Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

Haven: Εφαρμογή-σύστημα ασφαλείας από τον Έντουαρντ Σνόουντεν

Το Haven είναι σχεδιασμένο για να μπορεί να εγκαθίσταται σε φθηνά τηλέφωνα Android και χρησιμοποιεί τις κάμερες, τα μικρόφωνα και τα επιταχυνσιόμετρά του για να παρακολουθεί κάθε κίνηση, ήχο ή αναταραχή στο τηλέφωνο.
«Haven» (καταφύγιο) είναι το όνομα εφαρμογής που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα ο, διάσημος για την υπόθεση των διαρροών σχετικά με τις μαζικές ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν: Αντικείμενό της είναι η μετατροπή οποιουδήποτε Android τηλεφώνου σε ολοκληρωμένο σύστημα προστασίας απέναντι σε παρακολουθήσεις και κάθε είδους «εισβολές» από κατασκόπους ή απλά αδιάκριτους.

Απολογία και έκπτωση από την Apple για την υπόθεση της επιβράδυνσης iPhones


Σε απολογία προς τους πελάτες της σχετικά με το ζήτημα της επιβράδυνσης των παλαιότερων iPhone λόγω παλαίωσης μπαταριών προέβη η Apple με επιστολή- ανακοίνωσή της. Παράλληλα, τονίζει ότι οι μπαταρίες είναι καταναλώσιμα εξαρτήματα, και προσφέρει σε οποιονδήποτε με iPhone 6 ή μεταγενέστερο αντικατάσταση μπαταρίας για 29 δολάρια, ξεκινώντας από τα τέλη Ιανουαρίου, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018- έκπτωση της τάξης των 50 δολαρίων σε σχέση με το κανονικό κόστος αντικατάστασης για συσκευές εκτός εγγύησης.

Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Πόσο «καθαρά» είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα


Από το 2040 η Βρετανία απαγορεύει τις πωλήσεις νέων οχημάτων με κινητήρες βενζίνης ή ντίζελ. Όμοιες αποφάσεις έλαβαν Γαλλία και Νορβηγία. Στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων του κόσμου σχεδιάζεται μια ποσόστωση για ηλεκτρικά οχήματα, ενώ στη Γερμανία δεν έχουν ληφθεί σημαντικές αποφάσεις, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, σε πολιτικό επίπεδο. Γεγονός πάντως είναι ότι τα περιθώρια για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης στενεύουν.

Ρωσία: Προγραμματιστής του 2017 ο δημιουργός του κρυπτονομίσματος Ethereum

Tο ρωσικό Ethereum αυτή την στιγμή βρίσκεται στην δεύτερη θέση ως προς την κεφαλιοποίηση των παγκοσμίας κυκλοφορίας κρυπτονομισμάτων, υπερβαίνοντας τα 46 δισεκατομμύρια δολάρια
Ως προγραμματιστή της χρονιάς στη Ρωσία ανέδειξε η εφημερίδα Vedomosti τον 23χρονο δημιουργό του ρωσικού κρυπτονομίσματος Ethereum, Βιτάλικ Μπουτέριν. Το κρυπτονόμισμα που δημιούργησε κόστιζε πρίν από ένα και πλέον χρόνο κάτι περισσότερο από τα 8 δολάρια αλλά στις αρχές Δεκεμβρίου η αξία του αυξήθηκε κατά 57 φορές.

H ελάχιστη μάζα των μαγνητικών μονόπολων (αν υπάρχουν)


Μια νέα θεωρητική εργασία θέτει όρια στην μάζα που θα έπρεπε να έχουν τα μαγνητικά μονόπολα

Κόψτε έναν μαγνήτη στα δυο και θα έχετε δυο μαγνήτες, ο καθένας με έναν βόρειο και έναν νότιο πόλο. Αν στη συνέχεια κόβουμε στη μέση τους μαγνήτες που προκύπτουν, θα παρατηρήσουμε πως θα εμφανίζονται πάντα νέοι μικρότεροι μαγνήτες και ότι είναι αδύνατον να απομονώσουμε έναν βόρειο ή νότιο πόλο.

Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Snapdragon 845: Βελτιωμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας και μπαταρίας στον νέο επεξεργαστή


Νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας και διάρκειας ζωής μπαταρίας περιλαμβάνει ο νέος επεξεργαστής της Qualcomm για κινητά τηλέφωνα, Snapdragon 845, που χρησιμοποιείται σε high-end Android συσκευές της Samsung και άλλων εταιρειών.

Η θεωρία των χορδών αποτυγχάνει σε πειραματικό έλεγχο


Ένας τρόπος ελέγχου της θεωρίας των χορδών προτάθηκε πριν από αρκετά χρόνια (2004) από τον Polchinski και τους συνεργάτες του. Σύμφωνα με την τότε ανακοίνωσή τους μια εφικτή δοκιμασία της θεωρίας των χορδών θα μπορούσε να γίνει διαμέσου των ανιχνευτών βαρυτικών κυμάτων LIGO, όταν θα ολοκληρωνόταν η κατασκευή του και θα έμπαινε σε λειτουργία.

Αυτή είναι η δημοφιλέστερη συνταγή του 2017 – Tι αποκάλυψαν οι αναζητήσεις στην Google


H Google, η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στον κόσμο αποκάλυψε λίγο πριν την εκπνοή του 2017, ποια είναι η πιο δημοφιλής συνταγή που αναζήτησαν οι ανά τον κόσμο χρήστες του διαδικτύου.
Πρόκειται για ένα πιάτο που περιλαμβάνει κομμάτια κρέατος - συνήθως μοσχάρι-, κρεμμύδια, μανιτάρια και σάλτσα. Η συνταγή για «μοσχάρι στρογγανόφ» ήταν αυτή που κέρδισε τους διαδικτυακούς χρήστες.

Κατασκευές: Πώς θα φτιάξετε Άγιο Βασίλη από το ρολό τουαλέτας


Μια πρωτοχρονιάτικη ιδέα!
Μην πετάτε τα ρολά από το χαρτί τουαλέτας, μπορείτε να φτιάξετε πολλά ωραία πραγματάκια, όπως οι Άγιοι Βασίληδες που ακολουθούν!


ΈΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΆΓΙΟ ΒΑΣΙΛΗ


Αγαπητά μου παιδιά,
Ήλπιζα ότι μέχρι τώρα θα ήμουν έτοιμος να παραδώσω τα χριστουγεννιάτικα δώρα σε όλους σας. Τα ξωτικά έχουν εργαστεί σκληρά όλο το χρόνο φτιάχνοντας παιχνίδια και η κυρία Άη Βασίλη τα τύλιγε με κορδέλες και φιόγκους. Κανονικά, η ομάδα μου στο Βόρειο Πόλο θα ήταν γεμάτη ενθουσιασμό, προετοιμάζοντας τους ταράνδους και το έλκηθρο και ελέγχοντας προσεκτικά τη λίστα μου, ώστε κανένα παιδί να μη μείνει χωρίς δώρο.


Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017

MORPHEUS: Ανάπτυξη απαραβίαστου από χάκερ υπολογιστή με χρηματοδότηση της DARPA


Η δημιουργία ενός απαραβίαστου από χάκερ ηλεκτρονικού υπολογιστή, μέσω της μετατροπής των κυκλωμάτων του σε γρίφους/ παζλ που δεν λύνονται, είναι ο στόχος ομάδας του University of Michigan που λαμβάνει χρηματοδότηση ύψους 3,6 εκατ. δολαρίων από τη DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) του αμερικανικού Πενταγώνου.

Τα νετρίνα μπορούν να λύσουν το μυστήριο της ύπαρξης του σύμπαντος

Oι φυσικοί ελπίζουν ότι μέσα από την διερεύνηση της ασυμμετρίας στον τρόπο που συμπεριφέρονται τα νετρίνα (v) και τα αντινετρίνα(v̅), θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί κυριάρχησε η ύλη της αντιύλης στο σύμπαν μας.

Στην Ιαπωνία πραγματοποιείται ένα πείραμα που θα μπορούσε να μας αποκαλύψει γιατί η ύλη κυριάρχησε σε σχέση με την αντιύλη στο σύμπαν μας αμέσως μετά την Μεγάλη Έκρηξη. Το πείραμα ονομάζεται Τ2Κ (Tokai-to-Kamioka, από το Τοκάι στην Καμιόκα).

Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Το παράδοξο των Banach – Tarski


Πολλά παράδοξα εμφανίζονται όταν έχουμε να κάνουμε με άπειρα σύνολα. Για παράδειγμα το παράδοξο με το ξενοδοχείο των άπειρων δωματίων.

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

O Max Born και η στατιστική ερμηνεία της κυματοσυνάρτησης

135 χρόνια από την γέννηση του Μαξ Μπορν

Ο Mαξ Μπορν (1882 – 1970) ήταν Γερμανός φυσικός, ένας από τους θεμελιωτές της Κβαντομηχανικής. Μαζί με τον Πωλ Γιόρνταν διατύπωσε σε ολοκληρωμένη μορφή την μητρομηχανική του Χάιζενμπεργκ και αμέσως μετά –το 1926– τη στατιστική ερμηνεία της κυματοσυνάρτησης ψ, πάνω στην οποία εδράζεται όλο το κβαντικό οικοδόμημα. Ο Μαξ Μπορν συνέβαλε επίσης σημαντικά στην ανάπτυξη της σύγχρονης μοριακής φυσικής –η οποία βασίζεται καίρια στη λεγόμενη προσέγγιση Μπορν-Οπενχάιμερ– καθώς και στη φυσική της στερεάς κατάστασης, ενώ είναι και ο θεμελιωτής της κβαντικής θεωρίας της σκέδασης, με πασίγνωστη την προσεγγιστική μέθοδο που φέρει το όνομά του.

«Αντίο» στα FM είπε η Νορβηγία



Στην εποχή του ψηφιακού ραδιοφώνου πέρασε την Πέμπτη η Νορβηγία, αποτελώντας την πρώτη χώρα η οποία είπε «αντίο» στα FM, σε ό,τι αφορά τα δίκτυα εθνικής εμβέλειας.

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

«Δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε Φρανκενστάιν»


Νόρα Ράλλη

Το 1 νανόμετρο ισούται με το ένα δισεκατομμυριοστό (1/1.000.000.000) του μέτρου. Το λες και πιο μικρό του μικροσκοπικού.

Σε αυτές τις μικροδιαστάσεις οι επιστήμονες παρατηρούν, ερευνούν αλλά και δημιουργούν έναν καινούργιο κόσμο. Αυτόν της νανοτεχνολογίας.

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Google: Τεχνητή νοημοσύνη της DeepMind νίκησε εξειδικευμένο λογισμικό στο σκάκι


Η Google ανέφερε πως το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης της AlphaZero (ή AlphaGo Zero) νίκησε εξειδικευμένο σκακιστικό λογισμικό παγκόσμιας κλάσης, έχοντας πρώτα μάθει μόνο του το παιχνίδι μέσα σε λίγες ώρες.

TITAN V: H ισχυρότερη κάρτα γραφικών για PC στον κόσμο από την NVIDIA


Τον ισχυρότερο - όπως υποστηρίζει η ίδια- επεξεργαστή κάρτας γραφικών (GPU- μονάδα επεξεργασίας γραφικών) για PC στον κόσμο παρουσίασε η NVIDIA: Πρόκειται για τον TITAN V, ο οποίος, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι η ισχυρότερη GPU για PC που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον κόσμο και βασίζεται στην «πιο προηγμένη αρχιτεκτονική GPU», NVIDIA Volta.

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

Κάθε πότε συμπίπτουν οι δείκτες ενός ρολογιού; (video)


Ένα κλασικό πρόβλημα που κάποτε αντιμετώπιζαν οι μαθητές της Α’ Λυκείου ήταν το εξής:
Να υπολογιστούν οι χρονικές στιγμές που συμπίπτουν ο ωροδείκτης και ο λεπτοδείκτης ενός ρολογιού από τo μεσημέρι μέχρι τα μεσάνυχτα.

Η διαστολή του χρόνου και το φαινόμενο Doppler


Το φαινόμενο Doppler

Εάν βρισκόμαστε ακίνητοι στο πεζοδρόμιο την ώρα που πλησιάζει με σταθερή ταχύτητα ένα όχημα που έχει σειρήνα (πχ περιπολικό ή ασθενοφόρο), ακούμε τον ήχο της σειρήνας του οξύτερο (με μεγαλύτερη συχνότητα), από ό,τι όταν το όχημα απομακρύνεται από μας.

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Το «γεύμα» της μαύρης τρύπας

H μαύρη τρύπα κατάπιε ένα άστρο σαν τον Ηλιο και ότι απέμεινε από αυτό δημιούργησε ένα δίσκο ύλης. Credit: NASA Goddard Space Center
H NASA έδωσε στην δημοσιότητα μια εντυπωσιακή καλλιτεχνική απεικόνιση ενός κοσμικού… δράματος. Σε ένα γαλαξία σε απόσταση 290 εκ. φωτός από εμάς ένα άστρο παρόμοιο με τον Ηλιο πιάστηκε στα μαγνητικά/βαρυτικά δίχτυα μιας μελανής οπής η οποία κατασπάραξε την ύλη του άστρου. Οτι απέμεινε από το άτυχο άστρο σχημάτισε ένα δίσκο ύλης γύρω από την μαύρη τρύπα.

Το Facebook θα εντοπίζει όσους έχουν τάσεις αυτοκτονίας


Νέα μέτρα για τον έγκαιρο εντοπισμό ατόμων με αυτοκτονικές τάσεις λαμβάνει το Facebook, χρησιμοποιώντας σε διεθνή κλίμακα πλέον, ένα νέο λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο μπορεί, παρακολουθώντας τις αναρτήσεις, τα βίντεο και τα σχόλια των χρηστών, να εντοπίζει εκείνους που έχουν σοβαρές τάσεις αυτοκτονίας.

Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

Που είναι όλοι οι χρονοταξιδιώτες;


Eίναι πολλοί αυτοί που έχουν χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο επιχείρημα κατά των ταξιδιών στον χρόνο. Στην πραγματικότητα, ισχυρίζονται ότι αν τα ταξίδια στο παρελθόν είναι εφικτά, τότε θα πρέπει σίγουρα να υπάρχουν ανάμεσά μας χρονοταξιδιώτες που επέλεξαν να επισκεφτούν την εποχή μας. Άραγε, αυτό δεν αποδεικνύει πως δεν θα μπορέσουμε ποτέ να φτιάξουμε χρονομηχανές;

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Ντοστογιέφσκι και μη Ευκλείδειες Γεωμετρίες


Η Ευκλείδεια Γεωμετρία που μάθατε στο σχολείο ήταν πιθανώς μια μοντέρνα έκδοση του περίφημου βιβλίου «Στοιχεία» που έγραψε γύρω στο 300 π.Χ. ο Ευκλείδης. Λέγεται ότι αυτό το βιβλίο είναι το πιο πολυδιαβασμένο μετά τη βίβλο και θεωρείται ως το αρχέτυπο ενός αυστηρού συμπερασματικού συστήματος. Στο πρώτο από τα δεκατρία «κεφάλαια» των Στοιχείων διατυπώνoνται εκτός από τους ορισμούς και 5 Αιτήματα (ή Αξιώματα) για την Γεωμετρία:

Βρέθηκε η ισχυρότερη πηγή ενέργειας στον κόσμο


Είναι η σύντηξη των κουάρκ το «δισκοπότηρο» της ανεξάντλητης, καθαρής ενέργειας; Μια ομάδα φυσικών από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και το Πανεπιστήμιο του Σικάγο ανακάλυψαν ότι η σύντηξη κουάρκ μπορεί να παράγει περισσότερη ενέργεια από την πυρηνική σύντηξη και, το σημαντικότερο, ακίνδυνη σε σχέση με την τελευταία.

«Τηθύς»: Συσκευή που εντοπίζει τον μόλυβδο στο νερό από 11χρονη εφευρέτη


Το πρώτο βραβείο του 2017 Discovery Education 3M Young Scientist Challenge κέρδισε η 11χρονη Τζιτανζάλι Ράο στις ΗΠΑ, χάρη στην «Τηθύ» (Tethys): Μια συσκευή η οποία εντοπίζει μόλυβδο στο νερό.


Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Ρεκόρ επιδόσεων από διαστημικό κινητήρα που προορίζεται για αποστολή στον Άρη


Ένας προηγμένος διαστημικός κινητήρας που προορίζεται για επανδρωμένες αποστολές στον Άρη έσπασε μια σειρά ρεκόρ για μηχανή του είδους της (το οποίο είναι γνωστό ως κινητήρες Hall).

Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Νέα εποχή στα ηλεκτρονικά μέσω μετάλλου σε υγρή μορφή



Ερευνητές του RMIT University στην Αυστραλία χρησιμοποίησαν μέταλλο σε υγρή μορφή για να δημιουργήσουν δισδιάστατα υλικά με πάχος λίγων μόλις ατόμων, όμοια των οποίων δεν έχουν εμφανιστεί ξανά στη φύση.

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Τι αποκάλυψαν τα βαρυτικά κύματα


Εδειξαν για πρώτη φορά στους επιστήμονες τη συγχώνευση δύο άστρων νετρονίων, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να επαληθεύσουν σημαντικές θεωρίες και να προχωρήσουν σε νέες ανακαλύψεις
 
Πριν από ενάμιση χρόνο και κάτι, τον Φεβρουάριο του 2016, η επιστημονική κοινότητα είχε πανηγυρίσει μια μεγάλη επιτυχία: την ανίχνευση, για πρώτη φορά, των βαρυτικών κυμάτων - των «ρυτιδώσεων» στον ιστό του χωροχρόνου που είχε προβλέψει 100 χρόνια πριν ο Αλμπερτ Αϊνστάιν στη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας. 

Σημείωμα του Αϊνστάιν για το μυστικό της ευτυχίας δημοπρατείται στην Ιερουσαλήμ


Δύο σημειώματα του Αλμπερτ Αϊνστάιν, το ένα από τα οποία έχει ως θέμα το μυστικό μίας ευτυχισμένης ζωής, δημοπρατούνται την Τρίτη στην Ιερουσαλήμ.

O Αρης έχει μοναδική μαγνητο-ουρά

Καλλιτεχνική απεικόνιση της μαγνητικής ουράς του Αρη. Με κίτρινο χρώμα απεικονίζεται ο ηλιακός άνεμος, με μπλε και κόκκινο χρώμα απεικονίζεται το μαγνητικό πεδίο του Αρη ενώ οι οι λευκές λάμψεις αναπαριστούν το φαινόμενο της μαγνητικής επανασύνδεσης. Credit: Anil Rao/Univ. of Colorado/MAVEN/NASA GSFC
Ενα φαινόμενο που δεν έχει εντοπισθεί μέχρι σε κανένα πλανήτη ή δορυφόρο του ηλιακού μας συστήματος εντόπισε στον Αρη ο δορυφόρος MAVEN ο οποίος μελετά τον Κόκκινο Πλανήτη.

Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

Νέο «άλμα» στην τεχνητή νοημοσύνη από την DeepMind της Google


Η DeepMind της Google ανακοίνωσε πως πραγματοποίησε άλλο ένα σημαντικό «άλμα» στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης, με έναν υπολογιστή ο οποίος έμαθε να παίζει το κινεζικό παιχνίδι «Γκο» χωρίς καμία βοήθεια από ανθρώπους παίκτες. Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα AlphaGo της εταιρείας έχει ήδη νικήσει δύο από τους κορυφαίους παίκτες Γκο στον κόσμο, και είχε αρχίσει την εκπαίδευσή του μαθαίνοντας από χιλιάδες παιχνίδια τα οποία είχαν παίξει άνθρωποι παίκτες.

Σχέδια για φουσκωτό διαστημικό σταθμό γύρω από τη Σελήνη


Η Bigelow Aerospace, γνωστή για τα σχέδια φουσκωτών διαστημικών σταθμών της, ανακοίνωσε συνεργασία με τη United Launch Alliance (ULA) με σκοπό την εκτόξευση- με πύραυλο Vulcan της δεύτερης- ένας σταθμός Β330, ο οποίος προορίζεται να τεθεί ως το 2022 σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Σελήνη για να λειτουργήσει ως αποθήκη.

Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Ελεύθερη πτώση και απλή λογική


Σύμφωνα με την παράδοση ο Γαλιλαίος εκτελώντας πειράματα ελεύθερης πτώσης από τον πύργο της Πίζας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι: «κάθε σώμα που αφήνεται να πέσει υπό την επίδραση του βάρους του αποκτά ίδια σταθερή επιτάχυνση, ανεξάρτητα της μάζας του, και σε κάθε στιγμή η απόσταση που διανύει είναι ανάλογη του τετραγώνου του παρελθόντος χρόνου».

Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

Εύκαμπτο νέο τρανζίστορ για ηλεκτρονικά υψηλών επιδόσεων

«Το βιομηχανικό αυτό στάνταρ είναι πολύ καλό» λέει ο Ζενκιάνγκ (Τζακ) Μα, καθηγητής ηλεκτρολογίας- μηχανολογίας υπολογιστών του πανεπιστημίου. «Τώρα μπορούμε να κάνουμε τα ίδια πράγματα με το τρανζίστορ μας- αλλά μπορεί και να κάμπτεται».
Ομάδα μηχανικών του University of Wisconsin- Madison δημιούργησαν το πιο αποδοτικό εύκαμπτο τρανζίστορ (κρυσταλλολυχνία) στον κόσμο- και μαζί του, μια γρήγορη, απλή και οικονομική διαδικασία παραγωγής η οποία μπορεί εύκολα να αλλάζει κλίμακα, έτσι ώστε να προσαρμόζεται σε δεδομένα εμπορικής χρήσης.

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Ο Einstein ως εφευρέτης ψυγείων


Πριν από 100 χρόνια, το 1915, ο Einstein προσπαθούσε να ολοκληρώσει αυτό που σήμερα ονομάζουμε Γενική Θεωρία της Σχετικότητας. Την ίδια χρονιά μαζί με τον W. J. de Haas, πραγματοποίησε τη μοναδική πειραματική του ερευνητική εργασία, επιχειρώντας να αποδείξει ότι η μαγνήτιση οφείλεται στον παράλληλο προσανατολισμό των κυκλικών ρευμάτων από τα περιστρεφόμενα ηλεκτρόνια γύρω από τους ατομικούς πυρήνες.

Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

Το πολυδιάστατο σύμπαν που κρύβεται στον ανθρώπινο εγκέφαλο


Ο άνθρωπος, σύμφωνα με τον Άλμπερτ Αϊνστάιν, έχει την ικανότητα να κατανοεί τον κόσμο σε τέσσερις διαστάσεις, τρεις του χώρου, δηλαδή μήκος, πλάτος, ύψος, και μία του χρόνου. Τουλάχιστον έτσι πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Ωστόσο, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα, οι δομές του εγκεφάλου μας είναι πολύ περισσότερο πολύπλοκες και αντιλαμβάνονται το περιβάλλον και τον κόσμο με έως και 11 διαστάσεις.

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Βρέθηκε πλανήτης πιο... μαύρος κι από την πίσσα (Photo)


Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble (Χαμπλ) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), ανακάλυψε ότι ένας τεράστιος και γνωστός από παλιότερα εξωπλανήτης, ο WASP-12b, είναι τόσο μαύρος όσο η φρέσκια άσφαλτος. Αυτό οφείλεται στο ότι ο πλανήτης απορροφά σχεδόν όλο το φως που πέφτει πάνω του και δεν το αντανακλά στο διάστημα. Εκτιμάται ότι ο πλανήτης παγιδεύει τουλάχιστον το 94% του ορατού φωτός του άστρου του.

Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Ανακαλύφθηκε το πιο γρήγορο άστρο νετρονίων στον γαλαξία μας


Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αστρονόμοι - μεταξύ των οποίων ένας Έλληνας- ανακάλυψαν δύο νέους ταχέως περιστρεφόμενους αστέρες νετρονίων (πάλσαρ). Ο ένας (J1552) περιστρέφεται σαν «σβούρα» 412 φορές το δευτερόλεπτο, ενώ ο δεύτερος (J0952) ακόμη πιο γρήγορα, 707 φορές το δευτερόλεπτο ή πάνω από 42.000 φορές το λεπτό, γεγονός που τον καθιστά το ταχύτερο πάλσαρ του γαλαξία μας και το δεύτερο ταχύτερο που έχει βρεθεί ποτέ στο σύμπαν (το ρεκόρ κατέχει ένα πάλσαρ που περιστρέφεται 716 φορές το δευτερόλεπτο).

Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017

Δεκάδες gigabits ανά δευτερόλεπτο: Επαναστατικό τσιπ ανοίγει τον δρόμο για ηλεκτρονικά νέας γενιάς

Το πρωτότυπο που έφτιαξαν οι Μομένι και Τζαλίλι λειτουργεί επιτυχώς στα 370 GHz με 52 GHz bandwidth. Συγκριτικά, τα ραδιοκύματα FM εκπέμπουν μεταξύ 87,5 και 108 MΗz, ενώ τα δίκτυα 4G και LTE λειτουργούν γενικά μεταξύ των 800 MHz και των 2,6 Ghz, με μέχρι και 20 MHz bandwidth.
Ένα πρωτοποριακό, υψηλών συχνοτήτων ηλεκτρονικό τσιπ, ικανό για μετάδοση δεκάδων gigabits δεδομένων ανά δευτερόλεπτο- αφήνοντας πίσω κατά πολύ τις ταχύτερες συνδέσεις Ίντερνετ που υπάρχουν σήμερα- ανέπτυξαν μηχανικοί του University of California, Davis.

Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

Μια δύσκολη συνδεσμολογία αντιστατών


Οι δώδεκα αντιστάτες του παραπάνω «κυβικού» κυκλώματος έχουν την ίδια αντίσταση R.
Οι ακροδέκτες Α και Β θα συνδεθούν με ηλεκτρική πηγή. Ποια είναι η ισοδύναμη (ολική) αντίσταση των δώδεκα αντιστατών;

Κυριακή 6 Αυγούστου 2017

Μια απίστευτη μαθηματική σχέση


H παραπάνω μαθηματική σχέση που περιέχει όλους τους αριθμούς από το 1 έως το 9, προσεγγίζει με ακρίβεια 18.457.734.525.360.901.453.873.570 ψηφίων τον αριθμό e.
Στο βίντεο που ακολουθεί ο Dr James Grime μας εξηγεί πως προκύπτει αυτή – η εκ πρώτης όψεως – απίθανη σύμπτωση:

Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Τόπος κατοικίας, διάστημα. Γιατί όχι;


Στο μέλλον πιθανώς να είναι δυνατά τα σύντομα τουριστικά ταξίδια στο διάστημα. Ακόμη και ο εποικισμός άλλων πλανητών. Όμως πρέπει να ξέρουμε τι μας περιμένει, αναφέρει ο αστρονόμος Νιλ Φ. Κόμινς.

Διεισδύοντας στο εσωτερικό του πρωτονίου



Το πρωτόνιο ανακαλύφθηκε σχεδόν πριν από 100 χρόνια από τον Ernest Rutherford και ήταν ένα από τα πρώτα σωματίδια που μελετήθηκε λεπτομερώς. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά σχετικά με το πρωτόνιο που καλύπτονται με ένα πέπλο μυστηρίου.
Από που προέρχεται η μάζα και το σπιν του; Από τι συνίσταται;

Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

Η κλασική διάλεξη του Riemann για τον καμπύλο χώρο


Ο Einstein άλλαξε την άποψή μας για το σύμπαν το 1915, όταν δημοσίευσε τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας, όπου ορίζεται η έννοια του τετραδιάστατου χωροχρόνου που καμπυλώνεται εξαιτίας της μάζας ή ενέργειας. Όμως, τα μαθηματικά θεμέλια της θεωρίας του είχαν μπει πριν από 60 χρόνια περίπου, από τον Γερμανό μαθηματικό Georg Friedrich Bernhard Riemann (Ρίμαν).

Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Δορυφόρος ανοίγει το δρόμο στο «κβαντικό Διαδίκτυο»

Η λευκή γραμμή αντιστοιχεί στη δέσμη λέιζερ μέσω της οποίας ο δορυφόρος επικοινωνεί με έναν επίγειο σταθμό στην Κίνα (Πηγή: Jin Liwang/Xinhua)
Πρόκειται για τον κινεζικό δορυφόρο Micius ο οποίος θέτει τις βάσεις για την ανάπτυξη δικτύων που θα προσφέρουν κβαντική κρυπτογράφηση

Λίγους μήνες μετά την εκτόξευσή του, ο πρώτος κβαντικός δορυφόρος του κόσμου, μια μεγάλη επιτυχία της Κίνας, πέτυχε ρεκόρ απόστασης στη μετάδοση κβαντικών δεδομένων, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για απαραβίαστες επικοινωνίες μέσω Διαδικτύου.

Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Τεχνητή νοημοσύνη στην τσέπη μας

Ο τομέας των apps παίρνει άλλη διάσταση και σύμφωνα με τα σχέδια του CEO της εταιρείας Tim Cook τα έσοδα από τις υπηρεσίες αναμένεται να διπλασιαστούν μέχρι το 2020, εδραιώνοντας ακόμη περισσότερο το Αpp Stores.

Από την έντυπη έκδοση 
Της Λέττας Καλαμαρά
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η είδηση πέρασε κάτω από τα ραντάρ. Η Apple εξελίσσεται στην πρώτη εταιρεία που θα βάλει την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης στην τσέπη εκατομμυρίων καταναλωτών, μαζί με τις δυνατότητες επαυξημένης πραγματικότητας.