Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

Οι εγκεφαλικές προϋποθέσεις του φόβου

Οι νευροεπιστήμες μάς αποκαλύπτουν ότι στην εμφάνιση των συναισθημάτων του φόβου εμπλέκεται ένα πολύπλοκο δίκτυο από πυρήνες του μεταιχμιακού συστήματος, που περιλαμβάνει μια σειρά από υποφλοιικές δομές: αμυγδαλή, ιππόκαμπος και θάλαμος, οι οποίες συνδέονται στενά και επικοινωνούν με τις ανατομικά ανώτερες δομές του νεοφλοιού του εγκεφάλου μας


O φόβος, το άγχος και η αγωνία αποτελούν ανθρώπινα αισθήματα που έχουν βαθύτατες ρίζες τόσο στη βιολογική όσο και στην προσωπική μας ιστορία. Και ίσως γι’ αυτό ελέγχονται τόσο ανεπαρκώς από τον ίδιο τον εγκέφαλο που τα δημιουργεί. Ομως, ενώ ο φόβος αποτελεί στοιχειώδη προϋπόθεση για την αυτοσυντήρηση πολλών οργανισμών, στα θηλαστικά και ειδικότερα στα πρωτεύοντα εκδηλώνεται με εξαιρετικά σύνθετα πρότυπα συμπεριφοράς. Οσο για τους ανθρώπους, αυτοί εκδηλώνουν φοβικές αντιδράσεις παντελώς άγνωστες ακόμη και για τους ανθρωπόμορφους πιθήκους.

Ο Οδυσσέας στη Σελήνη

Ο Οδυσσέας την ‘πάτησε’ όπως και το ιαπωνικό διαστημικό σκάφος SLIM

(νεώτερη ενημέρωση 24-2-2024)

Ο Οδυσσέας κατά την προσελήνωσή του, μάλλον ανατράπηκε, όπως δείχνει στην παρακάτω εικόνα ο Steve Altemus, διευθύνων σύμβουλος της Intuitive Machines:

Αχόρταγη μαύρη τρύπα καταβροχθίζει έναν Ήλιο κάθε μέρα (βίντεο)


Ένα πολύ φωτεινό κβάζαρ, το πιο φωτεινό αντικείμενο που έχει παρατηρηθεί ποτέ στο Σύμπαν, εντόπισαν οι αστρονόμοι χρησιμοποιώντας το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου (ESO). Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Astronomy».

Φλυαρία: Τι «κρύβει» η ανάγκη κάποιου να μιλά… ακατάπαυστα;

Γιατί κάποια άτομα αρέσκονται στη φλυαρία; Και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να τα διαχειριστούμε;

Παρατηρώντας τον κόσμο, αν μη τι άλλο, μόνο ανιαρός δεν θα λέγαμε πως είναι. Τόσα πολλά ζευγάρια μάτια με διαφορετικούς χαρακτήρες και συμπεριφορές. Ως προς την έκφραση των σκέψεων που καλώς ή κακώς κατακλύζουν αν όχι όλους, τουλάχιστον τους περισσότερους από εμάς καθημερινά, κάποιοι είμαστε λακωνικοί, άλλοι πάλι σχεδόν αμίλητοι και βέβαια υπάρχουν και εκείνοι που χαρακτηρίζονται από φλυαρία.

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024

Τι ακριβώς είναι ο χρόνος για έναν φυσικό και τι για έναν φιλόσοφο;

 

Το διαχρονικό γνωστικό έλλειμμα… χρονοσοφίας

Πώς εξηγείται η ανάγκη της φυσικής και μεταφυσικής εξάλειψης του χρόνου;
Το διαχρονικό γνωστικό έλλειμμα… χρονοσοφίας

Αν ο χρόνος είναι μόνο ό,τι μετράνε τα ρολόγια μας, τότε γιατί οι εξελίξεις των πολύπλοκων φυσικών συστημάτων είναι συνήθως απρόβλεπτες και δημιουργικές; Και γιατί η «χρονικότητα» και η «ιστορικότητα» όλων των φυσικών φαινομένων δεν μπορούν πλέον να θυσιάζονται στον βωμό της «αιωνιότητας», δηλαδή να τις παραβλέπουμε στο όνομα της «αντικειμενικής» γνώσης;

Ο κινηματογραφικός εγκέφαλος

 

Τι ακριβώς συμβαίνει όταν κοιτάζουμε μια κινηματογραφική ταινία; Ποια κυκλώματα του εγκεφάλου μας ενεργοποιούνται όταν δημιουργούμε ή όταν απολαμβάνουμε το αισθητικό αποτέλεσμα ενός φιλμ; Πώς καταφέρνει ένας μεγάλος σκηνοθέτης να μεταμορφώνει σε συλλογικό και διαχρονικό όραμα την πιο κοινότοπη οπτικά σκηνή της ζωής των ανθρώπων; Και γιατί, αργά ή γρήγορα, ο εγκέφαλος των θεατών αναγνωρίζει τη σημασία και την ουσιαστική αλήθεια των κινηματογραφικών πλάνων, στα οποία ο σκηνοθέτης κατάφερε να αποτυπώσει το όραμά του;

Upload Your First Code To Arduino Nano || Uploading The First Sketch

https://www.youtube.com/watch?v=E434jsUjRX4

 

Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024

Το μυστήριο του σπιν


Σύμφωνα με τα σχολικά βιβλία «ο κβαντικός αριθμός του σπιν ενός ηλεκτρονίου καθορίζει την ιδιοπεριστροφή του ηλεκτρονίου…. Σε κάθε τροχιακό δε μπορούμε να έχουμε περισσότερα από δύο ηλεκτρόνια και επιπλέον το ένα περιστρέφεται γύρω από τον άξονά του αντίθετα από το άλλο, δηλαδή έχουν αντίθετη ιδιοπεριστροφή (σπιν)…» Και δεδομένου ότι το ηλεκτρόνιο είναι φορτισμένο σωματίδο θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι η αντίθετη ιδιοπεριστροφή των ηλεκτρονίων δημιουργεί δυο μαγνητάκια που έλκονται μεταξύ τους… Το περίεργο είναι πως αν αποδεχτούμε ότι το ηλεκτρόνιο «ιδιοπεριστρέφεται», αυτή η περιστροφή ουδέποτε επιβραδύνεται, ούτε επιταχύνεται και γιαυτό η τιμή της είναι πάντα ή +1/2 ή -1/2!

Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024

Economist: Πώς οι μύθοι του Προμηθέα και του Τιτάνα εξηγούν την Τεχνητή Νοημοσύνη

 

Είναι η AI μια καταστροφική δύναμη που έχουν εξαπολύσει οι άνθρωποι, ένα ενδυναμωτικό εργαλείο που τους προσφέρει θεϊκή δύναμη ή και τα δύο;

Σαλμονέλα: Πώς ο τοματοχυμός την «εξολοθρεύει»

Η τομάτα και ο χυμός της διαθέτουν αντιμικροβιακά πεπτίδια ικανά να σκοτώσουν το βακτήριο Salmonella Typhi που προκαλεί τυφοειδή πυρετό αλλά και άλλα βακτήρια τα οποία πλήττουν το ανθρώπινο γαστρεντερικό και ουροποιητικό σύστημα.

Διαθέσιμο και στην Ελλάδα το πιο προηγμένο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης της Google

 

Το Gemini Pro ενσωματώνεται στο Bard

Η προσπάθεια των τεχνολογικών κολοσσών να αποκτήσουν όσο το δυνατόν καλύτερη θέση στην ξέφρενη κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης που έχει ξεκινήσει μετά την εμφάνιση του ChatGPT πριν από 15 μήνες εντείνεται. Όλες οι ηγέτιδες δυνάμεις της βιομηχανίας της τεχνολογίας αναπτύσσουν είτε μόνες τους είτε σε συνεργασία με άλλες εταιρείες νέα προγράμματα ΑΙ, κυρίως προγράμματα του τομέα της γενετικής νοημοσύνης, που είτε αποτελούν αναβαθμισμένες εκδόσεις προγραμμάτων που ήδη έχουν παρουσιάσει είτε αποτελούν εντελώς νέα προγράμματα, εργαλεία ή εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.

[How to]: Κάνουμε τα Windows να ανοίγουν πιο γρήγορα


Στο σημερινό οδηγό θα δούμε πως μπορούμε να κάνουμε τον υπολογιστή μας να ανοίγει πιο γρήγορα, αρκεί να έχουμε εγκατεστημένα τα Windows 10 (δουλεύει και στα Windows 11). Πιο συγκεκριμένα θα παρακάμψουμε μία ρύθμιση των Windows, σύμφωνα με την οποία ο υπολογιστής δεν ξεκινά να φορτώνει αμέσως τα προγράμματά μας. Αυτό γίνεται για να φορτώσουν πλήρως πρώτα τα Windows και τα services τους, όμως οι σύγχρονοι υπολογιστές, ειδικά αυτοί με SSD, μπορούν να τα καταφέρουν ταυτόχρονα.