Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

Τα Windows 11 24H2 θα ενεργοποιήσουν την κρυπτογράφηση BitLocker για όλους


Η Microsoft ενεργοποιεί ήδη το BitLocker από προεπιλογή στα Windows 11 23H2, αλλά ξεκινώντας από τα Windows 11 24H2, η Microsoft προφανώς εφαρμόζει μια νέα διαδικασία εγκατάστασης που ενεργοποιεί αυτόματα την κρυπτογράφηση BitLocker κατά την επανεγκατάσταση (όπως αναφέρει το Deskmodder.de). Η νέα διαδικασία κρυπτογράφησης δεν επηρεάζει μόνο τους χρήστες των Windows 11 Pro αλλά και τους χρήστες των Windows 11 Home.

Η προειδοποίηση με τα Windows 11 Home είναι ότι η κρυπτογράφηση BitLocker εφαρμόζεται μόνο μέσω του κατασκευαστή της συσκευής και μόνο εάν ο κατασκευαστής ενεργοποιήσει τη σημαία κρυπτογράφησης στο UEFI. Έτσι, οι DIY υπολογιστές που εκτελούν Windows 11 Home πιθανότατα δεν θα επηρεαστούν.

Ανεξάρτητα από αυτό, κάθε έκδοση των Windows 11 που διαθέτει λειτουργικότητα BitLocker θα ενεργοποιείται/αναενεργοποιείται πλέον αυτόματα κατά τη διάρκεια επανεγκαταστάσεων, αρχής γενομένης από το 24H2. Αυτή η συμπεριφορά ισχύει για καθαρές εγκαταστάσεις των Windows 11 24H2 και αναβαθμίσεις του συστήματος στην έκδοση 24H2. Τα συστήματα που αναβαθμίζονται σε Windows 11 24H2 έχουν αυτόματα ενεργοποιημένη τη σημαία κρυπτογράφησης συσκευών, αλλά αυτή τίθεται σε ισχύ (για κάποιο λόγο) μόνο όταν επανεγκατασταθούν τα Windows 11 24H2 στο μηχάνημα. Δεν κρυπτογραφείται μόνο η μονάδα C:, αλλά και όλες οι άλλες μονάδες που είναι συνδεδεμένες στο μηχάνημα θα κρυπτογραφηθούν επίσης κατά την επανεγκατάσταση.

Για να είμαστε ξεκάθαροι, η κρυπτογράφηση BitLocker δεν είναι κακή - είναι καλό να υπάρχει για κρίσιμες συσκευές για την ασφάλεια πολύτιμων πληροφοριών. Ωστόσο, η απώλεια δεδομένων αποτελεί πραγματική ανησυχία για τους χρήστες που δεν γνωρίζουν ότι η κρυπτογράφηση μονάδας δίσκου έχει ενεργοποιηθεί κατά την επανεγκατάσταση. Εάν κάτι σχετικό με την αποθήκευση πάει στραβά με ένα μηχάνημα που έχει ενεργοποιημένο το BitLocker, οι χρήστες μπορεί να χάσουν κάθε πρόσβαση στα περιεχόμενα του δίσκου τους λόγω της κρυπτογράφησης.

Η Microsoft ουσιαστικά απαιτεί να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας του κλειδιού κρυπτογράφησης BitLocker, για τους χρήστες που ενεργοποιούν χειροκίνητα το BitLocker στα Windows 11/10 Pro, για να διασφαλίσετε ότι δεν θα συμβεί αυτό το είδος κατάστασης. Σε περίπτωση όμως που ξεχάσετε το αντίγραφο ασφαλείας ή το χάσετε, μπορεί να χάσετε την πρόσβαση στα δεδομένα σας.

Συν τοις άλλοις, έχει αποδειχθεί ότι το BitLocker επηρεάζει την απόδοση του συστήματος, ιδίως την απόδοση των SSD. Δοκιμάσαμε την κρυπτογράφηση BitLocker πέρυσι και ανακαλύψαμε ότι η απόδοση των SSD μπορεί να μειωθεί έως και 45% ανάλογα με το φόρτο εργασίας. Ακόμη χειρότερα, αν χρησιμοποιείτε τη μορφή λογισμικού του BitLocker, όλες οι εργασίες κρυπτογράφησης και αποκρυπτογράφησης φορτώνονται στην CPU, γεγονός που μπορεί ενδεχομένως να μειώσει και την απόδοση του συστήματος. (Οι σύγχρονες CPU διαθέτουν κρυπτογράφηση/αποκρυπτογράφηση AES με επιτάχυνση υλικού, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει ποινή απόδοσης).

Τα καλά νέα είναι ότι η απενεργοποίηση της κρυπτογράφησης BitLocker κατά την επανεγκατάσταση δεν είναι δύσκολη. Η ευκολότερη μέθοδος είναι να δημιουργήσετε ένα bootable ISO μέσω του Rufus USB, το οποίο έχει τη δυνατότητα να απενεργοποιήσει την κρυπτογράφηση δίσκου των Windows 11 24H2. Μια άλλη μέθοδος είναι η απενεργοποίηση της αυτόματης κρυπτογράφησης απευθείας από τον οδηγό εγκατάστασης, η οποία μπορεί να γίνει ανοίγοντας το μητρώο μέσω της γραμμής εντολών (Shift + F10) και αλλάζοντας το κλειδί BitLocker "PreventDeviceEncryption" σε 1.

πηγή via DeepL 

https://www.adslgr.com/forum/threads/1277835-%CE%A4%CE%B1-Windows-11-24H2-%CE%B8%CE%B1-%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%AE%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CF%81%CF%85%CF%80%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%AC%CF%86%CE%B7%CF%83%CE%B7-BitLocker-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%82

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog TEO O ΜΑΣΤΟΡΑΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.