Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023

Καιρός: «Θερμικός θόλος» φέρνει καύσωνα διαρκείας με 40άρια - Γιατί ο πλανήτης «βράζει»


Ο πρώτος καύσωνας για φέτος είναι προ των πυλών, καθώς η θερμοκρασία στη χώρα μας την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεπεράσει ακόμη και τους 40 βαθμούς Κελσίου. Από την Αλγερία και το Μαρόκο οι θερμές αέριες μάζες που θα φέρουν τον καύσωνα στην χώρα μας από την ερχόμενη Τετάρτη.

Ήδη, σήμερα είναι η πιο ζεστή ημέρα της εβδομάδας και του καλοκαιριού έως τώρα, καθώς στα ηπειρωτικά η θερμοκρασία αγγίζει τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Ωστόσο, από την ερχόμενη Τετάρτη-Πέμπτη αναμένεται να πλήξει την χώρα μας ένας καύσωνας διαρκείας, με θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν ακόμη και τους 40 βαθμούς. Ο «θερμικός θόλος» πάνω από την Ευρώπη, αναμένεται να φέρει τον ισχυρότερο καύσωνα του καλοκαιριού του 2023 μέχρι στιγμής.

 Όπως αναφέρει σε ανάρτηση του ο μετεωρολόγος και βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Καλλιάνος άγνωστη παραμένει ακόμα η διάρκεια του καύσωνα και η ισχύ του.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του η κατάσταση θα αρχίσει να αλλάζει από την Τετάρτη 12 Ιουλίου: «Από την Τετάρτη 12 Ιουλίου και στη συνέχεια, φαίνεται ότι πολύ θερμές αέριες μάζες, προερχόμενες από την Αλγερία και το Μαρόκο, θα κινηθούν -διαμέσω της Μεσογείου θάλασσας- προς την περιοχή μας και σταδιακά θα αρχίσουν να ανεβάζουν περαιτέρω τη θερμοκρασία στα επίπεδα των 39-40°C και τοπικά και ακόμα παράνω».

Αναλυτικά η ανάρτηση:

«ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ ΕΙΣΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ ΖΕΣΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΓΕΡΙΑ

ΜΙΚΡΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΥ ΕΩΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

Από το προσεχές Σάββατο έως τη Δευτέρα οι θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά θα αγγίξουν τους 34-36°C. Μεταβατική ημέρα θα είναι η Τρίτη με τον υδράργυρο στα πεδινά ευπαθή στη ζέστη τμήματα της ηπειρωτικής χώρας να φτάνει στους: 36-37°C και τοπικά στους 38°C.

ΠΙΘΑΝΟΣ ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΓΕΡΙΑ (ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΡΟΚΟ) ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ

Δεν χρειάζεται να φτάσουμε 24 ώρες πριν την έλευση της ζέστης για να βγουν ανακοινώσεις και έκτακτα δελτία. Από την Τετάρτη 12 Ιουλίου και στη συνέχεια, φαίνεται ότι πολύ θερμές αέριες μάζες, προερχόμενες από την Αλγερία και το Μαρόκο, θα κινηθούν -διαμέσω της Μεσογείου θάλασσας- προς την περιοχή μας και σταδιακά θα αρχίσουν να ανεβάζουν περαιτέρω τη θερμοκρασία στα επίπεδα των 39-40°C και τοπικά και ακόμα παραπάνω.

ΑΓΝΩΣΤΗ ΑΚΟΜΑ Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ Η ΙΣΧΥΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ

Αυτός ο επικείμενος καύσωνας που πιθανότατα, όπως προανέφερα, θα ξεκινήσει από την Τετάρτη 12 Ιουλίου, φαίνεται ότι ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει πόση ισχύ θα έχει αλλά και πόση διάρκεια. Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων και η κίνηση των αερίων μαζών φανερώνει ότι ίσως προς τα τέλη της εβδομάδας που θα μπούμε, ενδέχεται να σημειωθούν θερμοκρασίες ακόμη και άνω των 41°C. Αυτό όμως δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως και χρειάζεται να περιμένουμε 2 μέρες ακόμα για να σιγουρευτούμε. Επίσης υπάρχει πιθανότητα να είναι ένας παρατεταμένος καύσωνας που λίγο θα μας κουράσει. Βέβαια έχουμε ξαναπεράσει τέτοιες περιόδους στο παρελθόν.

ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών, την χαμηλής σχετικής υγρασίας, της μεγάλης περιόδου ξηρασίας που φαίνεται ότι θα βιώσουμε αλλά και των τοπικά ενισχυμένων βοριάδων που κατά πάσα πιθανότητα θα επηρεάσουν κυρίως την ανατολική και νότια Ελλάδα, καλό θα ήταν να είναι από τώρα έτοιμη η πολιτική προστασία και εύχομαι να διαχειριστεί με άριστο βαθμό τις πυρκαγιές που ίσως προκύψουν. Όλοι ευχόμαστε να μην υπάρξει ούτε μια πυρκαγιά και άρα οφείλουμε να είμαστε όλοι μας προσεκτικοί. Επίσης, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, θα χρειαστούν χώροι για να πηγαίνουν άνθρωποι που δεν έχουν τη δυνατότητα κλιματισμού στα σπίτια τους καθώς επίσης πρέπει να προστατευτούν οι άστεγοι και τα αδέσποτα ζώα.
Τις επόμενες ημέρες έρχονται νεότερα στοιχεία».

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος στην ΕΡΤ, ο καύσωνας αναμένεται να διαρκέσει περίπου 10 ημέρες, όπως προκύπτει από τα έως τώρα στοιχεία.

Η άνοδος της θερμοκρασίας θα ξεκινήσει από τις 12-13 Ιουλίου και θα διαρκέσει έως τις 22 Ιουλίου, με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά.

Ενδεικτικά την Παρασκευή και το Σάββατο η θερμοκρασία αργά το μεσημέρι θα διαμορφωθεί ως εξής:

Την Παρασκευή:

-Τρίκαλα 38
-Αργολίδα 38
-Μεσηνία 38
-Αττική 37
-Νότια Κρήτη 37

Το Σάββατο:

-Μεσσηνία 37-38
-Νότια Κρήτη 37-38
-Άρτα 37
-Αιτωλοακαρνανία 37
-Αττική 35-36

Η κατάσταση αναμένεται να γίνεται όλο και… θερμότερη τις επόμενες εβδομάδες.

Μάλιστα η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έφτασε τους 17,23 βαθμούς Κελσίου αυτή την εβδομάδα, κάνοντας τον Ιούνιο 2023, τον θερμότερο από το 1979.

Όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και γενικότερα η Ευρώπη, οδεύει προς έναν πολύ ζεστό διάστημα την επόμενη εβδομάδα. Ο «θερμικός θόλος» πάνω από την Ευρώπη, αναμένεται να φέρει τον ισχυρότερο καύσωνα του καλοκαιριού του 2023 μέχρι στιγμής. Τμήματα της Ιβηρικής μάλιστα, θα θερμανθούν με πάνω από 40 °C.

Μαρουσάκης: Πότε έρχονται οι θερμές αέριες μάζες

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open Κλέαρχο Μαρουσάκη, μέχρι και την άλλη Τετάρτη περίπου, δεν φαίνεται αυτό το πολύ ισχυρό θερμό κύμα να απασχολεί τη χώρα μας. Θα φτάσουν πιο θερμές αέριες μάζες και στην Ελλάδα και θα δούμε προς την άλλη εβδομάδα πάλι 36 με 38 βαθμούς. «Θα μελετήσουμε όμως και τα νεότερα στοιχεία για να δούμε αν αυτό το νέο κύμα θα επηρεάσει και τη χώρα μας», τόνισε ο μετεωρολόγος του Open.

Το Σάββατο στην Ελλάδα θα υπάρχει αρκετή ζέστη ιδιαίτερα σε κλειστές ηπειρωτικές εκτάσεις, ενώ αυξάνεται σημαντικά και ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Την Κυριακή θα υποχωρήσουν κάπως αυτές οι πολύ θερμές αέριες μάζες και θα δούμε θερμοκρασίες κοντά στους 33 με 35 βαθμούς, και τα μελτέμια να κυριαρχούν στο Αιγαίο, ανεβάζοντας και πάλι αρκετά τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

«Θα δούμε αν μεσοβδόμαδα ένα τμήμα της θερμής αέριας μάζας καταφέρει να επηρεάσει και τη χώρα μας ανεβάζοντας λίγο παραπάνω τη θερμοκρασία», σημείωσε.

Όπως είπε ο Σάκης Αρναούτογλου «από την Τετάρτη η χώρα μας μπαίνει σε τροχιά έντονης ζέστης και θα έχει τα χαρακτηριστικά του καύσωνα που θα μας συνοδεύσει μέχρι και τα τέλη της ερχόμενης βδομάδας. Μάλιστα θα δούμε και θερμοκρασίες και πάνω από 40 βαθμούς στους κάμπους».

Σύμφωνα με το meteo.gr οι περιοχές με τις υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες σήμερα ήταν η Αργολίδα (38.7°C), η Φωκίδα (36.8°C), το Ηράκλειο (36.7°C), η Πέλλα (36.6°C) και η Αττική ( 36.5°C).

Όπως προκύπτει από τις επιπλέον πληροφορίες που παρέχονται στην εικόνα,η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 30oC σε 335 από τους 477 επί του παρόντος ενεργούς σταθμούς του δικτύου (ποσοστό ~70%) και τους 35oC σε 50 σταθμούς (ποσοστό ~10%).  

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό μετεωρολογικό σταθμό οι χειρότερες ημέρες του καύσωνα θα είναι οι εξής:

Τετάρτη 12 Ιουλίου



Παρασκευή 14 Ιουλίου


Σάββατο 15 Ιουλίου


Κυριακή 16 Ιουλίου

 

Γιατί ο πλανήτης «βράζει»

Το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus επιβεβαίωσε ότι ο συνδυασμός της κλιματικής αλλαγής και της επιστροφής του φαινομένου El Niño ωθεί τις θερμοκρασίες στους ωκεανούς και τη Γη σε πρωτοφανή επίπεδα.

Αν και δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί η εξέλιξη του καλοκαιριού, στη Γη – από την Κίνα ως την Ισπανία, περνώντας από τον Ατλαντικό- καταγράφονται ρεκόρ θερμοκρασίας ήδη από τον Απρίλιο, η πιο ξεκάθαρη ένδειξη της αποσταθεροποίησης του κλίματος του πλανήτη, με καταστροφικές συνέπειες: δασικές πυρκαγιές, ξηρασία, σφοδρές βροχοπτώσεις…

«Ο φετινός Ιούνιος ήταν ο πιο θερμός που έχει καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο, λίγο περισσότερο από μισό βαθμό Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2000, ξεπερνώντας κατά πολύ το ρεκόρ του Ιουνίου του 2019», επεσήμανε η υπηρεσία Copernicus για την κλιματική αλλαγή (C3S), τα στοιχεία της οποίας, που συγκεντρώνονται από το 1950 , θεωρούνται μαζί με αυτά της αμερικανικής NOAA από τα πιο αξιόπιστα παγκοσμίως.

Ρεκόρ θερμοκρασιών

Η θερμοκρασία έσπασε ρεκόρ στη βορειοδυτική Ευρώπη, ενώ κάποιες περιοχές του Καναδά, των ΗΠΑ, του Μεξικού, της Ασίας και της ανατολικής Αυστραλίας «ήταν σαφώς πιο θερμές από το κανονικό», ανακοίνωσε το Copernicus, υπογραμμίζοντας πόσο μεγάλη ήταν η διαφορά της θερμοκρασίας από το κανονικό.

Αντιθέτως οι θερμοκρασίες στη δυτική Αυστραλία, τις δυτικές ΗΠΑ και τη δυτική Ρωσία ήταν χαμηλότερες από το συνηθισμένο.

Εδώ και 15 χρόνια οι θερμοκρασίες που καταγράφονται τον μήνα Ιούνιο είναι σταθερά πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2000, αλλά «ο Ιούνιος του 2023 είναι πολύ πάνω από τους άλλους. Πρόκειται για ένα είδος παρέκκλισης στο οποίο δεν είμαστε συνηθισμένοι», εξήγησε ο Ζουλιέν Νικολά ερευνητής στο C3S.

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν τον Ιούνιο 16,51 βαθμοί Κελσίου, υψηλότερη κατά 0,53 βαθμό Κελσίου από τον μέσο όρο των τριών προηγούμενων δεκαετιών. Το προηγούμενο ρεκόρ, τον Ιούνιο του 2019, ήταν κατά 0,37 βαθμό Κελσίου πάνω αυτόν τον μέσο όρο. 

«Το ρεκόρ του Ιουνίου του 2023 οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες στην επιφάνεια των ωκεανών», υπογράμμισε ο ερευνητής.

https://www.topontiki.gr/2023/07/07/keros-erchete-kafsonas-diarkias-sti-chora-mas-giati-o-planitis-vrazi/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog TEO O ΜΑΣΤΟΡΑΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.