Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Σήμερα ο πιο φωτεινός Άρης: Το 2035 θα ξαναδούμε τέτοιο φαινόμενο


Ένα σπάνιο φαινόμενο θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε σήμερα καθώς , φωτεινότερος των τελευταίων 15 ετών, θα είναι ο πλανήτης Άρης που θα πλησιάσει τη Γη περισσότερο από το 2003.
Εντυπωσιακό είναι επίσης, το γεγονός ότι τόσο κοντινός και τόσο φωτεινός ο Άρης δεν θα υπάρξει ξανά έως το 2035.

To TESS της NASA άρχισε την αναζήτηση πλανητών

Το TESS είναι ο πιο σύγχρονος δορυφόρος της NASA που αναζητά πλανήτες έξω από το ηλιακό μας σύστημα- γνωστούς ως εξωπλανήτες.
Την αναζήτηση για πλανήτες γύρω από κοντινά άστρα άρχισε και επίσημα το Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) της NASA στις 25 Ιουλίου.

Από την ανακάλυψη του ηλεκτρονίου μέχρι την Κβαντική Θεωρία Πεδίου

Φωτογραφία του πρώτου ποζιτρονίου στον θάλαμο φυσαλίδων από τον C. D. Anderson

ένα απόσπασμα από την ιστορική εισαγωγή στο βιβλίο του Κωνσταντίνου Ε. Βαγιονάκη: «ΣΩΜΑΤΙΔΙΑΚΗ ΦΥΣΙΚΗ, Μια Εισαγωγή στη Βασική Δομή της Ύλης», ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ε.Μ.Π.

Aπό την ανακάλυψη του ηλεκτρονίου (1897) μέχρι σήμερα, η εικόνα που έχουμε σήμερα για τα λεγόμενα «στοιχειώδη σωματίδια» έχει περάσει πολλές φάσεις. Η έννοια «στοιχειώδες σωματίδιο» είναι ασφαλώς σχετική μέσα στο χρόνο: αυτό που θεωρείται στοιχειώδες σε μια ορισμένη χρονική περίοδο είναι δυνατόν να πάψει να είναι τέτοιο κατά την επιστημονική εξέλιξη.

H «μεγάλη πτώση» του Facebook και του Twitter


Πρωτοφανής για τα δεδομένα του Facebook ήταν η Πέμπτη, η ημέρα κατά την έναρξη της οποίας η αξία του «βασιλιά» των κοινωνικών δικτύων ανερχόταν στα 630 δισ. δολάρια, και στο τέλος της είχε πέσει στα 510. Η περιουσία του ίδιου του Μαρκ Ζάκερμπεργκ μειώθηκε κατά 15 δισ. δολάρια μέσα σε μια ημέρα, με τον ίδιο να πέφτει από την τέταρτη θέση στην έκτη της λίστας των δισεκατομμυριούχων του Forbes.

Το 88% των Υγρών Απορρυπαντικών για τα Πιάτα είναι Καρκινογόνα


Αν έχετε ρίξει ποτέ ματιά στην ετικέτα του υγρού για τα πιάτα, μάλλον θα αισθανθήκατε λες και διαβάζετε ξένη γλώσσα αφού πολλά συστατικά αναφέρονται με το χημικό τους όνομα. Δυστυχώς, πολλοί δεν σκέφτονται ότι τα συστατικά αυτά συνδέονται με τον καρκίνο, το άσθμα, τα νευρολογικά προβλήματα.

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας από το Facebook εν όψει των εκλογών στις ΗΠΑ


Στελέχη του Facebook δήλωσαν την Τρίτη ότι η εταιρεία χρησιμοποιεί ένα εύρος προηγμένων τεχνικών, περιλαμβανομένης τεχνητής νοημοσύνης, για την αντιμετώπιση Ρώσων πρακτόρων η άλλων που μπορεί να επιδιώξουν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ μέσω τακτικών παραπλάνησης και παραπληροφόρησης εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών.

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

Benchmarks που διαρρεύσαν δείχνουν ότι η Intel καταργεί το hyperthreading στους νέους i7


Οι νέοι i7 θα έχουν 8 πυρήνες και 8 threads, αφήνοντας το συνδυασμό 8 cores / 16 threads για τους i9.

Singularity, 1965: η πιο περίεργη επέτειος

Roger Penrose: «Gravitational Collapse and Space-Time Singularities«, Phys. Rev. Lett. 14, 57 – Published 18 January 1965
Π​​ενήντα χρόνια πριν ο φυσικός και μαθηματικός σερ Ρότζερ Πένροουζ, ο οποίος σήμερα φέρει τον τίτλο του Professor Emeritus του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σχηματοποίησε δύο θεωρήματα που σχετίζονται με τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν.
Το ένα θεώρημα είναι αυτό της «βαρυτικής ανωμαλίας» (gravitational singularity), η οποία λογίζεται σαν ένα «σφάλμα» στο χωρόχρονο.

Κυριακή 29 Ιουλίου 2018

Νέες επαναστατικές μπαταρίες άμεσης φόρτισης των gadgets


Η αχίλλειος πτέρνα των ηλεκτρονικών συσκευών είναι η μικρή διάρκεια ζωής των μπαταριών τους. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο φυσικά στα κινητά τηλέφωνα τα οποία χρησιμοποιούμε συνεχώς καθόλη την διάρκεια της μέρας και επειδή οι συσκευές γίνονται ολοένα και πιο προηγμένες (άρα και ενεργοβόρες) απαιτούν ολοένα και πιο συχνή φόρτιση της μπαταρίας τους.

Τι υπήρχε πριν από την Μεγάλη Έκρηξη; Μια άλλη Μεγάλη Έκρηξη!


Τι είναι η κοσμολογία και ποια είναι η αξία της; Δεν θα βρείτε ομόφωνη απάντηση.
Περιμένουμε από αυτήν σπουδαίες ανακαλύψεις ή την παραμερίζουμε αδιάφορα, ως σκέψεις χωρίς καμία ουσία;

Επιβεβαιώθηκε η θεωρία του Αϊνστάιν για την κίνηση των άστρων γύρω από μαύρες τρύπες


Πολλές από τις θεωρίες της γενικής και της ειδικής σχετικότητας του Αλμπερτ Αϊνστάιν έχουν επιβεβαιωθεί αλλά κάποιες παραμένουν ακόμη υπό διερεύνηση για την ορθότητα τους. Μια από τις θεωρίες για τις οποίες αναζητούνταν αποδείξεις ήταν η αυτή που αφορά την κίνηση των άστρων όταν αυτά βρίσκονται υπό την βαρυτική επίδραση γιγάντιων μελανών οπών. Διεθνής ομάδα επιστημόνων υποστηρίζει ότι η θεωρία του Αϊνστάιν είναι ορθή.

Υπήρχε ζωή στην Σελήνη;


H Σελήνη είναι ένας κόσμος παντελώς αφιλόξενος στην ζωή, τουλάχιστον στην επιφάνεια της και τα μέχρι τώρα στοιχεία που είχαν στην διάθεση τους οι επιστήμονες έδειχναν ότι ήταν ανέκαθεν ένας «βαρετός» άγονος κόσμος. Ομως διεθνής ομάδα επιστημόνων διατυπώνει μια νέα θεωρία που αλλάζει τα δεδομένα και δημιουργεί νέο ενδιαφέρον για την μελέτη του φυσικού μας δορυφόρου.

Στη σκιά του μετανθρώπου



Συντάκτης: Σπύρος Μανουσέλης
Για το μέλλον του ανθρώπινου είδους έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς πολλά ιδιαιτέρως ζοφερά ή, εναλλακτικά, υπεραισιόδοξα σενάρια.

Θα εξετάσουμε μερικά από τα πιο πρόσφατα σενάρια και αν αυτά δικαιολογούνται επιστημονικά.

Σάββατο 28 Ιουλίου 2018

Πυρ & μανία: η κληρονομιά του Ηρόστρατου


Απέναντι στην εθνική καταστροφή και την ανείπωτη ανθρωπιστική τραγωδία που ζήσαμε και ζούμε τις τελευταίες ημέρες, το μόνο που δεν χρειαζόμαστε, τώρα, είναι να επιδοθούμε σε ευτελή μικροπολιτικά παιχνίδια διαχείρισης και χειραγώγησης του ανθρώπινου πόνου. Η συνήθης αλλά άκαιρη κομματική πόλωση που ευνοεί το «κυνήγι μαγισσών» όχι μόνο δεν προσφέρει καμία απολύτως παρηγοριά στους πληγέντες, αλλά και προσβάλλει τη μνήμη των πολυάριθμων νεκρών της φετινής μεγάλης πυρκαγιάς στην Αττική.

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Δείτε LIVE το «ματωμένο φεγγάρι» - Η μεγαλύτερη σε διάρκεια ολική έκλειψη του 21ου αιώνα




Το αποψινό βράδυ Παρασκευής δεν προσφέρεται μόνο για έξοδο αλλά και για ρομαντζάδα, αφού η πανσέληνος που θα αποκαλυφθεί θα είναι φλογερή.


Έτσι, λοιπόν, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τη «ματωμένη Σελήνη», όπως έχει επικρατήσει να αποκαλείται λόγω του κόκκινου χρώματός της, ή – πεζά κατά τους αστρονόμους – μια ολοκληρωτική σεληνιακή έκλειψη.

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

Η Ματωμένη Σελήνη του Ιουλίου


του Διονύση Π. Σιμόπουλου: Επίτιμου διευθυντή Ευγενιδείου Πλανηταρίου 

Προς τα τέλη του μήνα, το βράδυ της 27-28 Ιουλίου, θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε την πιο μεγάλη ολική έκλειψη της Σελήνης του 21ου αιώνα με διάρκεια μία ώρα και 43 λεπτά, ενώ η μερική φάση της θα υπερβεί τις δύο ώρες, αν και το όλο φαινόμενο (από την αρχή μέχρι το τέλος του) θα διαρκέσει 6 ώρες και 14 λεπτά.

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

Τεράστια λίμνη νερού ανακαλύφθηκε σε υγρή μορφή στον Άρη


Μια τεράστια λίμνη κάτω από τον πάγο ανακαλύφθηκε στον Άρη, όπου ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε βρεθεί ένας τέτοιος όγκος νερού σε υγρή μορφή, απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη της ζωής, ανακοίνωσε σήμερα μια διεθνής ομάδα αστρονόμων.

Στους 80 οι νεκροί - Συγκλονιστικές φωτογραφίες από την έρημη γη


Η πυρκαγιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο για τρίτη μέρα στην Κινέτα και την Καλλιτεχνούπολη, μετατρέποντας κατάφυτες περιοχές και σπίτια σε στάχτη. Ο απολογισμός είναι δραματικός.

Διευθυντής Αστεροσκοπείου Αθηνών: Ριπές ανέμου έως και 120 χλμ/ωρα εξάπλωσαν ταχύτατα την φονική λαίλαπα


"Οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερες και σίγουρα οι υψηλές τιμές των ριπών αέρα δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την ταχύτατη επέκταση και εξάπλωση της φωτιάς", δήλωσε ο διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), καθηγητής Αστρονομίας του ΑΠΘ, Μανώλης Πλειώνης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM", σχετικά με την ταχύτητα των ανέμων, που κατέγραψε τη Δευτέρα το δίκτυο των 48 μετεωρολογικών σταθμών στη Αττική.

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

Στο «μικροσκόπιο» του Facebook η Crimson Hexagon


Στο «μικροσκόπιο» του Facebook έχει τεθεί η αμερικανική εταιρεία analytics Crimson Hexagon, λόγω προβληματισμών σχετικά με τη συλλογή και διάθεση δεδομένων χρηστών του.

Το αντικείμενο της σύγχρονης κοσμολογίας



Αστροφυσικός, Διευθυντής Ευγενιδείου Πλανηταρίου

Αργά ή γρήγορα ένα από τα βασικά ερωτήματα που δημιουργούνται στο μυαλό κάθε ανθρώπου είναι και το ερώτημα της γέννησης και της εξέλιξης του Σύμπαντος. Πρόκειται για την βάση της σύγχρονης επιστήμης της Κοσμολογίας η οποία εξετάζει την περιεκτικότητα της ύλης και της ενέργειας στο Σύμπαν, την μορφή και την δομή που έχει, την ηλικία και την ιστορία του καθώς και την μελλοντική του εξέλιξη.

Στη ζούγκλα του Παγκόσμιου Ιστού


Συντάκτης: Σπύρος Μανουσέλης

Το Διαδίκτυο (Internet) είναι ένα πολύπλοκο και φαινομενικά άναρχο δίκτυο επικοινωνίας που συγκροτείται από επιμέρους μικρότερα δίκτυα για την καταγραφή, αποθήκευση και ανταλλαγή πληροφοριών. Ανάμεσα στις πλατφόρμες και υπηρεσίες παροχής ή ανταλλαγής πληροφοριών στο Διαδίκτυο η πιο δημοφιλής υπηρεσία είναι ο Παγκόσμιος Ιστός (World Wide Web ή www), που φιλοξενεί, σήμερα, αμέτρητα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social networks).

Κυριακή 22 Ιουλίου 2018

Κβάζαρς – Τα κοσμικά τέρατα του Σύμπαντος


Εύα Λέφα, Διδάκτωρ Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου της Χαιδελβέργηςwww.avgi.gr

Το 1959, μια ομάδα Βρετανών αστρονόμων δημοσίευσε τον τρίτο κατάλογο του Cambridge (Third Cambridge Catalog ή 3C εν συντομία), ο οποίος περιείχε εκατοντάδες καινούργιες λαμπρές ραδιοπηγές που ήταν ορατές από το Βόρειο Ημισφαίριο. Οι περισσότερες από αυτές τις πηγές ήταν ελλειπτικοί γαλαξίες σε αποστάσεις μέχρι περίπου τα τρία δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά.
Η ανακάλυψη των Κβάζαρς

Ένα άλυτο μαθηματικό πρόβλημα και το ατομικό πρότυπο Thomson

H εικόνα του ατόμου σύμφωνα με τον J. J. Thomson

Το 1998 ο μαθηματικός Steve Smale δημοσίευσε μια λίστα από 18 άλυτα προβλήματα (Mathematical problems for the next century Steve Smale), έπειτα από αίτημα του τότε αντιπροέδρου της Διεθνούς Μαθηματικής Εταιρίας Vladimir Arnold. Ο Arnold ζήτησε από τους μαθηματικούς να προτείνουν μια λίστα προβλημάτων για τον 21ο αιώνα, εμπνεόμενος από την αντίστοιχη λίστα των προβλημάτων του Hilbert που δημοσιεύθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα.

Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

Ο νέος «επιστημονικός» Δημιουργισμός


Συντάκτης: Σπύρος Μανουσέλης 

Δημιουργισμός είναι η δογματική, δηλαδή η αναπόδεικτη επιστημονικά θρησκευτική πεποίθηση ότι ο Θεός είναι ο Δημιουργός όλων των υλικών και άυλων φαινομένων του Σύμπαντος και με τη θαυματουργό παρέμβασή Του μπορεί να καθορίζει ή να αλλάζει κατά βούληση τη δυναμική των φυσικών και των ανθρώπινων πραγμάτων.

Η Βιοοικονομία


Συντάκτης: Σπύρος Μανουσέλης

Η Βιοοικονομία θεωρείται διεθνώς η πιο πρόσφατη εκδοχή ανάπτυξης του όψιμου καπιταλισμού, ο οποίος, έχοντας αναγκαστεί να αναγνωρίσει ότι υπάρχουν εγγενή και ανυπέρβλητα οικολογικά-ενεργειακά όρια στην ανθρώπινη οικονομική ανάπτυξη, επιχειρεί να εφαρμόσει ένα εναλλακτικό, πολύ πιο φυσικό-οικολογικό μοντέλο ανάπτυξης της οικονομίας, το οποίο υποτίθεται ότι βασίζεται όχι στην άλογη εκμετάλλευση της φύσης από τον άνθρωπο αλλά στον σεβασμό των φυσικών πόρων και στην υιοθέτηση των βιολογικών μοντέλων ανάπτυξης.

Το σπριντ της αιώνιας ζωής (και ο μαραθώνιος της αθανασίας)


Το πλήθος που συγκεντρώθηκε κάποια μέρα του Μαρτίου του 2017 στην οικία Νόρμαν Λίαρ στο Μάντεβιλ Κάνιον, στους πρόποδες των βουνών της Σάντα Μόνικα στο Λος Αντζελες, ήταν μεγάλο και ετερόκλητο.

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

Νανοσωματίδια από γυαλί οι πιο γρήγορες «σβούρες»


Τα ταχύτερα περιστρεφόμενα αντικείμενα που έχουμε δει ποτέ έκαναν την εμφάνισή τους σε δυο επιστημονικά εργαστήρια: κάνουν περισσότερες από 1 εκατομμύριο στροφές το δευτερόλεπτο και επιδεικνύουν αξιοθαύμαστη αντοχή σε αυτόν τον ιλιγγιώδη στροβιλισμό.

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

Τον Νοέμβριο η εκτόξευση του δορυφόρου HELLAS SAT 4


Ολοκληρώθηκε με επιτυχία, στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin στο Sunnyvale της Καλιφόρνιας, ο πρώτος κύκλος των θερμικών δοκιμών κενού στον ειδικό θάλαμο TVAC (Thermal VAcum Chamber) στον δορυφόρο HELLAS SAT 4.

Ο δεύτερος θερμότερος Ιούνιος σε παγκόσμια κλίμακα


Σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσο-πρόθεσμης Πρόγνωσης Καιρού (European Centre for Medium Range Weather Forecasts Copernicus Climate Change Service), ο Ιούνιος του 2018 ήταν ο δεύτερος θερμότερος Ιούνιος, σε παγκόσμια κλίμακα.
Ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν στο μεγαλύτερο τμήμα της Βόρειας Σιβηρίας, καθώς επίσης και των Η.Π.Α., του Κεντρικού Καναδά, της Βορείου Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Κίνας.

Ατελείωτες τετραγωνικές ρίζες από τον Ραμανουτζάν


Δυο σχόλια σχετικά με τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην ανάρτηση με τίτλο «Τρεις μαθηματικοί γρίφοι του Ραμανουτζάν» .

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

Μήπως η τεχνολογία μας αποχαυνώνει;


Τι θα σήμαινε για τους περισσότερους από εμάς να αποχωριστούμε ακόμη και για ένα 24ωρο το ίντερνετ, τον υπολογιστή και το smartphone μας; Σίγουρα θα νιώθαμε αποκομμένοι από τον επαγγελματικό και κοινωνικό μας περίγυρο, ενώ θα μας φαινόταν πραγματικός Γολγοθάς να παρακολουθήσουμε τις ειδήσεις της ημέρας.

Τα πρώτα ηλεκτρομαγνητικά πειράματα


Η ανακάλυψη του φαινομένου της δημιουργίας μαγνητικού πεδίου από κινούμενα φορτία ανακαλύφθηκε τυχαία (όπως συμβαίνει με τις μεγάλες ανακαλύψεις) από τον Δανό καθηγητή της Φυσικής Χανς Κρίστιαν Ερστεντ (Hans Christian Oersted, 1777-1851).

Τεχνητή νοημοσύνη προβλέπει τις παρενέργειες συνδυασμών φαρμάκων



Μία μέθοδο πρόβλεψης των παρενεργειών που προκύπτουν από συνδυασμούς φαρμάκων ανέπτυξαν ερευνητές του Stanford University, χρησιμοποιώντας τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης.

Κυριακή 15 Ιουλίου 2018

MeerKAT: Πρεμιέρα για το πανίσχυρο ραδιοτηλεσκόπιο


Η Νότια Αφρική παρουσίασε ένα νέο, πανίσχυρο ραδιοτηλεσκόπιο, αποτέλεσμα ενός ευρύτερου διεθνούς πρότζεκτ, που σύμφωνα με τους επιστήμονες θα αποκαλύψει εξαιρετικές λεπτομέρειες για τα μυστήρια του σύμπαντος. Οι εκδηλώσεις των εγκαινίων του εντυπωσιακού MeerKAT, η κατασκευή του οποίου χρειάστηκε μία ολόκληρη δεκαετία, κορυφώθηκαν με τη δημοσίευση της πρώτης φωτογραφίας που κατέγραψε το ραδιοτηλεσκόπιο, και που χαρακτηρίστηκε από τους ενθουσιώδεις ειδικούς ως η «καθαρότερη απεικόνιση του κέντρου του γαλαξία» στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Η μέτρηση της θερμοκρασίας του σύμπαντος από τον Ohm

Η κεραία των εργαστηρίων Bell, πάνω στο λόφο του Crawford στο Holmdel του New Jersey, με την οποία οι Penzias και Wilson ανακάλυψαν την κοσμική μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου

Ο E. A. Ohm ήταν ο πρώτος που ανίχνευσε την κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου

Όχι βέβαια ο G. S. Ohm (1789 – 1854), που διατύπωσε τoν ομώνυμο νόμο στον ηλεκτρισμό (Ι=V/R), αλλά ο E. A. Ohm που την δεκαετία του 1960 εργαζόταν στo εργαστήριο Bell στις ΗΠΑ.

Σάββατο 14 Ιουλίου 2018

Στο φως τα κρυμμένα μυστικά του Γαλαξία


Εχει διαπιστωθεί ότι ο γαλαξίας μας είναι από τους αρχαιότερους στο Σύμπαν και γι' αυτό η μελέτη της εξέλιξης, της ύλης, των δομών και τα φαινόμενά του προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις στους επιστήμονες όχι μόνο για τον ίδιο τον Γαλαξία αλλά γενικότερα για την ιστορία του κόσμου.

Pantera - 1996 Ohio - Walk/This Love (Live)




Τα κοσμικά νετρίνα βγαίνουν από τεράστιες μαύρες τρύπες


Σε μια «πρωτιά» που ορισμένοι θεωρούν ότι μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους για τη φυσική, οι επιστήμονες κατόρθωσαν να εντοπίσουν μια πηγή των κοσμικών νετρίνων και αυτή φαίνεται να είναι οι μαύρες τρύπες. Εκτός του ότι αποκαλύπτει νέα στοιχεία για τα φευγαλέα σωματίδια που πολλοί αποκαλούν «φαντάσματα», η ανακάλυψη – αν επιβεβαιωθεί – μπορεί επίσης να προσφέρει πληροφορίες για την εξίσου μυστηριώδη προέλευση των υψηλής ενέργειας κοσμικών ακτίνων.

John Lee Hooker, Carlos Santana and Etta James - Full Concert - 07/18/86 (OFFICIAL)




Η σάλπιγγα του Γαβριήλ (ή τρομπέτα του Torricelli)


Η σάλπιγγα του Γαβριήλ ή αλλιώς τρομπέτα του Torricelli δημιουργείται από την περιστροφή της γραφικής παράστασης της συνάρτησης γύρω από τον άξονα x (για x>1).

Το δευτέριο επιβεβαιώνει την θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης


Η Μεγάλη Έκρηξη είναι η κορυφαία θεωρία εξέλιξης του σύμπαντος. Σύμφωνα με αυτή το σύμπαν στο παρελθόν ήταν θερμότερο, πυκνότερο και μικρότερο, και σήμερα είναι τόσο τεράστιο εξαιτίας της διαστολής του. Αυτή η άποψη ήταν αμφισβητούμενη για πολλές δεκαετίες μέχρι την λεπτομερέστατη μέτρηση της μικροκυματικής ακτινοβολίας υποβάθρου.

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Ήλιος, ένας εχθρός για τα μάτια μας


Συντάκτης: Δρ. Αναστάσιος Ι. Κανελλόπουλος

Ο περισσότερος κόσμος ξέρει πόσο επιβλαβής είναι η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου για το δέρμα, αλλά λίγοι συνειδητοποιούν ότι είναι εχθρός και των ματιών, ενώ ακόμα λιγότεροι γνωρίζουν ποιοι κινδυνεύουν ιδιαιτέρως από αυτήν. Υπάρχουν τρεις τύποι υπεριώδους ακτινοβολίας, οι UVA, UVB και UVC.

Γιόχαν-Ντίτριχ Βέρνερ: Η Γη είναι το ιδανικό σπίτι για τον άνθρωπο


Εχει καταστεί σαφές ότι η ESA στοχεύει περισσότερο στη Σελήνη για αποστολές εξερεύνησης αλλά και για την παρουσία των ανθρώπου εκεί απ' ό,τι στον Αρη. Τι σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση;

«Η ESA ενδιαφέρεται για την εξερεύνηση του Διαστήματος και ειδικότερα για την εξερεύνηση της Σελήνης και του Αρη, γι' αυτό και έχουμε υπό εξέλιξη διάφορες αποστολές τόσο στον φυσικό μας δορυφόρο όσο και στον Κόκκινο Πλανήτη.

Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

Πάνω από 90.000 κεραυνοί έπεσαν μέσα στον Ιούνιο


Άστραψε και βρόντηξε μέσα στον Ιούνιο, καθώς το σύστημα ανίχνευσης ηλεκτρικών εκκενώσεων ZEUS του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) κατέγραψε πολύ υψηλή δραστηριότητα. Ενδιαφέρον μάλιστα έχει το γεγονός ότι όχι μόνο καταγράφηκαν δεκάδες χιλιάδες ηλεκτρικές εκκενώσεις, αλλά ότι δεν υπήρξε ούτε μια μέρα που να μην έπεσε κεραυνός στη χώρα.

Καλά νέα για όσους πίνουν πολύ καφέ


Μία νέα έρευνα στέλνει θετικά μηνύματα για τους λάτρεις του καφέ που δεν περιορίζονται σε λίγα φλιτζάνια την ημέρα.

Τα 10 ακριβότερα υγρά στον κόσμο


Υπάρχουν ορισμένα υγρά στον κόσμο που κοστίζουν περισσότερο από αυτό που μπορούμε να φανταστούμε. Και αν για μερικά, όπως ένα ακριβό άρωμα, έχουμε τις υποψίες μας κάποια άλλα, όπως το μελάνι του εκτυπωτή, δύσκολα θα μας ερχόταν στο νου.

Προσοχή: Αυτά είναι τα επικίνδυνα τρόφιμα για δηλητηρίαση το καλοκαίρι


Έχει παρατηρηθεί ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνονται τα κρούσματα δηλητηριάσεων ή άλλων ασθενειών που σχετίζονται με την κατανάλωση ακατάλληλων ή χαλασμένων τροφών.

Πώς να αυξήσετε την ταχύτητα του WiFi σας, επιλέγοντας το σωστό κανάλι


Τα ασύρματα δίκτυα έχουν παρουσιάσει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία 15 χρόνια...
Όμως οι ταχύτητες των WiFi δικτύων εμφανίζουν εξοργιστικά προβλήματα σε πολλές των περιπτώσεων. Μια σειρά από γεγονότα μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση όπως για παράδειγμα ο τρόπος με τον οποίο έχετε ρυθμίσει το router σας και αν προκαλεί ή δέχεται παρεμβολές ή ακόμα αν ζείτε σε διαμέρισμα πολυκατοικίας ή σε μονοκατοικία ή το πόσο μακριά είναι οι συσκευές από τον δρομολογητή. Ευτυχώς , υπάρχει πάντα ένας τρόπος για να διορθώσουμε τις χαμηλές ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων.

Σάββατο 7 Ιουλίου 2018

Οπτικές ίνες σε ρόλο σεισμογράφου


Ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα διεξάγεται στην Ισλανδία τα αποτελέσματα του οποίου μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά σημαντικά στην προσπάθεια που καταβάλει ο άνθρωπος να αντιμετωπίσει το φαινόμενο των σεισμών.