Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

“Ζωή είναι το άθροισμα των επιλογών μας.” – Albert Camus


 

Ζωή είναι το άθροισμα των επιλογών μας.” – Albert Camus

Ο διάσημος φιλόσοφος, Αλμπέρ Καμύ, είπε κάποτε: “Η ζωή είναι το άθροισμα των επιλογών μας”. Αυτά τα λόγια μεταφέρουν ένα ισχυρό μήνυμα σχετικά με τον αντίκτυπο των επιλογών μας στην πορεία της ζωής μας. Κάθε μέρα, κάνουμε αμέτρητες επιλογές που διαμορφώνουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις πράξεις μας. Ακόμα και οι φαινομενικά ασήμαντες επιλογές μας, παίζουν το ρόλο τους στη συνολική κατεύθυνση της ζωής μας. Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε την πραγματική ουσία του αποφθέγματος του Καμύ και θα δούμε πώς μπορεί να αλλάξει τη νοοτροπία μας για τη ζωή.

Tα κρυμμένα μαθηματικά στην «Εναστρη Νύχτα» του βαν Γκογκ


Η εμβληματική «Έναστρη Νύχτα» του Βίνσεντ βαν Γκογκ αποτελεί διαχρονικά ένα από τα πιο θαυμαστά και αναγνωρίσιμα έργα της παγκόσμιας τέχνης, αλλά και σταθερά πεδίο δημόσιας συζήτησης -αν όχι αντιπαράθεσης- για την έμπνευση πίσω από το περιδινούμενο νυχτερινό τοπίο.

Stop that...


 

 

 

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024

Η ανακάλυψη του ηλεκτρομαγνητισμού


Χάρης Βάρβογλης

Ο μαγνητισμός ήταν γνωστός από την αρχαιότητα, χωρίς όμως να είναι γνωστό ότι δημιουργείται από κινούμενα φορτία. Ο τρόπος της δημιουργίας του διαπιστώθηκε τυχαία, όπως πολύ συχνά συμβαίνει με τις μεγάλες ανακαλύψεις, στις 21 Απριλίου 1820, πριν από 199 χρόνια.

RLC Series Circuit (Series Resonant condition)


RLC Series Circuit 


The RLC Series Circuit is defined as when a pure resistance of R ohms, a pure inductance of L Henry and a pure capacitance of C farads are connected together in series combination with each other. As all the three elements are connected in series so, the current flowing in each element of the circuit will be same as the total current I flowing in the circuit.

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024

Το ασυνείδητο ως επιφάνεια Riemann


Οι επιφάνειες Riemann στην υπηρεσία της Ψυχανάλυσης

Bob Marley - So Much Trouble In The World


Το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης


Πώς προέκυψε το ανθρώπινο γένος και γιατί διατηρείται στη ζωή σε έναν πλανήτη σαν τον δικό μας;
Κατέχουμε μια ειδική θέση στο Σύμπαν και το πεπρωμένο μας ορίζει να υπάρχουμε σε αυτό;
Προς τα πού οδεύουμε ως είδος και, το πιο δύσκολο ερώτημα, για ποιο λόγο;

Η φυσική ιστορία της θρησκευτικότητας

Η εξελικτική και νευροθεολογική προσέγγιση των θρησκευτικών φαινομένων

Η φυσική ιστορία της θρησκευτικότητας

ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΟΥ ΝΟΥ 18.05.24 20:37 Σπύρος Μανουσέλης


Γιατί περίπου το 90% των ανθρώπων δηλώνει ότι πιστεύει στην ύπαρξη κάποιας υπερφυσικής δημιουργικής δύναμης και γιατί πάνω από το 50% από αυτούς τους ανθρώπους νιώθει την ανάγκη να ταυτίζει και να προσωποποιεί αυτήν την αλλόκοσμη δύναμη με μια «θεότητα»; Πάντως στις μέρες μας ολοένα και περισσότερες νευροεπιστημονικές μελέτες καταφέρνουν να εντοπίζουν και να καταγράφουν λεπτομερώς τις διεργασίες που συντελούνται στο εσωτερικό του ανθρώπινου εγκεφάλου όποτε βρίσκεται σε κατάσταση θρησκευτικής έκστασης. Γεγονός που μας αποκαλύπτει τις εντυπωσιακές γνωστικές δυνατότητες της σύγχρονης Νευροθεολογίας.

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

Πώς μοιάζει ο θάνατος; Τα τέσσερα στάδια που περνάει το σώμα όταν πεθαίνουμε



Ο θάνατος είναι μια διαδικασία και αποτελείται από τέσσερις φάσεις που εκτείνονται σε έξι μήνες.

Πώς «μοιάζει πραγματικά ο θάνατος»;


Μια νοσηλεύτρια περιέγραψε τα τέσσερα στάδια που περνάει το σώμα όταν πεθαίνουμε.

Με αυτόν τον τρόπο η νοσηλεύτρια είχε σκοπό να προετοιμάσει τους ανθρώπους ώστε να μην «φρικάρουν» όταν χάνουν ένα αγαπημένο τους πρόσωπο, καθώς πιστεύει ότι «η εκπαίδευση μειώνει το φόβο».

Τσαρλς Μπουκόβσκι: Η ιδιοφυία του πλήθους

 

«Υπάρχει αρκετή πανουργία, μίσος, βία και παραλογισμός στο μέσο άνθρωπο

που αρκεί για να προμηθεύσει οποιονδήποτε στρατό μια οποιαδήποτε μέρα,

και οι καλύτεροι στο φόνο είναι αυτοί που κηρύττουν εναντίον του,

και οι καλύτεροι στο μίσος είναι αυτοί που κηρύττουν αγάπη,

και οι καλύτεροι στον πόλεμο είναι τελικά αυτοί που κηρύττουν ειρήνη.

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Κβαντική σύμπλεξη και συνείδηση


Η κατανόηση της φύσης της συνείδησης είναι ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα στην επιστήμη. Η ιδέα ότι η ανθρώπινη συνείδηση προκύπτει από τα κβαντικά φαινόμενα που παραγματοποιούνται σε μικροσωληνίσκους στον εγκέφαλο προτάθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’90 από τον φυσικό Penrose και τον αναισθησιολόγο. Stuart Hameroff. Ο συγχρονισμός των νευρώνων εντός του εγκεφαλικού φλοιού αποτελεί την βάση για ποικίλες νευροβιολογικές διεργασίες, στενά συνδεδεμένες με ανωμαλίες στη λειτουργία του εγκεφάλου και τις εγκεφαλικές παθήσεις.

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

Η νέα τεχνολογική σκέψη ως αναγνωστική περιπέτεια

Οι πιο ενδιαφέρουσες βιβλιοπροτάσεις για την συντελούμενη επανάσταση των ευφυών μηχανών


Κλείνοντας, προσωρινά, τον κύκλο των άρθρων μας σχετικά με τις τρέχουσες εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης, παρουσιάζουμε κάποια, κατά τη γνώμη μας, πολύ αξιόλογα βιβλία, που διαφωτίζουν τις βαθύτερες συνέπειες της νέας τεχνολογίας στην καθημερινή ζωή και στη σκέψη των ανθρώπων. Μολονότι οι ταχύτατα αναπτυσσόμενες νέες τεχνολογίες βρίσκονται ακόμη στην πρώιμη ή νηπιακή φάση της ανάπτυξής τους, είναι ήδη ορατές οι επιπτώσεις τους και οι προοπτικές της εξέλιξής τους στο άμεσο μέλλον επιβάλλουν έναν σοβαρό κοινωνικοπολιτικό προβληματισμό από τώρα.

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων ακολουθούσε το ελληνικό σεληνιακό ημερολόγιο και όχι το ηλιακό των Αιγυπτίων


Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, η αρχαία συσκευή μεγέθους κουτιού παπουτσιών που χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση των κινήσεων του Ήλιου, της Σελήνης και των πλανητών – ακολουθούσε το ελληνικό σεληνιακό ημερολόγιο, όχι το ηλιακό που χρησιμοποιούσαν οι Αιγύπτιοι, όπως πιστευόταν παλαιότερα, αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Τεχνητή Νοημοσύνη και Μαθηματικά


Ο μαθηματικός Terence Tao παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο οι υπολογιστές και η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιούνται στη μαθηματική έρευνα. Συζητά την εξέλιξη από τα πρώτα υπολογιστικά εργαλεία μέχρι την σύγχρονη μηχανική μάθηση, επισημαίνοντας τις πρόσφατες ανακαλύψεις και τις συνεχείς προκλήσεις. Ο Tao τονίζει ότι ενώ η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται ολοένα και πιο χρήσιμη στα μαθηματικά, η ανθρώπινη διορατικότητα και η δημιουργικότητα παραμένουν απαραίτητες για την επίτευξη ουσιαστικής προόδου στον τομέα: