Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

Apple: Τα μελλοντικά Mac θα φοράνε δικούς μας επεξεργαστές και όχι της Intel


Μετά από ένα διάστημα έντονων φημών και εικασιών η Apple προχώρησε, από το βήμα του φετινού Worldwide Developers Conference, στην ανακοίνωση ότι μελλοντικά θα χρησιμοποιεί τα δικά της chips για τα συστήματα Mac, εγκαταλείποντας την Intel.

Το πρώτο Mac που θα «φοράει» τους νέους επεξεργαστές ARM που θα έχουν σχεδιαστεί από την Apple αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του περί τα τέλη του 2020, ενώ η πλήρης μετάβαση στη νέα σειρά chips αναμένεται να διαρκέσει έως και δύο χρόνια.

Η χρήση νέων επεξεργαστών, σύμφωνα με την Apple, θα φέρει «ένα εντελώς νέο επίπεδο επιδόσεων» καθώς θα εκμεταλλεύεται χαρακτηριστικά όπως η χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας και η μεγαλύτερη διάρκεια της μπαταρίας του συστήματος. Θεωρείται βέβαιο ότι η ανάπτυξη των νέων επεξεργαστών θα βασιστεί στην εμπειρία που έχει αποκτηθεί από τα chipsets που έχει ήδη αναπτύξει η εταιρεία για τις φορητές συσκευές iPhone και iPad. Να υπενθυμίσουμε ότι το iPhone 11 εξοπλίζεται με το Bionic A13 chip ενώ το iPad Pro (2020) εξοπλίζεται με το A12Z chipset.

Η μετάβαση σε νέους επεξεργαστές θα αποτελέσει το επιστέγασμα αυτού που η εταιρεία αποκαλεί «μία κοινή αρχιτεκτονική για όλα τα προϊόντα της Apple». Με τον τρόπο αυτό θα είναι ευκολότερο για τους developers, τους δημιουργούς εφαρμογών δηλαδή, να δημιουργούν και να τροποποιούν κατάλληλα εφαρμογές που θα απευθύνονται στο σύνολο των συσκευών της εταιρείας. Δηλαδή κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες και πλέον φορητοί υπολογιστές.

Πέρα από τις υψηλότερες επιδόσεις, την χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας και τις καλύτερες επιδόσεις διάρκειας της μπαταρίας, τα νέα chips της Apple αναμένεται να παρέχουν και αναβαθμισμένες επιδόσεις απόδοσης των γραφικών. Άρα οι developers θα είναι σε θέση να δημιουργούν πιο απαιτητικές, σε επίπεδο γραφικών, εφαρμογές και video games.

Παρά το γεγονός ότι το πρώτο Mac με επεξεργαστή της Apple θα κάνει την εμφάνισή του εντός του 2020, η εταιρεία ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα συστήματα που χρησιμοποιούν επεξεργαστές της Intel «για τα επόμενα χρόνια», ενώ τονίστηκε ότι υπάρχουν και ορισμένα Intel-based μοντέλα που ακόμα βρίσκονται στην φάση της ανάπτυξης.

Η Intel από την πλευρά της, με δική της ανακοίνωση, τόνισε ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα προϊόντα της Apple που χρησιμοποιούν δικά της υπό-συστήματα. «Η Intel παραμένει επικεντρωμένη στην παροχή της πλέον προηγμένης εμπειρίας και μίας ευρείας γκάμας τεχνολογικών επιλογών που επαναπροσδιορίζουν τον υπολογιστή», αναφέρεται στην ανακοίνωση, για να απαντήσουν ουσιαστικά στην επιλογή της Apple ότι «τα PCs που βασίζονται σε τεχνολογίες της Intel – όπως αυτά που βασίζονται στην επερχόμενη φορητή πλατφόρμα Tiger Lake – παρέχουν στους καταναλωτές παγκοσμίως την καλύτερη εμπειρία, ενώ συγχρόνως παραμένουν οι πλέον ανοικτές στους developers, σήμερα και μελλοντικά».

Για την ιστορία, αξίζει να αναφέρουμε ότι πριν τους επεξεργαστές της Intel η Apple χρησιμοποιούσε τους επεξεργαστές PowerPC. Η μετάβαση στους επεξεργαστές Intel x86 ανακοινώθηκε από το βήμα του Worldwide Developers Conference (WWDC) του 2005 και από τον εμβληματικό ηγέτη της εταιρείας Steve Jobs. Οι επεξεργαστές PowerPC ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας τριών αμερικανικών κολοσσών στον τομέα της τεχνολογίας: των IBM, Motorola και Apple. Η μετάβαση του 2005 ήταν η δεύτερη που πραγματοποίησε η Apple στους επεξεργαστές της καθώς πριν την σειρά PowerPC χρησιμοποιούσε την σειρά Motorola 68000.

Η επιλογή της Intel το 2005 έφερνε στο εσωτερικό των συστημάτων της Apple τους ίδιους επεξεργαστές που χρησιμοποιούσαν εκείνη την περίοδο οι περισσότεροι ανταγωνιστές της, δημιουργώντας ανάμικτα συναισθήματα στις τάξεις των φανατικών χρηστών συστημάτων που έφεραν το λογότυπο με το «δαγκωμένο μήλο».

https://www.naftemporiki.gr/story/1611903/apple-ta-mellontika-mac-tha-forane-dikous-mas-epeksergastes-kai-oxi-tis-intel

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog TEO O ΜΑΣΤΟΡΑΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.