Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019
Επαναστατική συσκευή που μετατρέπει τη θερμότητα σε κρύο από ολλανδική startup
Η εξάπλωση της χρήσης των συσκευών κλιματισμού (air condition) θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική απειλή για το περιβάλλον. Ωστόσο, μία startup φιλοδοξεί να την αντιμετωπίσει, μέσω μιας επαναστατικής συσκευής που μετατρέπει τη θερμότητα σε κρύο χωρίς να απαιτεί η ίδια ενέργεια ή αέρια που επιβαρύνουν το περιβάλλον.
Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019
CERN: Η πρόταση για τον FCC, διάδοχο του LHC
Την πρόταση για τον επιταχυντή που προορίζεται για να διαδεχτεί τον LHC στο CERN δημοσιοποίησαν οι συντελεστές της πρωτοβουλίας FCC (Future Circular Collider) την Τρίτη.
Λεβ Λαντάου, ένας από τους μεγαλύτερους φυσικούς του 20ου αιώνα
Ο Lev Davidovich Landau γεννήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1908, και η Google του αφιερώνει το σημερινό λογότυπό της:
Ο Λεβ Λαντάου (1908-1968) γεννήθηκε στο Μπακού, στο Αζερμπαϊτζάν. Αναγνωρίσθηκε από νωρίς ως «παιδί-θαύμα» στα Μαθηματικά. Σε ηλικία 14 ετών εγγράφηκε στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μπακού, ταυτόχρονα σε δύο τμήματα: το Φυσικομαθηματικό και το Χημικό.
Πέντε μύθοι για το Διάστημα και το χρώμα του Ήλιου
Μικροί και μεγάλοι μιλάνε για το Διάστημα και όσο η ανθρωπότητα κάνει σταδιακά ολοένα πιο τολμηρά διαστημικά βήματα, οι άνθρωποι θα μιλάνε ακόμη περισσότερο. Αλλά συχνά αυτά που λέγονται για το Διάστημα, είναι λανθασμένα ή αποτελούν παρανόηση της πραγματικότητας.
Ας δούμε, ενδεικτικά, πέντε τέτοιους μύθους:
Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019
Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019
Ο επιστημονικός απολογισμός του 2018
Συντάκτης: Σπύρος Μανουσέλης
Ανάμεσα στις πολυάριθμες ανακαλύψεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε διάφορους επιστημονικούς τομείς, υπάρχουν ορισμένες που ξεχωρίζουν σαφώς για τη γνωστική αξία και τη μεθοδολογική καινοτομία τους.
Η τεχνοεπιστημονική και πολιτική επιτυχία της Κίνας στη... Σελήνη
Συντάκτης: Σπύρος Μανουσέλης
Με την επιτυχημένη προσσελήνωση, πριν από 11 ημέρες, του «Chang’e-4» στη «σκοτεινή» πλευρά του φεγγαριού, η Κίνα εισέρχεται πολύ δυναμικά στον σκληρό αγώνα για την κατάκτηση του Διαστήματος. Πρόκειται για το δεύτερο μη επανδρωμένο κινεζικό διαστημικό σκάφος που προσεδαφίστηκε με μεγάλη επιτυχία στη Σελήνη.
Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019
Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019
Οι ρίζες της θεωρίας των χορδών
Ο θεωρητικός φυσικός Gabriele Veneziano |
Στην σωματιδιακή φυσική χρησιμοποιούνται οι επιταχυντές, στους οποίους δημιουργούνται δέσμες των σωματιδίων οι οποίες εξαναγκάζονται σε σύγκρουση. Τα «θραύσματα» που προκύπτουν από την σύγκρουση ανιχνεύονται και χρησιμοποιούνται για την εύρεση μιας σειράς αριθμών που αποτελούν τον πίνακα σκέδασης (S matrix).
Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019
Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019
Τα μεγαλύτερα επιστημονικά επιτεύγματα του 2018
Tο σημαντικότερο επιστημονικό επίτευγμα του 2018 σύμφωνα με το «Science» αναδείχθηκε μια «τριπλέτα» νέων μεθόδων, που επιτρέπουν στους επιστήμονες να παρακολουθούν διαχρονικά και με μεγαλύτερη λεπτομέρεια από κάθε άλλη φορά τη γονιδιακή δραστηριότητα όπως και την ανάπτυξη μεμονωμένων κυττάρων ενός εμβρύου .
Το σύμπαν μας; Αναδύεται σε μια διογκωμένη φυσαλίδα σε μια πρόσθετη διάσταση
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουψάλα έχουν
επινοήσει ένα νέο μοντέλο για το Σύμπαν – το οποίο μπορεί να λύσει το
αίνιγμα της σκοτεινής ενέργειας. Στο άρθρο τους, που δημοσιεύτηκε στο
περιοδικό Physical Review Letters, προτείνουν μια νέα δομική
αντίληψη, συμπεριλαμβανομένης της σκοτεινής ενέργειας, για ένα σύμπαν
που εξελίσσεται σε μια διογκωμένη φυσαλίδα σε μια πρόσθετη διάσταση.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)