Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

Ο Οδυσσέας στη Σελήνη

Ο Οδυσσέας την ‘πάτησε’ όπως και το ιαπωνικό διαστημικό σκάφος SLIM

(νεώτερη ενημέρωση 24-2-2024)

Ο Οδυσσέας κατά την προσελήνωσή του, μάλλον ανατράπηκε, όπως δείχνει στην παρακάτω εικόνα ο Steve Altemus, διευθύνων σύμβουλος της Intuitive Machines:


Ο Οδυσσέας την ‘πάτησε’ όπως και το ιαπωνικό διαστημικό σκάφος SLIM

Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι ο Οδυσσέας να έσπασε ένα στήριγμά του κατά την προεσεδάφισή του. Το σίγουρο είναι ότι οι αισθητήρες δείχνοιυν ότι το σώμα του οχήματος βρίσκεται σε οριζόντια θέση. https://www.bbc.com/news/science-environment-68388695

==============================================

Για πρώτη φορά από την εποχή του Απόλλων 17 (Δεκέμβριος 1972), ένα αμερικανικό διαστημόπλοιο, ο Οδυσσέας, προσγειώθηκε στη Σελήνη. 


 

Ο ομηρικός ήρωας Οδυσσέας, χρειάστηκε 10 χρόνια για να επιστρέψει από την Τροία στο βασίλειό του στην Ιθάκη. Η NASA, χρειάστηκε κάτι παραπάνω από 50 χρόνια αναμονής έτσι ώστε να στείλει τον δικό της «Οδυσσέα» στη Σελήνη. Το ομώνυμο διαστημικό σκάφος, έγινε το πρώτο που εκτοξεύθηκε από αμερικανικό έδαφος, και κατάφερε να βρεθεί στην επιφάνεια της Σελήνης, μετά το 1972. Ο σύγχρονος Οδυσσέας, εξέπεμψε σήμα, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά έπειτα από την επιτυχημένη αποστολή του «Apollo 17», στη Σελήνη, η οποία είχε διαρκέσει 12 ημέρες, 13 ώρες, 51 λεπτά και 59 δευτερόλεπτα. 

«Σήμερα, για πρώτη φορά για περισσότερο από μισό αιώνα, οι ΗΠΑ, επιστρέφουν στη σελήνη. Σήμερα, για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, μία εμπορική εταιρεία, μία Αμερικανική εταιρεία εκτόξευσε και οδήγησε το ταξίδι εκεί ψηλά. Και σήμερα, είναι η μέρα που αποδεικνύει τη δύναμη και την υπόσχεση των εμπορικών εταίρων της NASA. Συγχαρητήρια σε όλους όσους συμμετείχαν σε αυτό το μεγάλο και τολμηρό σχέδιο της εταιρείας Intuitive Machines και Space X και εδώ, της NASA. Τί θρίαμβος! Ο Οδυσσέας έφτασε στη σελήνη. Αυτό το βήμα είναι ένα τεράστιο βήμα μπροστά για ολόκληρη την ανθρωπότητα» αναφέρει ο Μπιλ Νέλσον, επικεφαλής της NASA.

Πρόκειται για ένα ρομπότ ιδιωτικής εταιρείας χωρίς πλήρωμα, που χρηματοδοτήθηκε από τη NASA για να ανοίξει το δρόμο στους Αμερικανούς αστροναύτες, που σχεδιάζουν να επιστρέψουν στον κοσμικό γείτονα της Γης μέσα σε αυτή τη δεκαετία.

Ο Odysseus (Οδυσσέας), που κατασκευάστηκε από την Intuitive Machines, εταιρεία με έδρα το Χιούστον, προσγειώθηκε κοντά στον σεληνιακό νότιο πόλο την Πέμπτη (ξημερώματα Παρασκευής ώρα Ελλάδας), μετά από μια τελική κατάβαση κατά την οποία οι χειριστές έπρεπε να στηριχθούν σε πειραματικό σύστημα προσγείωσης.

«Σήμερα, για πρώτη φορά σε περισσότερο από μισό αιώνα, οι ΗΠΑ επέστρεψαν στη Σελήνη», δήλωσε σε βίντεο ο διαχειριστής της NASA, Μπιλ Νέλσον. «Σήμερα, για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, μια ιδιωτική εταιρεία, μια αμερικανική εταιρεία, πραγματοποίησε το ταξίδι έως τη Σελήνη».

«Μετά την αντιμετώπιση προβλημάτων των επικοινωνιών, οι ελεγκτές πτήσης επιβεβαίωσαν ότι ο Οδυσσέας αρχίζει να στέλνει δεδομένα», ανέφερε η Intuitive Machines στην τελευταία της ενημέρωση στο X.

Μία προηγούμενη απόπειρα από αμερικανική εταιρεία τον περασμένο μήνα κατέληξε σε αποτυχία. Η ιδιωτική βιομηχανία πάλευε εδώ και καιρό να αποδείξει ότι μπορεί να επαναλάβει ένα κατόρθωμα που πέτυχε τελευταία η αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA κατά τη διάρκεια της επανδρωμένης αποστολής Apollo 17 το 1972. 



Σεληνιακός νότιος πόλος

Για να γίνουν αντιληπτές οι τεχνικές προκλήσεις, ένα ενσωματωμένο σύστημα πλοήγησης απέτυχε και ο Οδυσσέας στο τελευταίο σκέλος του ταξιδιού του χρησιμοποίησε ένα πειραματικό σύστημα καθοδήγησης λέιζερ που αναπτύχθηκε από τη NASA.

Ο επικεφαλής τεχνολογίας της εταιρείας Tim Crain επιβεβαίωσε πως «ο εξοπλισμός μας βρίσκεται στην επιφάνεια της Σελήνης», με το προσωπικό να ξεσπά σε χειροκροτήματα.

Η NASA ελπίζει να δημιουργήσει τελικά μια μακροπρόθεσμη παρουσία και να συλλέξει πολικό πάγο τόσο για πόσιμο νερό όσο και για καύσιμο πυραύλων για ένα επόμενο ταξίδι στον Άρη υπό το πρόγραμμα Artemis.

Η τρέχουσα αποστολή είναι «μία από τις πρώτες επιδρομές στον νότιο πόλο για να εξετάσουμε πραγματικά τις περιβαλλοντικές συνθήκες σε ένα μέρος που πρόκειται να στείλουμε τους αστροναύτες μας στο μέλλον», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της NASA Joel Kearns.

Η πρώτη αποστολή της NASA με πλήρωμα έχει προγραμματιστεί για το 2026. Η Κίνα, σχεδιάζει επίσης να στείλει το πρώτο της πλήρωμα στη Σελήνη το 2030, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή διαστημικού ανταγωνισμού.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο εδώ:

https://physicsgg.me/2024/02/23/%ce%bf-%ce%bf%ce%b4%cf%85%cf%83%cf%83%ce%ad%ce%b1%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7-%cf%83%ce%b5%ce%bb%ce%ae%ce%bd%ce%b7/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog TEO O ΜΑΣΤΟΡΑΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.