Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Υπέρλαμπρο άστρο είναι «το πιο σφαιρικό αντικείμενο στη φύση»

To Kepler 11145123 είναι το πιο στρογγυλό άστρο που γνωρίζουμε ως σήμερα (Πηγή: Mark A. Garlick)
Ένα άστρο που έχει διπλάσιο όγκο σε σχέση με τον Ήλιο και βρίσκεται σε απόσταση 5.000 ετών από τη Γη μόλις ανακηρύχθηκε το πιο σφαιρικό αντικείμενο που έχει μετρηθεί ποτέ στη φύση.


Τα άστρα δεν είναι τέλειες σφαίρες -καθώς περιστρέφονται γίνονται πεπλατυσμένα λόγω της φυγόκεντρης δύναμης.

Στον Ήλιο, ο οποίος ολοκληρώνει μια περιστροφή γύρω από τον εαυτό του κάθε 27 ημέρες, η πολική διάμετρος είναι δέκα χιλιόμετρα μεγαλύτερη από ό,τι είναι η ισημερινή διάμετρος (η Γη, η οποία περιστρέφεται πολύ ταχύτερα, είναι 42 χιλιόμετρα πιο πλατιά στον ισημερινό από ό,τι στους πόλους).

Τώρα, όμως, οι αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα άστρο που είναι σχεδόν ολοστρόγγυλο. Πρόκειται για το καυτό και πολύ φωτεινό άστρο Kepler 11145123, το οποίο είναι περιστρέφεται τρεις φορές πιο αργά από τον Ήλιο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Λοράν Γκιζόν του γερμανικού Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για την Έρευνα του Ηλιακού Συστήματος, αναφέρουν στην επιθεώρηση Science Advances ότι η διαφορά ανάμεσα στην ισημερινή και την πολική διάμετρο είναι μόλις έξι χιλιόμετρα.

Ο υπολογισμός βασίστηκε στη μέθοδο της αστροσεισμολογίας, τη μελέτη δηλαδή των ταλαντώσεων στην επιφάνεια του άστρου.

Η μικρή διαφορά της διαμέτρου ανάμεσα στους πόλους και τον ισημερινό οφείλεται όχι μόνο στη χαμηλή ταχύτητα περιστροφής αλλά και τις ιδιαιτερότητες του αστρικού μαγνητικού πεδίου, επισημαίνουν οι συντάκτες τη μελέτης.

Οι ερευνητές έκαναν λόγο για εντυπωσιακά μικρό αριθμό, αν ληφθεί υπόψη ότι το τεράστιο άστρο έχει ακτίνα 1,5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. «Πρόκειται για το πιο στρογγυλό φυσικό αντικείμενο που έχει ποτέ μετρηθεί, πιο στρογγυλό και από τον Ήλιο» δήλωσε ο Γκιζόν.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500115389

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog TEO O ΜΑΣΤΟΡΑΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.