζί με τον πατέρα του, ενώ η μητέρα και τ’ αδέρφια του, που είχαν αποτύχει στο τεστ, έτρωγαν στην κουζίνα για τιμωρία. (…)
…η παρακάτω ιστορία προέρχεται από τον Χάιζενμπεργκ:
Κυριακή 17 Ιουνίου 2018
Γιατί υπάρχει το σύμπαν;
Όπως έγραψε κάποτε ο Douglas Adams : “Το σύμπαν είναι μεγάλο, πραγματικά πολύ μεγάλο.» Και όμως, εάν η θεωρία μας για το big bang είναι σωστή, το σύμπαν ήταν κάποτε πολύ μικρότερο. Πράγματι, κάποτε ήταν μικρότερο κι από ένα σημείο. Περίπου πριν 13,7 δισεκατομμύρια έτη ξεπήδησε αυθόρμητα ο χρόνος και ο χώρος από το κενό. Πώς έγινε αυτό;
Γιατί η M-Θεωρία είναι ο κορυφαίος υποψήφιος για τη θεωρία των πάντων
Η θεωρία Μ ενοποιεί σε μία και μοναδική μαθηματική
δομή και τις πέντε συνεπείς εκδοχές της θεωρίας των χορδών (καθώς και
μια περιγραφή σωματιδίων που ονομάζεται υπερβαρύτητα). Μοιάζει με καθεμία
από αυτές τις θεωρίες με διαφορετικά φυσικά καθεστώτα. Αυτή η Μητέρα
όλων των θεωριών χορδών (γι αυτό και ονομάστηκε θεωρία Μ), περνάει μια
δοκιμασία που μέχρι στιγμής καμία άλλη υποψήφια θεωρία της κβαντικής
βαρύτητας δεν μπόρεσε να ταιριάξει.
Σάββατο 16 Ιουνίου 2018
Ζωή εναντίον Σκοτεινής Ενέργειας
Πως θα μπορούσε ένας προηγμένος πολιτισμός να επιβιώσει σε ένα σύμπαν που διαστέλλεται επιταχυνόμενα
Η παρουσία της σκοτεινής ενέργειας στο σύμπαν είναι η αιτία της επιταχυνόμενης διαστολής του. Η δράση της σκοτεινής ενέργειας είναι απωστική, κυριαρχεί των ελκτικών βαρυτικών δυνάμεων, και αυξάνει με επιταχυνόμενο ρυθμό συνεχώς το σύμπαν μας. Οι φυσικοί δεν ξέρουν τι ακριβώς είναι και γι αυτό την ονόμασαν «σκοτεινή» ενέργεια. Οι υπολογισμοί τους δείχνουν πως αποτελεί πάνω από τα δύο τρίτα της συνολικής μάζας-ενέργειας του σύμπαντος!
Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018
Πίσω στις ΗΠΑ τα «σκήπτρα» του ισχυρότερου επιστημονικού υπερυπολογιστή του κόσμου
Με επιδόσεις ύψους 200.000 τρισεκατομμυρίων υπολογισμών ανά δευτερόλεπτο, ή αλλιώς 200 petaflops, ο Summit θα είναι οκτώ φορές πιο ισχυρός από το προηγούμενο κορυφαίο σύστημα του ORNL, Titan. |
Κυριακή 10 Ιουνίου 2018
Πόσο κοστίζει η ανεπάρκεια ύπνου;
Η ανεπάρκεια ύπνου είναι πρόβλημα δημόσιας υγείας καθώς επηρεάζει έναν στους τρεις ενήλικες, παγκοσμίως.
Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Sleep, δείχνει ότι ο ανεπαρκής ύπνος έχει σοβαρές οικονομικές συνέπειες για τα κράτη.
Νανόπουλος: «Δεν ήμουν καλός μαθητής. Ένα βιβλίο μου άλλαξε τη ζωή»
Πάνω σε τι εργάζεστε αυτόν τον καιρό;
Αυτή την εποχή δουλεύω περισσότερο τη φυσική. Πάντα στην Ελλάδα βρίσκω χρόνο για να της αφιερωθώ, γιατί στην Αμερική με καταδυναστεύουν τα ζητήματα οργανωτικής και διοικητικής φύσης. Εδώ τα πράγματα είναι πιο εύκολα και ευχαριστιέμαι να κάνω φυσική. Δηλαδή ασχολούμαι με διάφορα προβλήματα – στην έρευνα προφανώς. Με την ομάδα μου έχουμε εκπονήσει διάφορα σχέδια.
Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018
Συγχρονισμός των εγκεφάλων στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις
Σε ποιο βαθμό οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις επηρεάζουν τη δραστηριότητα των εγκεφάλων όσων συμμετέχουν σε αυτές;
Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018
Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018
Οι «μεταμορφώσεις» των νετρίνων κλονίζουν τα θεμέλια της Φυσικής
Συντάκτης: Σπύρος Μανουσέλης
Πριν από δέκα μέρες, στις 22.05.2018, μια διεθνής ομάδα φυσικών που συνεργάζονται στο πλαίσιο ενός πολυετούς ερευνητικού προγράμματος του CERN έκανε μια εντυπωσιακή ανακοίνωση που αναστάτωσε τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Βασιζόμενοι σε μια σειρά από πειράματα που εστιάζουν στη φύση και τη συμπεριφορά των νετρίνων, των πιο αινιγματικών σωματιδίων που υπάρχουν στο Σύμπαν, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι πρέπει να θεωρείται πλέον βέβαιο πως τα νετρίνα όχι μόνο έχουν μάζα αλλά μπορούν και να αλλάζουν, γεγονός που δεν συνάδει με ό,τι πίστευαν, μέχρι πρόσφατα, οι φυσικοί βασιζόμενοι στο καθιερωμένο πρότυπο της σωματιδιακής φυσικής.
Το Dawn στην πιο κοντινή επαφή του με τη Δήμητρα
Το διαστημικό σκάφος Dawn (Αυγή) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) ξεκίνησε τους κατάλληλους ελιγμούς για να τεθεί σε λίγες μέρες στην κοντινότερη τροχιά του από το νάνο πλανήτη Δήμητρα, φθάνοντας σε απόσταση μόλις 35 χιλιομέτρων από αυτόν, δέκα φορές πιο κοντά από ό,τι είχε κάνει έως τώρα.
Astronio: «Ο πόλεμος με την άγνοια θα είναι ο μόνος πόλεμος που θα γνωρίζει η ανθρωπότητα»
Συνέντευξη στον Μάκη Γεφυρόπουλο
Αναρωτηθήκατε ποτέ πόσο δύσκολη ή όχι είναι η πρόσβαση στα νέα δεδομένα και τις καινούριες συνήθειες που φέρνει μαζί της η επιστημονική πρόοδος;
Κυριακή 3 Ιουνίου 2018
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)