Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Η μνήμη των βαρυτικών κυμάτων


Η παρατήρηση της μνήμης βαρυτικών κυμάτων μπορεί να βοηθήσει τους φυσικούς να ελέγξουν τις προβλέψεις της γενικής σχετικότητας σχετικά με συμμετρίες μεγάλης κλίμακας στον ιστό του χωροχρόνου.


Φυσικοί επανεξέτασαν την μνήμη βαρυτικών κυμάτων ως το κλειδί για τη μέτρηση των χωροχρονικών συμμετριών. Συγκεκριμένα, έδειξαν πώς αυτές οι συμμετρίες μπορούν να διερευνηθούν μέσω των παρατηρήσεων βαρυτικής μνήμης μετατόπισης και περιστροφής, αντίστοιχα.

10 Useless Machines That Do Nothing (video)


Η τραυματική εμπειρία του πολέμου

ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΟΥ ΝΟΥ 


Γιατί το χρόνιο άγχος και οι αυτοκαταστροφικές κρίσεις πανικού είναι οι συνήθεις αντιδράσεις του εγκεφάλου μας στην εμπειρία ή στην απειλή πολέμου; 
●● Οι πιο πρόσφατες έρευνες των νευροεπιστημών δείχνουν σαφώς ότι όποτε βιώνουμε ένα ιδιαίτερα απειλητικό ή τραυματικό γεγονός, η αρχιτεκτονική των δομών και των λειτουργιών του εγκεφάλου μας αλλάζει. Γι’ αυτό, όσοι υποφέρουν από χρόνιες «πολεμικές νευρώσεις» παρουσιάζουν και σοβαρές εγκεφαλικές αλλοιώσεις 
●● Οταν ο εγκέφαλός μας βρίσκεται αντιμέτωπος με τέτοιες επικίνδυνες και επισφαλείς καταστάσεις, όπως είναι οι πολεμικές συρράξεις και οι μεγάλες φυσικές ή κοινωνικές καταστροφές, δεν καταφέρνει πάντοτε να εκλογικεύσει ή να τιθασεύσει το μεγάλο άγχος και την αγωνία που του προκαλούν, ώστε να αντιδράσει σε αυτές με τρόπο ισορροπημένο. Και αυτή η αδυναμία διαχείρισης εκδηλώνεται σε μια σειρά από πολεμικές νευρώσεις και ψυχοπαθολογικές διαταραχές.

Ο πυρήνας της Γης πάτησε φρένο και αλλάζει η διάρκεια της μέρας


Ενδιαφέροντα ευρήματα μιας νέας μελέτης τα οποία δείχνουν συντελούνται οι αλλαγές στον εσωτερικό πυρήνα της Γης γεγονός που μπορεί οδηγήσει στην αύξηση της διάρκειας της μέρας της Γης, η πιο σωστά να επιμηκυνθεί το 24ωρο.

Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Το πιο άχρηστο μηχάνημα στον κόσμο σε εξελιγμένη μορφή (Video)


Δεν έχει καμία ουσιαστική χρησιμότητα, όμως παρόλα αυτά η λειτουργία του «μαγνητίζει» τον θεατή.

Inductor basics - What is an inductor?




What Is GPIO, and What Can You Use It For?


If you own a Raspberry Pi or other similar hobbyist computer, you may have noticed it has a GPIO (General-Purpose Input-Output) feature. Most users will never use GPIO, but if you want to build things, GPIO is essential.

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Το μαγνητικό πεδίο του ήλιου θα αναστραφεί

Ολοκληρώνεται ένας ηλιακός κύκλος και ξεκινά ένας νέος

To μαγνητικό πεδίο στην επιφάνεια του Ήλιου είναι της τάξης των 10-4 Tesla και έχει περίοδο αναστροφής 11 χρόνια, ενώ το μαγνητικό πεδίο στην επιφάνεια της Γης είναι 5×10-5 Tesla και περίοδο αναστροφής ~104 χρόνια (Image credit: Created in Canva by Daisy Dobrijevic)

Ο Ήλιος βρίσκεται στα πρόθυρα ενός σημαντικού γεγονότος: την αντιστροφή του μαγνητικού του πεδίου.  Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει περίπου κάθε 11 χρόνια και σηματοδοτεί ένα σημαντικό στάδιο στον ηλιακό κύκλο. Η μετατόπιση της πολικότητας υποδεικνύεται από το ηλιακό μέγιστο, την ένταση και τη συχνότητα των ηλιακών κηλίδων που είναι ορατές στην επιφάνεια και την αρχή της μετατόπισης προς το ηλιακό ελάχιστο.

Κυριακή 9 Ιουνίου 2024

Τι απάντησε ο Στίβεν Χόκινγκ στην ερώτηση «εάν πιστεύει στον Θεό»


Ο Στίβεν Χόκινγκ μοιράστηκε τις απόψεις του για τον Θεό στο τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Σύντομες απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα». Μεταξύ άλλων ερωτημάτων στο πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου του πραγματεύεται το αιώνιο ερώτημα: «Υπάρχει Θεός;». Ξεκινά την απάντησή του ως εξής:

Σάββατο 8 Ιουνίου 2024

Τρεις στους τέσσερις εργαζόμενους χρησιμοποιούν πλέον την τεχνητή νοημοσύνη στην εργασία τους

Η μεγάλη ζήτηση για την ΑΙ επιταχύνει τις ψηφιακές εξελίξεις στην αγορά

Η τεχνητή νοημοσύνη και η καλπάζουσα εξέλιξη της αποτελεί επίκεντρο συζήτησης όχι μόνο στη βιομηχανία της τεχνολογίας αλλά σε ευρύτερο επίπεδο αφού οι ΑΙ τεχνολογίες που αναπτύσσονται ακουμπούν κάθε τομέα του σύγχρονου ανθρώπινου πολιτισμού.

Το τρένο της σοφίας

 
Επίκαιρο πάντα...
 
(Για μία φίλη, που το κουβεντιάζαμε σήμερα...10/2/18)

Η σοφία δεν έχει καμία αντιστοιχία με τις γνώσεις ενός ανθρώπου. Στην πραγματικότητα, σοφία είναι όλα εκείνα που μένουν από τις γνώσεις κάποιου, όταν ο ίδιος αποποιείται όλα αυτά που έχει μάθει.
Ξεκινάμε από ένα σταθμό που ονομάζεται άγνοια.

Advanced SMPS Topics: EMI Filtering

https://www.youtube.com/watch?v=QuNDY7WTVSQ

 

Precision 1Hz Clock


This precision clock uses just two ICs and one junction field-effect transistor (JFET) in conjunction with a commonly available crystal and a handful of other passive components.

Κυκλώματα και μιγαδικοί αριθμοί


Τα τρία βασικά στοιχεία που εμφανίζονται στα κυκλώματα εναλλασσομένου ρεύματος είναι: ο ωμικός αντιστάτης R, ο πυκνωτής χωρητικότητας C και το πηνίο με συντελεστή αυτεπαγωγής L.

Σάββατο 1 Ιουνίου 2024

Η ζοφερή πλευρά της ενσυναίσθησης

Ο ρόλος των νευρώνων-κατόπτρων στη βία και την «επιθετική ενσυναίσθηση»


Η μακρά εξελικτική παρουσία και η εμπλοκή των νευρώνων-κατόπτρων στη συμπεριφορά διαφόρων ζωικών ειδών αποτελούν επαρκή εξήγηση της ικανότητάς τους για αλληλοκατανόηση, αλληλεγγύη και ενσυναίσθηση; Αραγε η λειτουργία αυτών των εγκεφαλικών κατόπτρων εξαντλείται στις θετικές συνέπειες της ενσυναίσθησης ή μήπως εμπλέκονται σε πολύ πιο αρνητικές κοινωνικές συμπεριφορές; Σήμερα, διαθέτουμε πλήθος εμπειρικά δεδομένα και επαρκή επιστημονικά επιχειρήματα για να υποστηρίξουμε ότι στο εσωτερικό του εγκεφάλου μας –αλλά και άλλων θηλαστικών ή πτηνών– υπάρχει ένα κύκλωμα από «νευρώνες καθρέφτες», που ενεργοποιείται όποτε ένας οργανισμός (άνθρωπος ή άλλο ζώο) ανιχνεύει κάποια κινητική μεταβολή ή, ευρύτερα, μια συμπεριφορική αλλαγή, την οποία πραγματοποιεί ο ίδιος ή ένας άλλος οργανισμός.