Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022

Συνείδηση και Κβαντική Φυσική

Eugene Wigner πέρα από την συνεισφορά του στην κβαντομηχανική και πυρηνική φυσική προβληματιζόταν πάντα με τα θεμέλια της κβαντικής θεωρίας. Υποστήριζε πως στην μελέτη του μικρόκοσμου υπεισέρχεται αλληλεπιδρώντας και η συνείδηση του παρατηρητή. Η συνείδηση, όχι ως μια υπερβατική οντότητα, αλλά ως υλική πραγματικότητα που αλληλεπιδρά με το παρατηρούμενο σύστημα. Για τον λόγο αυτό σχεδίασε ένα νοητικό πείραμα – είναι γνωστό ως «ο φίλος του Wigner» – για να διερευνήσει τον ρόλο της συνείδησης στη διαδικασία της κβαντικής μέτρησης.

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

Άνθρωποι και ποντίκια – υβριδικοί εγκέφαλοι

 

Ένα νέο επιστημονικό επίτευγμα είναι γεγονός με την επίτευξη της εμφύτευση ανθρώπινων εγκεφαλικών οργανιδίων σε αρουραίους για την μελέτη νευρολογικών παθήσεων με βιολογικό υπόβαθρο.

Παρακολουθούν τα iPhones τους κατόχους τους;

 

Μια ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι μια σειρά από δημοφιλείς προεγκατεστημένες εφαρμογές και υπηρεσίες της Apple στα iPhones καταγράφουν μια σειρά από προσωπικά δεδομένα των κατόχων τους.

Μήπως η θεωρία του πολυσύμπαντος πρέπει να εγκαταληφθεί;


Την ιδέα του πολυσύμπαντος στήριξαν(-στηρίζουν) αρκετοί φυσικοί (Stephen Hawking, Brian Greene κ.ά), ενώ κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι αντιεπιστημονική, αφού οι προβλέψεις της θεωρίας είναι αδύνατο να ελεγχθούν – μια θεμελιώδης απαίτηση που καθορίζει όλες τις επιστημονικές θεωρίες.

Μνήμη: Πώς διαμορφώνονται και πώς εξασθενούν οι αναμνήσεις


Γιατί μπορεί κάποιος να θυμηθεί το όνομα του καλύτερου φίλου των παιδικών του χρόνων που έχει να δει πάρα πολλά χρόνια και εύκολα να ξεχνάει το όνομα ενός προσώπου που μόλις πριν από ένα λεπτό συνάντησε; Με άλλα λόγια, γιατί ορισμένες μνήμες είναι σταθερές κατά τη διάρκεια δεκαετιών, ενώ άλλες εξασθενούν μέσα σε λίγα λεπτά;

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022

Homo narrans: ο άνθρωπος αφηγητής

Σπύρος Μανουσέλης


Η νέα επιστήμη της μοναδικής αφηγηματικής ικανότητας του ανθρώπινου είδους ⫸ Γιατί ο άνθρωπος φαίνεται πως είναι το μοναδικό έμβιο είδος που έχει την ανάγκη να ακούει και την ικανότητα να διηγείται ιστορίες; Και ποια ζωτική ή εξελικτική ανάγκη εξυπηρετεί αυτή η εκπληκτική όσο και διαχρονική εγκεφαλική μας ικανότητα;

Τι να προσέχετε για να μην σας «μολύνουν» το κινητό με λογισμικό παρακολούθησης

 

Συμβουλές προστασίας από κακόβουλο λογισμικό στα κινητά μας τηλέφωνα έδωσε ο εμπειρογνώμονας Κώστας Λακαφώσης στη Ναυτεμπορική TV.

“Προσοχή στα κινητά που σας κάνουν δώρο και ειδικά αν δεν είναι σφραγισμένα στην αρχική τους συσκευασία”, επεσήμανε ο Αεροναυπηγός Μηχανικός και Ειδικός Πραγματογνώμονας Κώστας Λακαφώσης, καλεσμένος στην εκπομπή του Φίλιππου Φιλιππακόπουλου στη Ναυτεμπορική TV μιλώντας με αφορμή την υπόθεση των υποκλοπών.

Ελύτης: "Τις νύχτες δεν τις ξεγελάς, θυμούνται όσα κάνεις πως ξέχασες..."


Ελύτης: "Τις νύχτες δεν τις ξεγελάς, θυμούνται όσα κάνεις πως ξέχασες..."

https://www.facebook.com/greekrockculture/

 

TRASH UNION - EVERY MAN 4 HIMSELF - HARDCORE WORLDWIDE (OFFICIAL HD VERSION HCWW)

https://www.youtube.com/watch?v=X8AX8m5JJFA

 

Δύο δισ. δολάρια έχουν δοθεί για αγορές real estate μέσα στο metaverse

Μπορεί το metaverse να αργεί ακόμη να ανοίξει τις πύλες του αλλά εταιρείες και ιδιώτες σπεύδουν να αποκτήσουν γραφεία και προσωπικούς χώρους σε αυτό τον εικονικό κόσμο καταβάλλοντας τα ανάλογα ποσά.

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022

Κοινοί Θνητοί | Σ'αυτή τη μηχανή (video)


Ένας ‘φανταστικός’ τύπος για τις ρίζες του τριωνύμου


Θεωρούμε την συνάρτηση του τριωνύμου f(x)=x^{2}+bx+c (με α=1).

Η χορτοφαγία δεν ευθύνεται για την κατάθλιψη των βίγκαν



Σπύρος Μανουσέλης

Η επιλογή να είναι κανείς χορτοφάγος σε μια κοινωνία διατροφικής αφθονίας μπορεί να εξηγηθεί επαρκώς καταφεύγοντας σε διάφορα ηθικοπολιτικά, πολιτισμικά, ιατρικά ή θρησκευτικά επιχειρήματα και συνήθως δικαιολογείται προσφεύγοντας σε έναν συνδυασμό από τέτοια επιχειρήματα.