Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Η «μάχη» για το France.com


Αμερικανός γαλλικής καταγωγής μηνύει τη Γαλλία επειδή, όπως υποστηρίζει, το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας του πήρε παράνομα το domain το οποίο ανήκει σε αυτόν από το 1994: Ο λόγος για το France.com.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 ο Ζαν Νοέλ Φρίντμαν αγόρασε το France.com από το Web.com και έστησε μια ιστοσελίδα που λειτουργούσε ως «ψηφιακό εκθεσιακό περίπτερο» για γαλλόφιλους και γαλλόφωνους στις ΗΠΑ. Εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, ο Φρίντμαν έχει δημιουργήσει μια επιχείρηση (γνωστή επίσης ως France.com), συνεργαζόμενος συχνά με πολλές επίσημες γαλλικές υπηρεσίες και κυβερνητικούς φορείς, μεταξύ των οποίων και το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ωστόσο, το 2015 το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε αγωγή στη Γαλλία, επιδιώκοντας να θέσει υπό τον έλεγχό του το France.com, παίρνοντάς το από τον Φρίντμαν. Το Web.com «κλείδωσε» το domain, και ο Φρίντμαν κατέφυγε στο Berkman Klein Center της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ για να παρέμβει υπέρ του.

Τον Σεπτέμβριο του 2017 το Εφετείο του Παρισιού αποφάνθηκε πως το France.com παραβίαζε τον γαλλικό νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων, και δικηγόροι της γαλλικής κυβέρνησης απευθύνθηκαν στο Web.com απαιτώντας να τους δώσει τον έλεγχο του domain.

Εν τέλει στις 12 Μαρτίου 2018 το Web.com παρέδωσε την ιδιοκτησία του domain στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, χωρίς να ενημερώσει επίσημα τον Φρίντμαν, ο οποίος δεν έλαβε επίσης αποζημίωση.

«Είμαι πιθανότατα ένας από τους παλαιότερους πελάτες του Web.com» δήλωσε ο ίδιος στο Ars Technica. Δεν είχαν υπάρξει ποτέ κατηγορίες σε βάρος του France.com και το έκαναν αυτό χωρίς καμία ενημέρωση. Δεν με έχει αντιμετωπίσει έτσι καμία εταιρεία, οπουδήποτε στον κόσμο. Αν συνέβη σε εμένα, μπορεί να συμβεί στον καθένα».

Στις 19 Απριλίου, όπως αναφέρει το Ars Technica, ο Φρίντμαν υπέβαλε ομοσπονδιακή αγωγή στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, επιδιώκοντας να ανακτήσει το domain, ωστόσο κανείς από τους εναγόμενους -τη Γαλλική Δημοκρατία, την Atout France (κυβερνητικός οργανισμός τουρισμού), το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, τον αρμόδιο υπουργό (Ζαν Ιβ λε Ντριάν) και τη VerSign (domain registrar)- δεν έχει εμφανιστεί ακόμα στο δικαστήριο επίσημα.

Ο Φρίτμαν στην αγωγή του υποστηρίζει πως η γαλλική κυβέρνηση δεν προσπάθησε να αγοράσει ή να αποκτήσει άδεια χρήσης του domain, αλλά προτίμησε να «κάνει κατάχρηση του γαλλικού συστήματος Δικαιοσύνης για να πάρει το domain από τον ενάγοντα χωρίς αποζημίωση, υπό την εσφαλμένη θεωρία πως οι εναγόμενοι δικαιούνταν να το πάρουν επειδή περιελάμβανε τη λέξη “Γαλλία”».

Μεταξύ άλλων η γαλλική κυβέρνηση κατηγορείται για «cybersquatting» και «reverse domain-name hijacking». Όπως αναφέρει το BBC, ο Φρίντμαν έχει στήσει τώρα μια ιστοσελίδα με το όνομα unfairfrance.com, όπου παρουσιάζεται η ιστορία του France.com και η έκταση της συνεργασίας του με το γαλλικό κράτος.

http://www.naftemporiki.gr/story/1346084/i-maxi-gia-tofrancecom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog TEO O ΜΑΣΤΟΡΑΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.