Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019

QED – Κβαντική Ηλεκτροδυναμική

 
Η Κβαντική Ηλεκτροδυναμική (Quantum Electrodynamics ή για συντομία QED), αποτελεί το προϊόν της ένωσης δυο μεγάλων θεωριών της φυσικής, της Κβαντικής Μηχανικής και της Ειδικής Θεωρίας της Σχετικότητας.

Home built rotary phase converter for home shop 3 phase power


Η μελαγχολία των Χριστουγέννων


Τα Χριστούγεννα δημιουργούν πολλές προσδοκίες. Τα καταστήματα είναι γεμάτα από κόσμο, στολίδια και δώρα, τα περιοδικά είναι πλημμυρισμένα από λαμπερούς, καλοντυμένους ανθρώπους που διασκεδάζουν σε διάφορα πάρτι ή από οικογένειες σε υπέροχα σπίτια που ανοίγουν δώρα κάτω από μεγάλα χριστουγεννιάτικα δέντρα ή κάθονται γύρω από ένα τραπέζι τρώγοντας ό,τι πιο εκλεκτό υπάρχει.

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019

Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης - Πού θα χτυπήσει η «Ζηνοβία» (Video/Χάρτες)


Αισθητή πτώση της θερμοκρατίας, πολύ θυελλώδεις ανέμους στο Αιγαίο, ισχυρές βροχές και καταγίδες φέρνει η "Ζηνοβία" από το βράδυ του Σαββάτου. Δεν αποκλείονται και χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της ανατολικής και νότιας χώρας.

Πιο αναλυτικά :

Αριστοτέλης: Ο πρώτος επιστήμονας βιολόγος


Ο Αριστοτέλης, ο μακεδόνας φιλόσοφος από τα Στάγειρα της Χαλκιδικής (384-322), ασκεί επί 2.400 χρόνια μια μοναδική επίδραση στην ιστορία του ανθρώπινου πνεύματος.

Ποιες τροφές προκαλούν αϋπνία


Οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που καταναλώνουν συστηματικά γλυκά αλλά και λευκό ψωμί, σε μεγάλες ποσότητες, είναι πιθανό να υποφέρουν από αϋπνία, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

H ΝΑSA ξαναγράφει την ιστορία των pulsars


Ένα βήμα πιο κοντά στην αποκωδικοποίηση των μυστηρίων που καλύπτουν τα pulsars, τα υπέρπυκνα στροβλιλιζόμενα απομεινάρια αστέρων που έχουν εκραγεί, βρίσκονται οι αστροφυσικοί. Χάρη στο νέο τηλεσκόπιο NICER, που σαρώνει τον ουράνιο θόλο στο φάσμα των ακτίνων Χ, οι επιστήμονες έλαβαν τις πρώτες ακριβείς και αξιόπιστες μετρήσεις του μεγέθους και της μάζας ενός pulsar, καθώς και τον πρώτο χάρτη των θερμών σημείων στην επιφάνεια του.

Η «διαδρομή» του βόρειου μαγνητικού πόλου τα τελευταία 500 χρόνια


Ο μαγνητικός βόρειος πόλος της Γης μετακινείται πλέον με ρυθμό άνευ προηγουμένου στην καταγεγραμμένη ιστορία. Διασχίζει την περιοχή της Αρκτικής με ταχύτητα περίπου 50 χιλιομέτρων το χρόνο, χωρίς να δείχνει σημεία επιβράδυνσης στο «βηματισμό» του.

Μπαταρία με υλικά από θαλασσινό νερό σχεδιάζει η ΙΒΜ


Η ΙΒΜ ανέφερε την Τετάρτη πως δημιούργησε ένα σχέδιο μπαταρίας το οποίο χρησιμοποιεί υλικά που εξάγονται από το θαλασσινό νερό και δεν χρειάζεται κοβάλτιο, καθώς εντείνεται η «κούρσα» την εύρεση εναλλακτικών πηγών του σπανίου αυτού μετάλλου.

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019

Υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών σε ρόλο σεισμογράφων


Τα καλώδια οπτικών ινών, τα οποία μεταφέρουν πληροφορίες με τη μορφή φωτός, δεν είναι καλά μόνο για το γρήγορο «κατέβασμα» αρχείων, αλλά και για την ανίχνευση σεισμών, ακόμη και μέσα στη θάλασσα. Ερευνητές στις ΗΠΑ, για πρώτη φορά στον κόσμο, δοκίμασαν με επιτυχία ένα υποθαλάσσιο τηλεπικοινωνιακό καλώδιο οπτικών ινών σε ρόλο δικτύου σεισμογράφων.

Πώς ένα email επιδεινώνει την κλιματική αλλαγή


Η μείωση των αχρείαστων ευχαριστήριων emails θα μπορούσε να σώσει τον πλάνητη, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τι είναι πραγματικά η Κβαντική Μηχανική; (video)


Η κβαντική μηχανική είναι ίσως το πιο παρεξηγημένο κεφάλαιο της φυσικής, με πολλές δυσκολονόητες ιδέες πέραν της διαίσθησής μας, όπως οι γάτες που είναι ζωντανές και νεκρές ή με ισχυρισμούς ότι κάτι δεν υπάρχει μέχρι να το κοιτάξει ο άνθρωπος.

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Είναι το Σύμπαν σφαιρικό;


Τσιμπούκης Πάνος 
 
Είναι το Σύμπαν σφαιρικό ή επίπεδο; Η επιστημονική αυτή διαμάχη έρχεται στο προσκήνιο έπειτα από έρευνα τριών κοσμολόγων που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature Astronomy», τα αποτελέσματα της οποίας υποδεικνύουν ότι το Σύμπαν είναι πιθανό να είναι σφαιρικό και όχι επίπεδο όπως υπέθεταν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες. Ας δούμε με περισσότερες λεπτομέρειες για ποιον λόγο η Κοσμολογία, δηλαδή ο κλάδος της Φυσικής ο οποίος μελετάει τη γέννηση του Σύμπαντος, ενδέχεται να περνάει… υπαρξιακή κρίση.

Πώς μπορούν οι μεγαλύτεροι άνθρωποι να προστατευθούν από τις online απάτες


Περισσότερα από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια χάνουν ετησίως οι ηλικιωμένοι στις ΗΠΑ, ως αποτέλεσμα διαδικτυακής εξαπάτησης. Οι άνθρωποι της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας θεωρούνται πιο ευάλωτοι στην ηλεκτρονική απάτη, καθώς οι κυβερνοεγκληματίες μπορούν να εκμεταλλευτούν την εμπιστοσύνη τους και, σε ορισμένες περιπτώσεις, την επιδείνωση των γνωστικών λειτουργιών που προκαλεί η γήρανση.

Twitter: Αυτό είναι το κορυφαίο hashtag για το 2019


Τα θέματα που είχαν τα περισσότερα σχόλια μέσα στο 2019 έδωσε στην δημοσιότητα το twitter.

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019

Κωδικός πρόσβασης και πως θα προστατευτείτε από τους χάκερς


Μπαίνετε στο Διαδίκτυο καθημερινά και καθώς σερφάρετε σε λογαριασμούς e-mail, e-banking, συνδρομητικών υπηρεσιών, κάνετε login με εύκολα στοιχεία.

ΟΗΕ: Με το 2019 κλείνει η θερμότερη δεκαετία που έχει καταγραφεί ποτέ


Το 2019, με τις αλυσιδωτές πυρκαγιές, τις ξηρασίες, τους καύσωνες και τους τυφώνες, θα εγγραφεί μεταξύ των τριών θερμότερων ετών που έχουν καταγραφεί από το 1850, ενώ τερματίζει μία δεκαετία «εξαιρετικής ζέστης», ανακοίνωσε ο ΟΗΕ με την ευκαιρία της COP25 στην Μαδρίτη.

Υπολογισμός ολοκληρωμάτων «με τον τρόπο του Feynman»


«(…) Είχα μάθει να υπολογίζω ολοκληρώματα με διάφορες μεθόδους από ένα βιβλίο το οποίο μου είχε δώσει κάποιος καθηγητής φυσικής στο λύκειο, ο κύριος Bader. Θυμάμαι ότι εκείνη τη φορά μου ζήτησε να παραμείνω στην τάξη μετά το μάθημα: «Feynamn, μιλάς πολύ και κάνεις φασαρία. Ξέρω γιατί. Πλήττεις! Γι’ αυτό θα σου δώσω ένα βιβλίο. Θα κάθεσαι εκεί πίσω στη γωνία και θα το μελετάς. Μόνο όταν θα έχεις μάθει όλα όσα λέει θα ξαναμιλήσεις»..

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

RIPE : Πλήρης εξάντληση των IPv4 διευθύνσεων


Τα τελευταία περίπου 7 χρόνια το RIPE NCC , ο αρμόδιος οργανισμός ( RIR ) για την απόδοση δικτυακών πόρων όπως οι IP διευθύνσεις στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και κομμάτια της κεντρικής Ασίας, τελούσε υπό καθεστώς εξάντλησης που επέβαλλε αυστηρούς κανονισμούς στην απόδοση των IPv4 διευθύνσεων.

Τιτάνας: Ένας υπέροχος «εξωτικός» κόσμος


Επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων μια Ελληνίδα γεωλόγος της διασποράς, παρουσίασαν τον πρώτο παγκόσμιο γεωμορφολογικό χάρτη του Τιτάνα, δορυφόρου του Κρόνου. Ο χάρτης δημιουργήθηκε επτά χρόνια, προτού η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) εκτοξεύσει την αποστολή Dragonfly, η οποία θα στείλει το πρώτο επιστημονικό drone για εξερεύνηση άλλου ουράνιου σώματος και αναμένεται να φθάσει στον Τιτάνα το 2034.

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

H Microsoft βάζει το cloud στην εξίσωση του κβαντικού υπολογιστή


Η Microsoft ανακοίνωσε ότι οι πλατφόρμες cloud computing που υποστηρίζει θα μπορούν να λειτουργούν πλήρως σε έναν κβαντικό υπολογιστή.

Φυσική με κουμπιά, σπάγγους και καλαμάκια


Υπάρχει η «κουζίνα» που για να υλοποιηθούν οι συνταγές της για φαγητά και γλυκά πρέπει να χρησιμοποιήσεις ακριβά, ακόμη και πανάκριβα υλικά. Κάποιες φορές ίσως και με κάπως εξεζητημένους τρόπους: λάδι τρούφας, χτένι, αστακοί, κρόκος, αβγά ποσέ, γκανάς σοκολάτας, ραβιόλια. Απέναντι σε αυτή την κουζίνα είναι γνωστό πως υπάρχουν και μαγειρέματα με εντελώς απλά και φθηνά υλικά, δεμένα με πολύ απλές συνταγές και αυτά να καταλήγουν να δώσουν κλασικές γεύσεις που δύσκολα βγάζεις από το μυαλό σου. Ο χαλβάς ο σιμιγδαλένιος, για παράδειγμα, με τέσσερα μόλις υλικά ή και μια ομελέτα.

Το Σύμπαν που ζούμε είναι κλειστό ή ανοικτό;


Από μια νέα ανάλυση της αρχέγονης ακτινοβολίας που περίσσεψε από την Μεγάλη Έκρηξη προκύπτει το συμπέρασμα ότι το σύμπαν είναι σφαιρικό και κλειστό. Αυτό βρίσκεται σε αντίθεση με την μέχρι σήμερα αποδεκτή άποψη ότι το σύμπαν είναι επίπεδο και ανοικτό. Αν συνυπολογίσουμε και την διαφωνία που αιωρείται σχετικά με την τιμή της σταθεράς του Hubble (διαβάστε σχετικά: «Η διαφορά του 9%» ), τότε δημιουργείται η αίσθηση πως η Κοσμολογία βρίσκεται σε κρίση.

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019

Ανακάλυψη πιθανού νέου είδους μαύρων τρυπών


Οι μαύρες τρύπες αποτελούν σημαντικό κομμάτι ως προς την κατανόηση του τρόπου που λειτουργεί το σύμπαν, και ως εκ τούτου οι αστροφυσικοί επιδιώκουν την καταγραφή όλων των μαύρων τρυπών που υπάρχουν στον γαλαξία μας- ωστόσο, νέες έρευνες δείχνουν πως αυτές οι προσπάθειες ενδεχομένως να παραβλέπουν μια ολόκληρη κατηγορία μαύρων τρυπών, για τις οποίες μέχρι πρότινος δεν ήταν καν γνωστό πως υπήρχαν.

Φτιάξτε σφιγκτήρες από σωλήνες PVC.


Φτιάξτε σφιγκτήρες από σωλήνες PVC.

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

Η ανθρώπινη νοημοσύνη σε... πτώση


Μια σειρά από στατιστικές μετρήσεις δείχνουν ότι από τον Μεσοπόλεμο μέχρι τα τέλη του εικοστού αιώνα εμφανίζεται μια εντυπωσιακά σταθερή άνοδος του δείκτη νοημοσύνης των νεότερων γενεών, που υπολογίζεται μέσω των IQ τεστ. Αυτό είναι το περίφημο «φαινόμενο Φλιν», που πλέον αμφισβητείται από πλήθος πιο πρόσφατων ερευνών. Το περίεργο είναι ότι τόσο οι νέες όσο και παλιότερες έρευνες βασίζονται αποκλειστικά στην τυφλή αποδοχή των IQ τεστ.

Οι πλανήτες και τα σωματίδια της βαρύτητας

Πλανήτες και βαρυτόνια. Σύμφωνα με τη γενική σχετικότητα, ο ήλιος και οι πλανήτες παραμορφώνουν τον χωροχρόνο (το πλέγμα) και η καθιερωμένη κβαντική εκδοχή της θεωρίας περιλαμβάνει τα χωρίς μάζα βαρυτόνια (οι κυματοειδείς γραμμές) που μεταφέρουν την βαρυτική δύναμη. Οι μικρές αποκλίσεις των πλανητικών τροχιών από τις προβλέψεις της γενικής σχετικότητας μπορούν να εξηγηθούν από μια μη-μηδενική μάζα βαρυτονίων.
(Y. Gominet/Paris Observatory)
Η δύναμη της βαρύτητας, που περιγράφεται από την γενική θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν, μπορεί να συνδεθεί με ένα σωματίδιο που ονομάζεται βαρυτόνιο, το οποίο θεωρείται πως έχει μηδενική μάζα. Ένας τρόπος για να ελέγξουμε αν το βαρυτόνιο πράγματι δεν έχει μάζα, είναι να υπολογίσουμε ένα άνω όριο στην μάζα του από τα δεδομένα των λεπτομερών παρατηρήσεων των πλανητικών κινήσεων του Ηλιακού Συστήματος.

Για πρώτη φορά οι αστρονόμοι είδαν τον μυστηριώδη κοσμικό ιστό που συνδέει τους γαλαξίες στο σύμπαν


Ενας τεράστιος, σχεδόν αόρατος, ιστός μιας μυστηριώδους κοσμικής «αράχνης» συνδέει τα πάντα στο σύμπαν και για πρώτη φορά οι επιστήμονες μπόρεσαν να τον παρατηρήσουν άμεσα σε μεγάλη κλίμακα.

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Ηλεκτρολογικό σχέδιο σύνδεσης αλέ ρετούρ (aller retour) διακόπτη φωτισμού

Συνδεσμολογία διακοπτών αλέ ρετούρ για φωτιστικό σώμα, με δυο σημεία ελέγχου.
Όταν θέλουμε να ελέγχουμε ένα, ή περισσότερα φώτα, από δύο ή πιο πολλές θέσεις, χρησιμοποιούμε διακόπτες αλέ ρετούρ (από τις γαλλικές λέξεις, aller-retour = μετάβαση-επιστροφή), ή διακόπτες εναλλαγής, όπως λέγονται στα ελληνικά.

Η φύση είναι πολύ πιο αλλόκοτη από τη φαντασία

Karl Schwarzschild. Credit: AIP
Η συζήτηση που έγινε την περασμένη εβδομάδα με αφορμή την πρώτη, ιστορική φωτογραφία μαύρης τρύπας στο Διάστημα είχε ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο: ότι επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία φορά η Θεωρία της Γενικής Σχετικότητας που ο Αϊνστάιν διατύπωσε το 1915.

Αρχαία όαση στον Άρη ανακάλυψε το Curiosity της NASA


Πώς έμοιαζε ο Άρης πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια; Οι επιστήμονες που επιβλέπουν την αποστολή του οχήματος Curiosity στον Άρη έχουν μια σχετικά καλή εικόνα, η οποία βελτιώνεται όλο και περισσότερο, χάρη στα στοιχεία που στέλνει το «ακούραστο» ρόβερ.

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019

Το μυστήριο του κβαντικού υπολογιστή


 Σπύρος Μανουσέλης
 
Απ’ ό,τι φαίνεται, η είσοδος στην εποχή της κβαντικής υπολογιστικής επανάστασης έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να είναι εξίσου συναρπαστική και ανατρεπτική με εκείνη του περάσματος από τη συμβατική στην ψηφιακή τεχνολογία. Γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη αλλά αμφιλεγόμενη είδηση για τη δημιουργία του πρώτου κβαντικού επεξεργαστή. Ο ανταγωνισμός για την κυριαρχία στην κβαντική τεχνολογία οδηγεί προς τον «θαυμαστό καινούργιο κόσμο» του τεχνολογικού μας μέλλοντος, που αποτελεί ήδη παρόν.

Η ανάδυση των νέων κοινωνικών δικτύων


Οπως είδαμε στα δύο προηγούμενα άρθρα η επινόηση των νέων επικοινωνιακών μηχανών και, πιο πρόσφατα, η μαζική χρήση του Διαδικτύου επέφεραν ριζικές αλλαγές στον τρόπο που ζουν, σκέφτονται και συνδέονται μεταξύ τους οι ανθρώποι σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Το σημερινό άρθρο εστιάζει στα νέα «κοινωνικά δίκτυα» που προκύπτουν απ’ αυτές τις τεχνολογικές-κοινωνικές εξελίξεις, οι οποίες τείνουν να αλλάξουν τους καθιερωμένους τρόπους που επικοινωνούμε και συνδεόμαστε μεταξύ μας ως κοινωνικά όντα.

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019

Η αρχαιολογία των αυτομάτων


Σπύρος Μανουσέλης

Από τα μυθικά ανδροειδή της αρχαιότητας μέχρι τα σύγχρονα υπερτεχνολογικά αυτόματα και ρομπότ: η επιθυμία των ανθρώπων να δημιουργήσουν μηχανικά αντίγραφα του ανθρώπινου σώματος και νου χάνεται στα βάθη του χρόνου. Ωστόσο, ενώ κάθε «αυτόματο» είναι μια ειδική κατηγορία μηχανής, κάθε μηχανή δεν είναι ένα αυτόματο.

WWF: 13 + 1 αλήθειες για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας


Η επιστημονική κοινότητα μάς έχει προειδοποιήσει για το τι σημαίνει υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 1,5οC για τη φύση και τον άνθρωπο.

Κι αν ο πλανήτης 9 είναι μια αρχέγονη μαύρη τρύπα;


Η πιθανή ύπαρξη ενός ακόμα πλανήτη, σε μεγάλη απόσταση από τον Ήλιο προβληματίζει τους αστρονόμους εδώ και αρκετά χρόνια. Οφείλεται κυρίως στην παρατήρηση σωμάτων που απέχουν δεκάδες αστρονομικές μονάδες από τον ήλιο, των οποίων οι τροχιές προσομοιώνονται σωστά αν θεωρηθεί η ύπαρξη ενός πλανήτη σε απόσταση πάνω από 300 αστρονομικές μονάδες (ΑU) από τον ήλιο και μάζα συνήθως πολύ μεγαλύτερη από την μάζα της Γης.

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

«Αίνιγμα» με τη Google: Πέτυχε όντως «κβαντική υπεροχή»;


Σε ένα ιδιαίτερο «αίνιγμα» εξελίσσεται η υπόθεση επιστημονικού άρθρου από ερευνητές της Google, οι οποίοι ισχυρίζονταν πως δημιούργησαν τον πρώτο κβαντικό υπολογιστή ο οποίος είναι σε θέση να πραγματοποιεί υπολογισμούς πολύ πέρα από τις δυνατότητες των σημερινών υπερυπολογιστών: Το εν λόγω paper εντοπίστηκε από τους Financial Times σε ιστοσελίδα της NASA την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο αργότερα κατέβηκε, προκαλώντας ερωτήματα.

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

Κλιματική αλλαγή: Το τέλος των ψευδαισθήσεων


Αναλογιζόμενος κανείς το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής φτάνει αργά ή γρήγορα στο συμπέρασμα ότι έχουμε φτάσει πλέον στο τέλος των ψευδαισθήσεων.

H Google στο στόχαστρο της αμερικανικής δικαιοσύνης: Διερευνάται από 50 γενικούς εισαγγελείς


Γενικοί εισαγγελείς από 48 πολιτείες των ΗΠΑ, συν την περιφέρεια της Κολούμπια και το Πουέρτο Ρίκο, άρχισαν επίσημα τη Δευτέρα έρευνα πάνω στη Google, στο ευρύτερο πλαίσιο της αύξησης της κυβερνητικής πίεσης πάνω στους τεχνολογικούς κολοσσούς της χώρας.

Social media και αντικοινωνικές συμπεριφορές στους έφηβους


Οι έφηβοι που αφιερώνουν περισσότερες από τρεις ώρες τη μέρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media), είναι πιθανότερο να εμφανίσουν υψηλά επίπεδα εσωτερικευμένων συμπεριφορών και κλείσιμο στον εαυτό τους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019

Το «μεγαλύτερο τσιπ υπολογιστή στον κόσμο»


Μια startup στην Καλιφόρνια αποκάλυψε αυτό που, όπως υποστηρίζει, είναι το μεγαλύτερο τσιπ υπολογιστή στον κόσμο.

Οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας


Ο πρώτος βασικός νόμος: Πάντα και νομοτελειακά όλοι υποτιμούν τον αριθμό των ηλίθιων ατόμων που κυκλοφορούν στην κοινωνία.

Οι «έξυπνες» οθόνες κλέβουν την φαντασία των παιδιών


Η αφιέρωση υπερβολικού χρόνου μπροστά σε μια οθόνη έχει αρνητική επίδραση στη φαντασία των παιδιών, σύμφωνα με δημοσκόπηση σε νηπιαγωγούς την οποία επικαλείται η Independent.

Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

Επιστημονικές αποπλανήσεις


Σπύρος Μανουσέλης

Ίσως το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ευρύτερη δυνατή διάδοση της επιστημονικής κουλτούρας θα έπρεπε να αναζητηθεί στην «αφ’ υψηλού» και επιλεκτική μεταφορά ορισμένων επιστημονικών πληροφοριών από τους λίγους (που γνωρίζουν) στους πολλούς (που αγνοούν), δηλαδή στη νεωτερική ιδέα και την πρακτική της επιστημονικής εκλαΐκευσης.

Μην το πετάς, επισκεύασέ το!


Χαλασμένες τηλεοράσεις, χαλασμένα πλυντήρια ακόμα και καφετιέρες. Παλαιότερα θα πήγαιναν για επισκευή. Τώρα πετιούνται στα σκουπίδια. Η τάση όμως ανατρέπεται.

Μαζική έκρηξη supernova ίσως έκανε τους ανθρώπους να στέκονται στα δύο πόδια


Μια έκρηξη αστέρων πριν από 2,6 εκατομμύρια χρόνια μπορεί να έκανε τους αρχαίους προγόνους μας να περπατούν όρθιοι, υποστηρίζει μια νέα επιστημονική έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η γνωστική απαξίωση της επιστήμης


Σπύρος Μανουσέλης

 Η σημερινή μόδα να υποβαθμίζονται και να απαξιώνονται «επιστημολογικά» οι προσπάθειες κατανόησης της πραγματικότητας μέσω της επιστήμης είναι στην πραγματικότητα το προϊόν μιας βαθύτατα αντιδραστικής πολιτικής αντίληψης και όχι το αποτέλεσμα των εξελίξεων στη φιλοσοφία-μεθοδολογία της επιστήμης, ένα γνωστικό πεδίο που δεν μπορεί, ούτε και οφείλει, να προδιαγράφει την πορεία των επιστημονικών εξελίξεων.

Τρίτη 14 Μαΐου 2019

Νέος έντονος προβληματισμός στους επιστήμονες για τις «σκοτεινές δυνάμεις» του σύμπαντος


Η ανακοίνωση των επιστημόνων προ ημερών, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι βλέπουν το σύμπαν να επεκτείνεται ταχύτερα του αναμενόμενου, με ρυθμό περίπου 9% πιο γρήγορο από ό,τι προβλέπεται θεωρητικά, δημιούργησε νέο προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα.

Η εκδίκηση των μικροβίων


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει άρθρο στους New York Times, που αναφέρεται στην ανάπτυξη και διάδοση μικρο-οργανισμών εξαιρετικά ανθεκτικών ακόμη και στα καλύτερα, θεωρούμενα σχεδόν θαυματουργά, αντιβιοτικά και αντιμηκυτιακά φάρμακα.

Τα ιατρικά μυστικά της σοκολάτας


Δύο νέες μελέτες έρχονται να επιβεβαιώσουν σειρά προηγουμένων που έχουν δείξει ότι η μαύρη σοκολάτα αποτελεί ένα είδος... φαρμάκου.

Κυριακή 12 Μαΐου 2019

Πόσα πρόσωπα μπορεί να αναγνωρίσει ένας άνθρωπος;


Ο μέσος άνθρωπος μπορεί να αναγνωρίσει γύρω στα 5.000 πρόσωπα, από συγγενείς, φίλους και συναδέλφους έως διασημότητες και αγνώστους που συναντά τυχαία, ενώ όσοι έχουν σούπερ-ικανότητες σε αυτό τον τομέα, είναι ικανοί να αναγνωρίσουν και να θυμούνται έως 10.000 πρόσωπα. Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες κάνουν μια τέτοια εκτίμηση με βάση στοιχεία.