Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019
Τιτάνας: Ένας υπέροχος «εξωτικός» κόσμος
Επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων μια Ελληνίδα γεωλόγος της διασποράς, παρουσίασαν τον πρώτο παγκόσμιο γεωμορφολογικό χάρτη του Τιτάνα, δορυφόρου του Κρόνου. Ο χάρτης δημιουργήθηκε επτά χρόνια, προτού η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) εκτοξεύσει την αποστολή Dragonfly, η οποία θα στείλει το πρώτο επιστημονικό drone για εξερεύνηση άλλου ουράνιου σώματος και αναμένεται να φθάσει στον Τιτάνα το 2034.
Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019
H Microsoft βάζει το cloud στην εξίσωση του κβαντικού υπολογιστή
Η Microsoft ανακοίνωσε ότι οι πλατφόρμες cloud computing που υποστηρίζει θα μπορούν να λειτουργούν πλήρως σε έναν κβαντικό υπολογιστή.
Φυσική με κουμπιά, σπάγγους και καλαμάκια
Υπάρχει η «κουζίνα» που για να υλοποιηθούν οι συνταγές της για φαγητά και γλυκά πρέπει να χρησιμοποιήσεις ακριβά, ακόμη και πανάκριβα υλικά. Κάποιες φορές ίσως και με κάπως εξεζητημένους τρόπους: λάδι τρούφας, χτένι, αστακοί, κρόκος, αβγά ποσέ, γκανάς σοκολάτας, ραβιόλια. Απέναντι σε αυτή την κουζίνα είναι γνωστό πως υπάρχουν και μαγειρέματα με εντελώς απλά και φθηνά υλικά, δεμένα με πολύ απλές συνταγές και αυτά να καταλήγουν να δώσουν κλασικές γεύσεις που δύσκολα βγάζεις από το μυαλό σου. Ο χαλβάς ο σιμιγδαλένιος, για παράδειγμα, με τέσσερα μόλις υλικά ή και μια ομελέτα.
Το Σύμπαν που ζούμε είναι κλειστό ή ανοικτό;
Από μια νέα ανάλυση της αρχέγονης ακτινοβολίας που περίσσεψε από την Μεγάλη Έκρηξη προκύπτει το συμπέρασμα ότι το σύμπαν είναι σφαιρικό και κλειστό. Αυτό βρίσκεται σε αντίθεση με την μέχρι σήμερα αποδεκτή άποψη ότι το σύμπαν είναι επίπεδο και ανοικτό. Αν συνυπολογίσουμε και την διαφωνία που αιωρείται σχετικά με την τιμή της σταθεράς του Hubble (διαβάστε σχετικά: «Η διαφορά του 9%» ), τότε δημιουργείται η αίσθηση πως η Κοσμολογία βρίσκεται σε κρίση.
Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019
Ανακάλυψη πιθανού νέου είδους μαύρων τρυπών
Οι μαύρες τρύπες αποτελούν σημαντικό κομμάτι ως προς την κατανόηση του τρόπου που λειτουργεί το σύμπαν, και ως εκ τούτου οι αστροφυσικοί επιδιώκουν την καταγραφή όλων των μαύρων τρυπών που υπάρχουν στον γαλαξία μας- ωστόσο, νέες έρευνες δείχνουν πως αυτές οι προσπάθειες ενδεχομένως να παραβλέπουν μια ολόκληρη κατηγορία μαύρων τρυπών, για τις οποίες μέχρι πρότινος δεν ήταν καν γνωστό πως υπήρχαν.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)