Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Πότε εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο αριθμός e=2,71828…


Ένας κοντινός συγγενής του αριθμού π=3,1415926… είναι ο αριθμός e=2,71828182…
Ενώ λοιπόν η ιστορία του αριθμού π είναι ευρέως διαδομένη, κυρίως γιατί πολλές έννοιες που σχετίζονται με το π γίνονται κατανοητές χωρίς τη γνώση προχωρημένων μαθηματικών, ο αριθμός e δεν είχε την ίδια καλή τύχη.

Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Στο ίδιο επίπεδο η επιφάνεια των θαλασσών του Τιτάνα


Μπορεί ο δορυφόρος του Κρόνου, Τιτάνας, να απέχει σχεδόν ενάμισι δισεκατομμύριο χιλιόμετρα από τον πλανήτη μας, όμως σε αυτόν όπως και στη Γη υπάρχει ένα «επίπεδο θάλασσας», δηλαδή η επιφάνεια των θαλασσών του βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο, όπως συμβαίνει με τους γήινους ωκεανούς.

Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

Γιγάντιος ιονιστής θα καθαρίζει τον αέρα μιας… πόλης

Στην πόλη Ξιάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Σαανξί τοποθετήθηκε ένας καθαριστής αέρα που δεν λειτουργεί με ηλεκτρική αλλά με ηλιακή ενέργεια.
Είναι γνωστό το τεράστιο πρόβλημα της περιβαλλοντικής μόλυνσης που αντιμετωπίζουν οι μεγαλουπόλεις της Κίνας. Σε ορισμένες από αυτές μάλιστα οι κάτοικοι πολύ συχνά είναι υποχρεωμένοι να κινούνται στους δρόμους φορώντας μάσκες για να αποφύγουν την έκθεση στο νέφος που πνίγει την πόλη τους. Ενας τρόπος για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα οι κινεζικές Αρχές είναι η χρήση μεγάλων μηχανημάτων καθαρισμού του αέρα μέσα στις πόλεις.

NASA: Επιτυχείς δοκιμές «μίνι» πυρηνικού αντιδραστήρα


Επιτυχείς ήταν οι πρώτες δοκιμές ενός «μίνι» πυρηνικού αντιδραστήρα, που δοκίμασε η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) στη Νεβάδα. Ο αντιδραστήρας «τσέπης» προορίζεται να χρησιμοποιηθεί για να υποστηρίξει μιας μακράς διάρκειας αποστολή αστροναυτών στον Άρη και τη δημιουργία της πρώτης αποικίας στο γειτονικό πλανήτη.

Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Ο γαλαξίας μας ήταν τρομερός κανίβαλος

Η συγχώνευση γαλαξιών είναι συχνό κοσμικό φαινόμενο. Ο γαλαξίας μας όμως είναι ρεκορντμαν αφού πήρε μέρος σε έντεκα
Ο γαλαξίας μας ανήκει στην λεγόμενη Τοπική Ομάδα ή Τοπικό Σμήνος γαλαξιών. Πρόκειται για μια ομάδα 35 γαλαξιών στην οποία ο γαλαξίας μας είναι δεύτερος σε μέγεθος και αριθμό άστρων πίσω από τον γαλαξία της Ανδρομέδας. Ο γαλαξίας μας εκτιμάται ότι διαθέτει 200-400 δισ. άστρα, ενώ αυτός της Ανδρομέδας πρόσφατοι υπολογισμοί αναφέρουν ότι διαθέτει πιθανότατα ένα τρισεκατομμύριο άστρα.

Η δημιουργικότητα έχει «αποτύπωμα» στον εγκέφαλο


Η δημιουργικότητα έχει να κάνει με το να δημιουργεί κανείς περισσότερες επαφές στον εγκέφαλο, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Ηλεκτρονικά που εξατμίζονται

Όπως σημειώνει η Cornell Chronicle, η μέθοδος αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της ανερχόμενης τεχνολογίας των transient electronics (παροδικά ηλεκτρονικά), όπου σημεία- κλειδιά ενός κυκλώματος, ή το ίδιο το κύκλωμα στο σύνολό του, μπορούν να αποσυντίθενται ή να διαλύoνται, χωρίς να προκύπτουν ανεπιθύμητα (και πιθανώς επικίνδυνα) παράγωγα, κάτι που την καθιστά χρήσιμη και για ιατρικές και περιβαλλοντικές εφαρμογές.
Μηχανικοί του Cornell University και της Honeywell Aerospace ανέπτυξαν νέα μέθοδο που επιτρέπει την εξάτμιση ηλεκτρονικών εξ αποστάσεως, παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα εξαφάνισής τους σε περίπτωση που πέσουν, μαζί με τα δεδομένα που περιέχουν, σε λάθος χέρια.

Περιβάλλον: Οι φούρνοι μικροκυμάτων εξίσου κακοί με τα αυτοκίνητα


Οι φούρνοι μικροκυμάτων μπορεί να είναι βολικοί στην κουζίνα, αλλά επιβαρύνουν το περιβάλλον και επιδεινώνουν την κλιματική αλλαγή σχεδόν όσο και τα αυτοκίνητα, σύμφωνα με νέα ευρωπαϊκή μελέτη, η πρώτη που επιχειρεί μια ολοκληρωμένη εκτίμηση για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις συγκεκριμένες ηλεκτρικές συσκευές.

Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

Kαρλ Γιουνγκ: «Αν βρεθεί στο δρόμο σας η κατάθλιψη, μην τη διώξετε. Ακούστε αυτά που έχει να σας πει»


“Η κατάθλιψη είναι σαν μια μαυροντυμένη γυναίκα. Αν βρεθεί στον δρόμο σας, μην την διώξετε. Προσκαλέστε την μέσα, δώστε της μια θέση, συμπεριφερθείτε της όπως στους φιλοξενούμενους σας και ακούστε αυτά που έχει να σας πει.” είπε κάποτε ο Καρλ Γιούνγκ.

Το μυστικό των Ρίχτερ κρύβεται στη λίμνη του Μαραθώνα


Το μυστικό του σεισμού των 4,4 Ρίχτερ που αναστάτωσε τους κατοίκους της Αττικής το βράδυ της Δευτέρας πιθανόν να κρύβεται στα νερά της λίμνης του Μαραθώνα.

Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Κωνσταντίνος Δασκαλάκης: Ο 37χρονος Κρητικός «ιδιοφυΐα» που έλυσε άλυτο επί 60 χρόνια μαθηματικό γρίφo


Μπορεί να μην είναι τόσο γνωστός σε όσους είναι πιο θεωρητικής φύσεως άνθρωποι, αλλά ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης αποτελεί διεθνώς ένα από τα πιο λαμπρά μυαλά στον χώρο τον θετικών επιστημών.

Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Η εξωγήινη πέτρα Υπατία είναι παλαιότερη και από τον Ηλιο


Είναι μια φαινομενικά ασήμαντη πετρούλα, ένα βότσαλο που το μήκος του δεν ξεπερνά τα 3,5 εκατοστά και το βάρος του τα 30 γραμμάρια, αλλά έχει ένα «βαρύ» όνομα. Βαφτίσθηκε από τους επιστήμονες «Υπατία», παίρνοντας το όνομα της διάσημης νεοπλατωνικής φιλοσόφου της Αλεξάνδρειας, η οποία υπήρξε η πρώτη γνωστή γυναίκα μαθηματικός και αστρονόμος της Δύσης, αλλά η σχέση της με τη Γη σταματά σε αυτό.

Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

Η παράνοια του έρωτα


Της ΧΑΡΑΣ ΖΗΚΑ, χημικού, δρος Φαρμακευτικής, harazi0@yahoo.com

Οταν βλέπουμε τον άνθρωπο που ποθούμε εκκρίνεται στο σώμα μας αδρεναλίνη, νιώθουμε την καρδιά να χτυπά δυνατά, τα γόνατα να τρέμουν και το αίμα να κοχλάζει. Θέλουμε να βρισκόμαστε μαζί του όσο πιο πολύ γίνεται, και τότε είμαστε πανευτυχείς. Κι όταν τον αποχωριζόμαστε βιώνουμε μια βαθιά αίσθηση απώλειας. Ο έρωτάς μας δεν μας αφήνει να συγκεντρωνόμαστε εύκολα στις καθημερινές μας υποχρεώσεις, η διάθεσή μας έχει έντονες μεταπτώσεις και το μόνο που σκεφτόμαστε είναι αυτό το άτομο, που μας φαίνεται ξεχωριστό και μοναδικό.

Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018

Εξερεύνηση άλλων πλανητών με λέιζερ

Το όχημα ExoMars του ΕΟΔ θα μεταφέρει την πρώτη συσκευή τέτοιου είδους στο διάστημα το 2020 για να βοηθήσει στον εντοπισμό πιθανών ενδείξεων ζωής (παλαιάς ή σύγχρονης) στον Άρη και ορυκτά απομεινάρια από το θερμό, υγρό παρελθόν του Κόκκινου Πλανήτη.
Τη χρήση λέιζερ σε μελλοντικές αποστολές στο διάστημα για εξερεύνηση άλλων πλανητών διερευνά επιστήμονας που συνεργάζεται με τον ΕΟΔ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος).

Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Έρευνες πάνω σε διάφανα μέταλλα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΟΔ, τέτοιου είδους πειράματα σε θεμελιώδη φαινόμενα επιτρέπουν στους επιστήμονες να κατανοήσουν και μετά να ελέγξουν τις διαδικασίες αυτές:«Ποιος ξέρει τι είδους συναρπαστικά μέταλλα μπορεί να δημιουργηθούν; Η επόμενη “εποχή μετάλλου” μπορεί να είναι κάτι που δεν είμαστε σε θέση να φανταστούμε αυτή τη στιγμή».
Οι αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό άρχισαν ένα πείραμα το οποίο θα μπορούσε να ρίξει φως στον τρόπο που δημιουργούνται τα κράματα μετάλλων.

Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

Εντυπωσιακό ταξίδι στο κέντρο του Γαλαξία [Βίντεο]


Χρησιμοποιώντας δεδομένα από διαστημικά και επίγεια τηλεσκόπια ειδικοί απεικόνισης της NASA δημιούργησαν ένα εντυπωσιακό βίντεο που επιτρέπει στον θεατή να «ταξιδέψει» στο κέντρο του γαλαξία μας.

Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Ένας καινοτόμος καταλύτης μετατρέπει το μεθάνιο σε καύσιμα

O καταλύτης αποτελείται από ένα νέου τύπου κράμα πλατίνας και χαλκού
Το μεθάνιο του σχιστολιθικού αερίου μετατρέπει αποτελεσματικά σε καύσιμα υδρογονανθράκων ένας καινοτόμος καταλύτης, τον οποίο δημιούργησαν έλληνες χημικοί μηχανικοί σε Βρετανία και ΗΠΑ, σε συνεργασία με ξένους συναδέλφους τους. O καταλύτης αποτελείται από ένα νέου τύπου κράμα πλατίνας και χαλκού.

Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Νέα στοιχεία για πτώση αστεροειδή στη Γη πριν 800.000 χρόνια


Αυστραλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ανακάλυψαν νέες βάσιμες γεωλογικές ενδείξεις για την κατακλυσμική πρόσκρουση στη Γη, κατά πάσα πιθανότητα στη νοτιοανατολική Ασία, ενός μεγάλου αστεροειδούς διαμέτρου ενός χιλιομέτρου πριν από περίπου 800.000 χρόνια.

4 κοινές παρανοήσεις στη Φυσική (video)



10 μεγάλες αλήθειες για όσους καπνίζουν στριφτό


Η μειοψηφία που λόγω της οικονομικής στενότητας έγινε πλειοψηφία, είναι η κρεμ ντε λα κρεμ των καπνιστών. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζει.

Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018

Η εγκεφαλική χρονομηχανή μας


Συντάκτης: Σπύρος Μανουσέλης
Με αφορμή την πρόσφατη αλλαγή «χρόνου», έχει ελπίζουμε κάποιο ενδιαφέρον να εξετάσουμε το πώς ο ανθρώπινος εγκέφαλος αντιλαμβάνεται και επιχειρεί να κατανοήσει τη φύση και τη λειτουργία αυτού του τόσο σκοτεινού αντικειμένου της ανθρώπινης γνώσης.

Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

Ο μεγαλύτερος πρώτος αριθμός


Ο μεγαλύτερος πρώτος αριθμός που γνωρίζουμε μέχρι τώρα έχει πάνω από 23 εκατομμύρια ψηφία και ανακαλύφθηκε από έναν ερασιτέχνη λάτρη των μαθηματικών από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για τον 277.232.917 – 1: ως πρώτος αριθμός μπορεί να διαιρεθεί μόνο με τον εαυτό του και με τον αριθμό 1 ενώ υπερέχει από τον προηγούμενο «κάτοχο» του ρεκόρ κατά ένα εκατομμύριο ψηφία.

Γνωρίζετε γιατί υπάρχουν πέτρες ανάμεσα στις ράγες των σιδηροδρόμων;


Υπάρχει ένας λόγος για τα πάντα. Ίσως να αναρωτιέστε γιατί τα πράγματα γίνονται ή χτίζονται με ένα συγκεκριμένο τρόπο αλλά ακόμη δεν έχετε πάρει απάντηση. Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα στην τεχνολογία και τη μηχανική που έχουν αλλάξει συγκεκριμένες κατασκευές.

Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Τεχνητή Νοημοσύνη: Τι είναι και πως αλλάζει δραματικά τον κόσμο μας


Του Γιώργου Κρασαδάκη
Technology Innovation Leader

Η τεχνητή νοημοσύνη παρουσιάζει εντυπωσιακή εξέλιξη τα τελευταία χρόνια και - παρόλο που αποτελεί συχνά θέμα υπερβολών ή ακόμα και σεναρίων καταστροφολογίας - αρκεί να εστιάσουμε στην πραγματική τεχνολογική πρόοδο για να συνειδητοποιήσουμε τις συναρπαστικές δυνατότητές της.

Ανθρωποειδές ρομπότ το οποίο «αθλείται» και «ιδρώνει»


Ομάδα Ιαπώνων ειδικών στη ρομποτική κατασκεύασε ένα νέο «ανθρωποειδές μιμητικό προς τον άνθρωπο» το οποίο έχει τη μυοσκελετική πολυπλοκότητα ενός αγοριού: Ο αποκαλούμενος «Κενγκόρο» είναι σε θέση να επιδεικνύει τις «ανθρώπινες» ικανότητές του μέσω μιας σειράς ασκήσεων, περιλαμβανομένων κάμψεων και sit-ups.

Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

Συναγερμός στη Silicon Valley: Σημαντικό πρόβλημα στους επεξεργαστές των υπολογιστών - Η διόρθωση θα φέρει μειωμένες ταχύτητες


Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» έχουν τεθεί όλες οι μεγάλες εταιρείες πληροφορίκής στον κόσμο καθώς διαπιστώθηκε σοβαρό πρόβλημα στους κεντρικούς επεξεργαστές εκατομμυρίων υπολογιστών στον κόσμο και όλες οι εταιρείες σπεύδουν να βρουν τρόπο επιδιόρθωσης του προβλήματος, με το κόστος να είναι σημαντικό.

TURBO Bikes Compilation ! 1000HP ! [hayabusa,r1,gsxr,s1000rr,MT09 etc !]





:)  :)

Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2018

Αυτές είναι οι συνηθέστερες αποφάσεις που παίρνει ο κόσμος κάθε Πρωτοχρονιά


Για μια ακόμη χρονιά, με το ξεκίνημα του νέου έτους, αμέτρητοι άνθρωποι παίρνουν «ηρωικές» αποφάσεις ότι επιτέλους αυτή τη φορά θα κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν: να χάσουν κιλά, να τρώνε πιο υγιεινά, να πληρώσουν τα χρέη τους και να βάλουν χρήματα στην άκρη, να σταματήσουν το κάπνισμα και τόσα άλλα, ων ουκ έστι αριθμός. Το αν θα τηρήσουν τις υποσχέσεις στον εαυτό τους, αυτό είναι άλλο θέμα!