Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Οι ΗΠΑ ξανά στην κορυφή του Top 500 των υπερυπολογιστών


Tην 1η και 2η θέση της παγκόσμιας κατάταξης υπερυπολογιστών Top 500 κατέχουν πλέον και επίσημα οι ΗΠΑ, αφήνοντας την Κίνα στην 3η θέση.

Σύμφωνα με το Top 500, που δημοσιεύεται δύο φορές τον χρόνο, στην πρώτη και τη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Summit και Sierra των ΗΠΑ αντίστοιχα, με τον κινεζικό Sunway TauhuLight να βρίσκεται στην τρίτη. Ακολουθεί ο επίσης κινεζικός Tianhe-2A, και μετά ο Piz Daint στην Ελβετία. Την υπόλοιπη δεκάδα συμπληρώνουν ο Trinity (ΗΠΑ), ο ABCI (Ιαπωνία), ο SuperMUC-NG (Γερμανία), ο Titan (ΗΠΑ) και ο Sequoia (ΗΠΑ). Ωστόσο, συνολικά η Κίνα έχει 227 υπερυπολογιστές στο Top 500, ενώ οι ΗΠΑ 109.

Όπως αναφέρει το BBC, ο Summit μπορεί να κάνει 200.000 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο. Τόσο αυτός, όσο και ο Sierra, έχουν κατασκευαστεί από την ΙΒΜ.

Το Oak Ridge National Laboratory του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας παρουσίασε στις 8 Ιουνίου τον Summit ως τον ισχυρότερο και πιο «έξυπνο» επιστημονικό υπερυπολογιστή του κόσμου.

Με επιδόσεις ύψους 200.000 τρισεκατομμυρίων υπολογισμών ανά δευτερόλεπτο, ή αλλιώς 200 petaflops, ο Summit είναι πολύ ισχυρότερος του Titan. Για συγκεκριμένες επιστημονικές εφαρμογές, ο Summit είναι επίσης ικανός για πάνω από τρία δισεκατομμύρια δισεκατομμύρια μεικτούς υπολογισμούς ακριβείας ανά δευτερόλεπτο, ή αλλιώς 3,3 exaops. Ο Summit παρέχει την τεράστια υπολογιστική ισχύ του για έρευνες, μεταξύ άλλων, στους τομείς της ενέργειας, των προηγμένων υλικών και της τεχνητής νοημοσύνης.

https://www.naftemporiki.gr/story/1413168/oi-ipa-ksana-stin-korufi-tou-top-500-ton-uperupologiston

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog TEO O ΜΑΣΤΟΡΑΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.