Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023

H ΙΒΜ παρουσίασε τον «Κόνδορα», το ισχυρότερο κβαντικό τσιπ στον κόσμο


Ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία ενός κβαντικού υπολογιστή έκανε η IBM. O αμερικανικός κολοσσός κατασκευής υπολογιστών παρουσίασε ένα κβαντικό τσιπ που διαθέτει 1,121 qubits και είναι το ισχυρότερο κβαντικό τσιπ που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα. H δημιουργία κβαντικών υπολογιστών αποτελεί το ιερό δισκοπότηρο στον τομέα της πληροφορικής αφού αυτοί οι υπολογιστές αναμένεται φέρουν επανάσταση στον σύγχρονο κόσμο. Η χρήση των κβαντικών υπολογιστών πιστεύεται ότι θα φέρει αδιανόητη ώθηση σε κάθε τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Αλτσχάιμερ: Μπορεί ένα βακτήριο στο στομάχι να προκαλέσει την νόσο;

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού φαίνεται να συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με νέα καναδική μελέτη πρώτος συγγραφέας της οποίας ήταν ένας έλληνας επιστήμονας

Ο υπέρτατος οδηγός για τον χρόνο


11 συναρπαστικές γνώσεις που αποκτήσαμε μέχρι σήμερα για τον χρόνο (σύμφωνα με το αρχείο του BBC Future)

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023

16 Δεκεμβρίου 1947 – Ανακαλύπτεται το τρανζίστορ

Οι John Bardeen, William Shockley, και Walter Brattain στα εργαστήρια Μπελ το 1948 (Φωτογραφία: Jack St.)

Το τρανζίστορ, θεμελιώδες για όλη τη σύγχρονη τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων των τηλεπικοινωνιών, των επικοινωνιών δεδομένων, της αεροπορίας και του εξοπλισμού εγγραφής ήχου και βίντεο, εφευρέθηκε στις 16 Δεκεμβρίου του 1947 – αν και ακόμη και αρκετά χρόνια αργότερα, θεωρούνταν ως ένα περίεργο επίτευγμα.

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023

Microsoft: Ξεχάστε για το 2024 την εμφάνιση υπερευφυούς τεχνητής νοημοσύνης

Ο πρόεδρος του τεχνολογικού κολοσσού αναφέρθηκε στις εξελίξεις της ΑΙ

Λίγες μέρες μετά την λήξη του θρίλερ στην OpenAI με την απόλυση του διευθύνοντος συμβούλου Σαμ Άλτμαν και την πανηγυρική του επιστροφή και την αλλαγή του ΔΣ της εταιρείας του ChatGPT ο πρόεδρος της Microsoft η οποία θεωρείται ότι ελέγχει πλέον έστω και ατύπως την OpenAI πήρε θέση τόσο για όσα συνέβησαν στην εταιρεία όσο και για τις εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Αισθητή θερμοκρασία και θερμική αίσθηση τον χειμώνα στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας


Σύνταξη άρθρου: Κ. Πανταβού, K. Λαγουβάρδος, Β. Κοτρώνη

ΕΑΑ-Πεντέλη, Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023, 12:00

Συχνά σχολιάζουμε ότι έχει περισσότερη ζέστη ή κάνει περισσότερο κρύο από αυτό που μας λένε οι μετρήσεις της θερμοκρασίας από τους μετεωρολογικούς σταθμούς. Για την εκτίμηση της θερμοκρασίας που αισθανόμαστε χρησιμοποιείται η έννοια της αισθητής θερμοκρασίας η οποία αποτελεί μέτρο του πόσο ζέστη ή κρύο αισθάνεται ένας μέσος ενήλικας στο εξωτερικό περιβάλλον.

Επιστήμονες δημιούργησαν μικροσκοπικά ζωντανά ρομπότ από ανθρώπινα κύτταρα


Μελλοντικά, τα ανθρωπομπότ όπως ονομάστηκαν, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την επούλωση πληγών ή κατεστραμμένων ιστών.

Ποιος εφηύρε τη μέτρηση του χρόνου;

Οι πρώτες συσκευές μέτρησης του χρόνου ήταν πιθανότατα από φυσικά υλικά που χάθηκαν στους αιώνες, αλλά οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήταν οι πρώτοι που άφησαν αρχεία για τις μεθόδους μέτρησης του χρόνου τους.

Επιμέλεια: Έφη Αλεβίζου