Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Κβαντική σύμπλεξη και συνείδηση


Η κατανόηση της φύσης της συνείδησης είναι ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα στην επιστήμη. Η ιδέα ότι η ανθρώπινη συνείδηση προκύπτει από τα κβαντικά φαινόμενα που παραγματοποιούνται σε μικροσωληνίσκους στον εγκέφαλο προτάθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’90 από τον φυσικό Penrose και τον αναισθησιολόγο. Stuart Hameroff. Ο συγχρονισμός των νευρώνων εντός του εγκεφαλικού φλοιού αποτελεί την βάση για ποικίλες νευροβιολογικές διεργασίες, στενά συνδεδεμένες με ανωμαλίες στη λειτουργία του εγκεφάλου και τις εγκεφαλικές παθήσεις.

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

Η νέα τεχνολογική σκέψη ως αναγνωστική περιπέτεια

Οι πιο ενδιαφέρουσες βιβλιοπροτάσεις για την συντελούμενη επανάσταση των ευφυών μηχανών


Κλείνοντας, προσωρινά, τον κύκλο των άρθρων μας σχετικά με τις τρέχουσες εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης, παρουσιάζουμε κάποια, κατά τη γνώμη μας, πολύ αξιόλογα βιβλία, που διαφωτίζουν τις βαθύτερες συνέπειες της νέας τεχνολογίας στην καθημερινή ζωή και στη σκέψη των ανθρώπων. Μολονότι οι ταχύτατα αναπτυσσόμενες νέες τεχνολογίες βρίσκονται ακόμη στην πρώιμη ή νηπιακή φάση της ανάπτυξής τους, είναι ήδη ορατές οι επιπτώσεις τους και οι προοπτικές της εξέλιξής τους στο άμεσο μέλλον επιβάλλουν έναν σοβαρό κοινωνικοπολιτικό προβληματισμό από τώρα.

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων ακολουθούσε το ελληνικό σεληνιακό ημερολόγιο και όχι το ηλιακό των Αιγυπτίων


Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, η αρχαία συσκευή μεγέθους κουτιού παπουτσιών που χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση των κινήσεων του Ήλιου, της Σελήνης και των πλανητών – ακολουθούσε το ελληνικό σεληνιακό ημερολόγιο, όχι το ηλιακό που χρησιμοποιούσαν οι Αιγύπτιοι, όπως πιστευόταν παλαιότερα, αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Τεχνητή Νοημοσύνη και Μαθηματικά


Ο μαθηματικός Terence Tao παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο οι υπολογιστές και η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιούνται στη μαθηματική έρευνα. Συζητά την εξέλιξη από τα πρώτα υπολογιστικά εργαλεία μέχρι την σύγχρονη μηχανική μάθηση, επισημαίνοντας τις πρόσφατες ανακαλύψεις και τις συνεχείς προκλήσεις. Ο Tao τονίζει ότι ενώ η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται ολοένα και πιο χρήσιμη στα μαθηματικά, η ανθρώπινη διορατικότητα και η δημιουργικότητα παραμένουν απαραίτητες για την επίτευξη ουσιαστικής προόδου στον τομέα: