Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

Benchmarks που διαρρεύσαν δείχνουν ότι η Intel καταργεί το hyperthreading στους νέους i7


Οι νέοι i7 θα έχουν 8 πυρήνες και 8 threads, αφήνοντας το συνδυασμό 8 cores / 16 threads για τους i9.


Αν και η ονομασίες της Intel για τους επεξεργαστές της είναι συχνά "παράξενες", υπάρχουν κάποια πρότυπα που η εταιρεία φαίνεται να ακολουθεί. Για τους desktop επεξεργαστές, το i7 σημαίνει ότι είναι ενεργοποιημένο το hyperthreading, που τρέχει δύο threads σε κάθε πυρήνα. Οι i5 έχουν τον ίδιο αριθμό πυρήνων, αλλά με το hyperthreading απενεργοποιημένο. Οι i3 με τη σειρά τους έχουν λιγότερους πυρήνες από τους i5, αλλά με ενεργοποιημένο το hyperthreading. Τα 8ης γενιάς τσιπ της εταιρείας άλλαξαν λίγο αυτό το μοτίβο - οι desktop i3 δεν έχουν πια hyperthreading, απλά έχουν λιγότερους πυρήνες - αλλά η σχέση μεταξύ των i5 και των i7 παρέμεινε.

Φαίνεται όμως πως η επόμενη γενιά των επεξεργαστών Intel, πιθανώς ονόματι "9η γενιά", πρόκειται να ταρακουνήσει αυτή την κατάσταση. Κάποια benchmarks που βρέθηκαν στη βάση του SiSoft Sandra περιλαμβάνουν έναν επεξεργαστή Core i7-9700K, που φέρει αυξημένο αριθμό πυρήνων από τους έξι της 8ης γενιάς του Coffee Lake σε οκτώ, αλλά παρόλο που είναι ένας i7, δεν φαίνεται να διαθέτει hyperthreading. Η συχνότητα του είναι στα 3,6 GHz, ενώ φτάνει μέχρι και 4,9 GHz με turbo και έχει cache μνήμη 12MB. Η τιμή του αναμένεται να είναι περίπου στο επίπεδο των 350 δολλαρίων, ίδιο περίπου με τα υπάρχον i7.

Για το αμέσως ανώτερο chip μετά από i7-9700K, η Intel θα επεκτείνει τη σειρά i9, αρχικά αποκλειστικά για την πλατφόρμα Desktop High-End της σειράς X. Ο i9-9900K θα είναι ένας επεξεργαστής οκτώ πυρήνων και 16 threads. Αυτό σε συνδυασμό με μνήμη cache 16MB, με την κορυφαία turbo συχνότητα έως 5GHz και με αναμενόμενη τιμή περίπου στα 450 δολάρια.

Κάτω από τους i7 θα είναι οι i5 με έξι πυρήνες και έξι threads και κάτω και από αυτά, οι i3 με τέσσερις πυρήνες και τέσσερα threads.

Ακόμα και χωρίς hyperthreading, οι νέοι i7 θα πρέπει να είναι ταχύτεροι από τους παλιούς i7. Ένας επεξεργαστής με οκτώ πυρήνες αναμένεται να είναι ταχύτερος από τους επεξεργαστές των τεσσάρων πυρήνων και οκτώ threads περασμένων γενιών και θα πρέπει να είναι και ταχύτερος από τους επεξεργαστές 8ης γενιάς με 12 threads. Οι μέγιστες συχνότητες θα είναι ελαφρώς υψηλότερες από ό,τι της 8ης γενιάς.

Παρ 'όλα αυτά, αυτή η αλλαγή στο branding υποδηλώνει ότι η Intel εξαντλεί το περιθώριο ελιγμών της. Η 6η, η 7η, η 8η και οι ανερχόμενοι επεξεργαστές της 9ης γενιάς χρησιμοποιούν (εκτός από ορισμένα σπάνια κομμάτια της 8ης) πυρήνες που είναι βασισμένοι στο Skylake σχεδιασμό, με κάθε νέα γενιά να ανεβάζει λίγο τις συχνότητες και τον αριθμό των πυρήνων. Αλλά και τα δύο φαίνεται να βρίσκονται κοντά στα όριά τους. Οι αυξήσεις στη συχνότητα είναι σχεδόν ένα αμελητέο 100 ή 200MHz, και ο αυξανόμενος αριθμός πυρήνων έχει περιορισμένη αξία. Η χρησιμότητα των επιπλέον πυρήνων (ή των threads) μειώνεται σημαντικά για το μέσο χρήστη και, ενώ η Intel έχει σχέδια για περισσότερους από οκτώ πυρήνες (οι Skylake-SP και Skylake-X. που χρησιμοποιούν διαφορετικό socket) έχουν πολύ διαφορετική εσωτερική διάταξη (οι πυρήνες είναι διατεταγμένοι σε πλέγμα παρά σε σχήμα δαχτυλιδιού) και δεν περιλαμβάνουν ενσωματωμένη GPU.

Η λιθογραφία των 10nm της Intel και τα μελλοντικά της σχέδια ίσως να φέρουν μία μεγαλύτερη γενική βελτίωση στους επεξεργαστές της, αλλά τα σχέδια αυτά εξαρτώνται από την λιθογραφία και αυτή δεν αναμένεται να μπει σε παραγωγή παρά κάποια στιγμή το επόμενο έτος.

Πηγή: arstechnica

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog TEO O ΜΑΣΤΟΡΑΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.