Κυριακή 14 Ιουνίου 2020

Όλη η κλασική φυσική σε έναν πίνακα


Σύμφωνα με τον Richard Feynman, στον παρακάτω πίνακα, περιέχονται όλα όσα γνωρίζουμε για την θεμελιώδη κλασική μηχανική, δηλαδή την φυσική που ήταν γνωστή μέχρι το 1905

Αυτός ο πίνακας περιέχει τα πάντα. Με τις εξισώσεις αυτές μπορούμε να κατανοήσουμε ολόκληρο τον τομέα της κλασικής φυσικής.

Οι πρώτες τέσσερις εξισώσεις είναι οι εξισώσεις του Maxwell.

H πέμπτη εξίσωση εκφράζει την διατήρηση του φορτίου. Βρίσκεται σε παρένθεση γιατί είναι μάλλον περιττή, εφόσον προκύπτει από τις προηγούμενες εξισώσεις (I) και (IV).

Η έκτη κατά σειρά εξίσωση περιγράφει τη δύναμη που δέχεται από το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο ένα ηλεκτρικό φορτίο που κινείται με ταχύτητα .

Στη συνέχεια περιέχεται η εξίσωση που μας δείχνει τι συμβαίνει όταν σε ένα σώμα ασκείται μια δύναμη – η δύναμη θα είναι ίση με το ρυθμό μεταβολής της ορμής του σώματος. Μάλιστα στην εξίσωση αυτή περιλαμβάνονται και τα σχετικιστικά φαινόμενα γράφοντας την ορμή ως .

Και για να είμαστε πλήρεις προσθέτουμε ακόμη έναν νόμο – το νόμο της βαρύτητας του Νεύτωνα.
Επομένως έχουμε τοποθετήσει σε έναν μικρό πίνακα όλους τους θεμελιώδεις νόμους της κλασικής φυσικής…

από τις διαλέξεις φυσικής του Feynman 

https://physicsgg.me/2014/11/08/%cf%8c%ce%bb%ce%b7-%ce%b7-%ce%ba%ce%bb%ce%b1%cf%83%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%86%cf%85%cf%83%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%83%ce%b5-%ce%ad%ce%bd%ce%b1%ce%bd-%cf%80%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%b1/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog TEO O ΜΑΣΤΟΡΑΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.