Σάββατο 8 Απριλίου 2023

Είναι η βαρύτητα δύναμη; (video)


Σύμφωνα με το «νόμο» του Βρετανού δημοσιογράφου Ian Betterridge «η απάντηση σε οποιοδήποτε τίτλο που τελειώνει με ερωτηματικό, είναι η λέξη όχι». Ισχύει και για τον τίτλο «Είναι η βαρύτητα δύναμη;» ;
Στο βίντεο που ακολουθεί, ο Dr. Don Lincoln προβληματίζεται με το ίδιο ερώτημα.
Αρχικά, ξεθάβει το βιβλίο Φυσικής του Serway που είχε ως πρωτοετής φυσικός για να ξαναδιαβάσει τον ορισμό της δύναμης ότι: «η δύναμη είναι το αίτιο των επιταχύνσεων που αποκτούν τα σώματα», όπου τονίζεται επίσης πως «δεν προκαλείται πάντα επιτάχυνση από τις δυνάμεις, αφού υπάρχουν περιπτώσεις δυνάμεων που ασκούνται σε κάποιο σώμα, αλλά έχουν συνισταμένη μηδέν, οπότε το σώμα ή παραμένει ακίνητο ή κινείται με σταθερή ταχύτητα».

Σύμφωνα με το θεωρητικό πλαίσιο του Νεύτωνα η βαρύτητα είναι σίγουρα μια δύναμη. Στην γενική θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν, η βαρύτητα δεν είναι δύναμη, αλλά μάλλον μια παραμόρφωση του χωροχρόνου. Κι αφού η θεωρία του Αϊνστάιν κάνει καλύτερες προβλέψεις από αυτή του Νεύτωνα, τότε μάλλον η βαρύτητα δεν είναι δύναμη. Όμως η θεωρία της βαρύτητας του Αϊνστάιν δεν είναι η τελική θεωρία. Απαιτείται μια άλλη θεωρία που θα την επεκτείνει ή θα την αντικαταστήσει, που γενικά ονομάζουμε κβαντική βαρύτητα.

Παρότι καμία από τις θεωρίες της κβαντικής βαρύτητας δεν έχει επιβεβαιωθεί, εκεί η βαρυτική αλληλεπίδραση πραγματοποιείται με την ανταλλαγή σωματιδίων, που ονομάζονται βαρυτόνια. Αυτό μοιάζει πολύ με τον τρόπο που λειτουργεί η ηλεκτρομαγνητική αλληλεπίδραση, με την ανταλλαγή φωτονίων των οποίων το αποτέλεσμμα είναι μια δύναμη. Κάτω από αυτό το θεωρητικό παράδειγμα, η βαρύτητα γίνεται ξανά δύναμη. Αν ο ηλεκτρομαγνητισμός είναι δύναμη και η βαρύτητα λειτουργεί παρόμοια με τον ηλεκτρομαγνητισμό, τότε δεν θα ήταν είναι παράλογο να ονομάζουμε και τη βαρύτητα δύναμη.

Βέβαια, η φύση του βαρυτονίου διαφέρει στις διάφορες θεωρίες της κβαντικής βαρύτητας. Σε ορισμένες οι θεωρίες υπερχορδών, όπου τα μικρότερα δομικά στοιχεία της ύλης δεν είναι σωματίδια, αλλά μάλλον μικροσκοπικές δονούμενες χορδές, το βαρυτόνιο είναι ένας συγκεκριμένος τρόπος δόνησης μιας χορδής, όπως δονείται το χούλα-χουπ. Κι εκεί τα πράγματα δεν είναι ακόμα ξεκάθαρα για το αν η βαρύτητα είναι δύναμη. Τελικά, η απάντηση που θα λάβετε εξαρτάται από το θεωρητικό πλαίσιο που χρησιμοποιείτε:

https://physicsgg.me/2023/04/06/%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%ce%b2%ce%b1%cf%81%cf%8d%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1-%ce%b4%cf%8d%ce%bd%ce%b1%ce%bc%ce%b7/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog TEO O ΜΑΣΤΟΡΑΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.