Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023

Πώς ο Αϊνστάιν έσωσε την θεωρία των μαγνητών

Ένα δοκιμαστικό φορτίο q κινείται παράλληλα με το ηλεκτρικό ρεύμα ενός ευθύγραμμου αγωγού,
(α) Στο σύστημα αναφοράς του εργαστηρίου ο ευθύγραμμος αγωγός, ως προς τον οποίο τα θετικά φορτία είναι ακλόνητα, βρίσκεται σε ηρεμία. Το ηλεκτρικό ρεύμα δημιουργείται από ηλεκτρόνια που κινούνται προς τα δεξιά με ταχύτητα v0. Το συνολικό ηλεκτρικό φορτίο στον αγωγό είναι μηδέν. Δεν υπάρχει ηλεκτρικό πεδίο έξω από τον αγωγό.
(β) Στο σύστημα αναφοράς όπου το δοκιμαστικό ηλεκτρικό φορτίο βρίσκεται σε ηρεμία, τα θετικά ιόντα κινούνται προς τα αριστερά με ταχύτητα v και τα ηλεκτρόνια κινούνται προς τα δεξιά με ταχύτητα v’
ο. Η γραμμική πυκνότητα των θετικών φορτίων είναι μεγαλύτερη από τη γραμμική πυκνότητα των αρνητικών φορτίων (η γραμμική πυκνότητα συμβολίζεται με λ). Ο αγωγός φαίνεται θετικά φορτισμένος και δημιουργεί εξωτερικό ηλεκτρικό πεδίο E’r, το οποίο δημιουργεί δύναμη qE’r στο ακίνητο δοκιμαστικό φορτίο q.
(γ) Αυτή η δύναμη στο σύστημα αναφοράς του εργαστηρίου παίρνει την τιμή qE’
r/γ, η οποία είναι ανάλογη με το γινόμενο της ταχύτητας v του δοκιμαστικού φορτίου και του ηλεκτρικού ρεύματος στον ευθύγραμμο αγωγό, -λ0v0 .
Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες στο βιβλίο του Εdward Purcell:Electricity and Magnetism

Δείτε ολόκληρο το άρθρο και το video εδώ:

https://physicsgg.me/2023/09/19/%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%bf-%ce%b1%cf%8a%ce%bd%cf%83%cf%84%ce%ac%ce%b9%ce%bd-%ce%ad%cf%83%cf%89%cf%83%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b8%ce%b5%cf%89%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%bc%ce%b1%ce%b3/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog TEO O ΜΑΣΤΟΡΑΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.