Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

Η τεχνοεπιστημονική και πολιτική επιτυχία της Κίνας στη... Σελήνη


Συντάκτης: Σπύρος Μανουσέλης 

Με την επιτυχημένη προσσελήνωση, πριν από 11 ημέρες, του «Chang’e-4» στη «σκοτεινή» πλευρά του φεγγαριού, η Κίνα εισέρχεται πολύ δυναμικά στον σκληρό αγώνα για την κατάκτηση του Διαστήματος. Πρόκειται για το δεύτερο μη επανδρωμένο κινεζικό διαστημικό σκάφος που προσεδαφίστηκε με μεγάλη επιτυχία στη Σελήνη.

Το πρώτο κινεζικό σκάφος ήταν το «Chang’e-3», που έφτασε στη Σελήνη το 2013, όμως η πρόσφατη επιτυχία του κινεζικού διαστημικού προγράμματος είναι πολύ πιο μεγάλη, αφού κατάφερε να προσεδαφίσει το «Chang’e-4» στη μέχρι σήμερα «απάτητη» και «σκοτεινή» όψη του δορυφόρου της Γης: την όψη εκείνη που παραμένει αόρατη από τη Γη, επειδή ο χρόνος που η Σελήνη περιφέρεται (ελλειπτικά) γύρω από τη Γη και ο χρόνος που εκτελεί μία πλήρη περιστροφή γύρω από τον άξονά της συγχρονίζονται, με αποτέλεσμα να βλέπουμε πάντα την ίδια όψη της Σελήνης.

Το «Chang’e-4» εκτοξεύθηκε τον Δεκέμβριο από το κέντρο εκτόξευσης δορυφόρων Σιτσάνγκ, στην επαρχία Σετσουάν, και, αφού τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, κατάφερε να προσεδαφιστεί επιτυχώς στην πλευρά της Σελήνης όπου τα ανθρώπινα διαστημόπλοια δεν είχαν προσεδαφιστεί ποτέ: την κοιλάδα Αϊτκεν στον Νότιο Πόλο της σκοτεινής πλευράς, πολύ κοντά στον τεράστιο κρατήρα Φον Κάρμαν, μια δομή με διάμετρο 2.500 χιλιόμετρα.



Μια ενδιαφέρουσα τεχνολογική πτυχή της κινεζικής αποστολής είναι η δημιουργία ενός αποκλειστικά κινεζικού διαύλου επικοινωνίας ανάμεσα στη Γη και τη σκοτεινή όψη της Σελήνης.

Για την υλοποίηση αυτού του επικοινωνιακού δικτύου, οι Κινέζοι έθεσαν σε τροχιά τον δορυφόρο (Queqiao), που θεωρείται ως το πρώτο και αναγκαίο βήμα για τη δημιουργία ενός δικτύου επικοινωνίας της Κίνας με τους μελλοντικούς διαστημικούς σταθμούς της.

Αν όμως ο άμεσος και δεδηλωμένος στόχος της πρόσφατης κινεζικής διαστημικής αποστολής είναι η δημιουργία μιας σεληνιακής βάσης που θα επιτρέψει τη γεωλογική μελέτη και εξερεύνηση αυτής της «σκοτεινής» όψης του φεγγαριού, ο υπόρρητος στόχος της είναι να αναγνωριστεί η Κίνα ως ένας σημαντικός πρωταγωνιστής στον ακήρυχτο πόλεμο για την κατάκτηση του Διαστήματος.

Για τον σκοπό αυτό, το Πεκίνο επενδύει τα τελευταία χρόνια δισεκατομμύρια, ώστε μέχρι το 2022 να υλοποιήσει με επιτυχία το επιστημονικό και ταυτόχρονα στρατιωτικό πρόγραμμά του, τη δημιουργία, στη Σελήνη, ενός μόνιμου διαστημικού σταθμού που στο απώτερο μέλλον θα μπορεί ίσως να φιλοξενεί και ανθρώπους.


http://www.efsyn.gr/arthro/i-tehnoepistimoniki-kai-politiki-epityhia-tis-kinas-sti-selini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog TEO O ΜΑΣΤΟΡΑΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.