Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Τι σχήμα έχουν τα άτομα;


Η παραπάνω εικόνα, είναι η κλασική εικόνα που χρησιμοποιούμε για να απεικονίσουμε ένα άτομο ή ακόμα και γενικότερα τη φυσική. Τα άτομα όμως δεν είναι έτσι. Με τα χρόνια, οι επιστήμονες έφτιαχναν διάφορα μοντέλα για να τα απεικονίσουν, βασιζόμενοι στις γνώσεις που είχαν μέχρι τότε. Ακολουθήστε με σε μια ανασκόπηση της αντίληψης που είχαν οι άνθρωποι για τα άτομα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.



Η ιστορία μας ξεκινάει στην αρχαία Ελλάδα (αν και κάλλιστα θα μπορούσε να ξεκινάει στην αρχαία Ινδία) κατά τον 5ο αιώνα π.Χ. όταν ο Λεύκιππος και ο μαθητής του ο Δημόκριτος έθεσαν την εξής ερώτηση στον εαυτό τους: Τι θα συνέβαινε αν έπαιρνες ένα αντικείμενο και το διαιρούσες σε όλο και μικρότερα μέρη; Θα μπορούσες να το διαιρείς για πάντα ή θα έφτανες σε κάποιο σωματίδιο το οποίο δε θα έσπαγε σε άλλα κομμάτια; Η απάντησή τους ήταν το δεύτερο και ονόμασαν αυτό το σωματίδιο «άτομο», το οποίο κυριολεκτικά σημαίνει αυτό που δεν μπορεί να διαιρεθεί.

Διαβάστε το υπόλοιπο αρθρο ΕΔΩ

Καθημερινή Φυσική



https://www.kathimerinifysiki.gr/2018/01/ti-sxima-exoun-ta-atoma.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog TEO O ΜΑΣΤΟΡΑΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.