Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2024

Τι σημαίνει το ότι «η βαρύτητα δεν είναι δύναμη»;


Ο Αϊνστάιν είναι διάσημος για τη θεωρία της γενικής σχετικότητας. Μας έχει διδάξει ότι η βαρύτητα δεν είναι δύναμη. Η βαρύτητα είναι συνέπεια της κίνησης σε έναν χωροχρόνο που έχει καμπυλωθεί από την παρουσία μαζών. Αν δεν υπάρχουν μάζες κοντά για να καμπυλωθεί ο χωροχρόνος, είναι επίπεδος. Εφόσον δεν ασκείται δύναμη σε ένα αντικείμενο σε αυτόν τον επίπεδο χωροχρόνο, το αντικείμενο θα κινείται σε ευθεία γραμμή. Εάν υπάρχουν μάζες κοντά, ο χωροχρόνος θα καμπυλωθεί και το αντικείμενο δεν κινείται πλέον σε ευθεία γραμμή, ακόμη και αν δεν υπάρχει δύναμη.

Πολλές φορές αναφερόμαστε στις «τέσσερις θεμελιώδεις δυνάμεις της φύσης» , θεωρώντας την βαρύτητα ως μία από αυτές. Όμως οι πιο προσεκτικοί φυσικοί αναφέρονται στις «τέσσερις θεμελιώδεις αλληλεπιδράσεις» και στην «βαρυτική αλληλεπίδραση».

Στο βίντεο που ακολουθεί η φυσικός Sabine Hossenfelder μας εξηγεί τι σημαίνει το ότι «η βαρύτητα δεν είναι δύναμη»: 

  

00:00 Εισαγωγή 00:42 Η επιτάχυνση είναι απόλυτη 02:17 Πώς δουλεύει η βαρύτητα στην γενική σχετικότηταy 04:21 Η αρχή της ισοδυναμίας του Einstein 11:39 Από τον Einstein πίσω στον Newton

https://physicsgg.me/2023/12/24/%cf%84%ce%b9-%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%b1%ce%af%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%cf%8c%cf%84%ce%b9-%ce%b7-%ce%b2%ce%b1%cf%81%cf%8d%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog TEO O ΜΑΣΤΟΡΑΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.