Κυριακή 23 Αυγούστου 2020

Ουδέτερος κοινός σε περισσότερα από ένα κυκλώματα – τι θα συμβεί;

 

Πολλές φορές από λάθος σκέψη ή από άγνοια, δυστυχώς θα συναντήσουμε σε Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις το φαινόμενο του κοινού ουδέτερου σε διαφορετικά κυκλώματα.

Επειδή οι κανονισμοί τις γνωρίζουν αυτές τις κακοτεχνίες, ”σκέφτηκαν” και ”έγραψαν” αυτά που…. Γράφουν!!

Ο κανονισμός, ξέρει ότι αν φορτώσουμε λανθασμένα τον ουδέτερο, τότε αυτός θα πάρει φωτιά.

Οι κανόνες, δεν έχουν ψυχολογικά προβλήματα…

Οι κανόνες γράφονται στα βιβλία μετά από πολλά χρόνια δοκιμών και εμπειριών…

Τα παρακάτω λοιπόν, μπορεί να συμβούν σε μονοφασικά συστήματα – εγκαταστάσεις και κυρίως σε 1Χ63Α παροχής, καθώς και σε τριφασικά συστήματα, ειδικά παροχής 3Χ63Α και άνω, καθώς και σε όλες τις τριφασικές περιπτώσεις με λανθασμένη συνδεσμολογία στην είσοδο της μπάρας γεφύρωσης, κάτω από τις ασφάλειες….

Ο κανονισμός γνωρίζει ότι, υπάρχουν εγκαταστάτες, οι οποίοι κάνουν τσιγκουνιά στα καλώδια (από άγνοια φυσικά) και τοποθετούνε πολλές φάσεις και έναν ουδέτερο για τα κυκλώματα.

Πολλές φορές θα συναντήσετε σε γραμμές πχ, σε πάγκους κουζίνας, τις γραμμές των πριζών του πάγκου, να έχουν κοινό ουδέτερο με το πλυντήριο πιάτων.

Πολλές φορές, θα έχετε συναντήσει δωμάτια που γειτονεύουν και τα κλιματιστικά που είναι μπρος πίσω σε έναν τοίχο και έχουν κοινό ουδέτερο… ή ακόμη και πρίζες που θα συναντήσουν στο… δρόμο… και παίρνουν και αυτές ουδέτερο από εκεί!!

Οι ηλεκτρολόγοι που έχουν συνηθίσει αυτή την διαδικασία, έχουν τόσο ξερό κεφάλι και κολλημένο στα τάρταρα, που όσο και να τους εξηγήσεις σου λένε…. Έεεελα μωρέ τώρα… σιγά που είναι πρόβλημα.

Σε κατάστημα εστίασης που πέρασα πριν περίπου ένα έτος, έκανα έναν έλεγχο και ΟΛΗ μα ΌΛΗ η εγκατάσταση ήταν με καλώδια 5Χ2,5!! Ένα 5Χ2,5 πχ, όπου πήγαινε σε ρευματοδότες της κουζίνας του εστιατορίου και έπαιρνε 3 φριτέζες των 3600W!!!

Όσοι διαβάσετε προσεκτικά το άρθρο αυτό, θα καταλάβετε τι σημαίνει κανονισμός και ότι δεν βγαίνουν οι κανονισμοί τυχαία ή για να μας κάνουν καψόνια. Μετά από πολλά έτη δοκιμών και βλαβών, έχουν διαπιστωθεί πολλά πράγματα που είναι επικίνδυνα για μία ηλεκτρολογική εγκατάσταση.

Ουδέτερος κοινός λοιπόν, μεταξύ 2 ή περισσότερων κυκλωμάτων ΔΕΝ προβλέπεται από κανέναν κανονισμό.

Ειδικά, τεχνικά, όταν μιλάμε για μονοφασικές εγκαταστάσεις ή σε τριφασικές με λάθος συνδεσμολογίες σε πίνακες ηλεκτρικούς, απαγορεύεται δια ροπάλου. Τι εννοούμε λάθος σε τριφασικούς, θα το δούμε παρακάτω

Ας το δούμε λοιπόν λίγο τεχνικά…

Ας υποθέσουμε ότι έχουμε τρείς μονοφασικές καταναλώσεις, συνολικής απαίτησης σε αμπέρ τα 23Α και βρισκόμαστε σε μονοφασική εγκατάσταση. Το τραγικότερο πράγμα που μπορεί να κάνει ένας εγκαταστάτης, είναι να τις συνδέσει με ένα πολυπολικό καλώδιο 5Χ2,5 πχ. Σημαίνει ότι θα τροφοδοτήσει την κάθε κατανάλωση με διαφορετική ασφάλεια (άρα 3 ασφάλειες των 16Α) και έναν ουδέτερο!!! Τι θα συμβεί;

Αυτό που θα συμβεί, είναι να περάσουν κανονικά ρεύματα από την φάση που τροφοδοτεί τα 3 κυκλώματα, δηλαδή, περίπου 8Α ανά ασφάλεια και στον ουδέτερο να αθροιστούν και τα 3 αυτά ρεύματα!! Οπότε ο ουδέτερος ξαφνικά θα έχει 24Α φορτίο!!! Και δεν συζητάμε να προσθέσουμε και κάτι άλλο σε κάποια απ αυτές τις πρίζες, τότε θα προστεθούν κι άλλα αμπέρ στον ουδέτερο, μέχρι να έρθει το ολοκαύτωμα.

Ειδικά σε παροχές των 63Α τις μονοφασικές, θα μπορούσε από 3 πρίζες να περάσουν 20 – 24 αμπέρ από κάθε πρίζα (αφού έχουμε δει ότι η 16άρα ασφάλεια αντέχει 24 αμπέρ για αρκετή ώρα) άρα ο ουδέτερος διατομής 2,5mm2 να βρεθεί ξαφνικά με 60Α φορτίο!!!

Εγκληματικό. Συμβαίνει στις περισσότερες εγκαταστάσεις αυτό το αίσχος.

Γιατί νομίζετε ότι δεν ενεργοποιούνται οι έλεγχοι που έχουν ψηφιστεί με νόμο κιόλας; Διότι, πάνω από τους μισούς αδειούχους, θα χάσουν την άδειά τους από τις κακοτεχνίες ειδικά!!

Ένας εύκολος έλεγχος που μπορεί να κάνει ο κάθε ‘’ξύπνιος’’ καταναλωτής ώστε να διαπιστώσει αν έχει γίνει τέτοιο τραγικό λάθος στο σπίτι του, είναι να ανοίξει τον πίνακα και να μετρήσει πόσες ασφάλειες έχει και πόσους ουδέτερους έχει στην μπάρα ουδέτερου.

Η μπάρα ουδέτερου, είναι αυτή που έχει μόνο μπλε καλώδια επάνω ή και μερικά γκρι (αν είναι παλιά η εγκατάσταση) . Το λογικό λοιπόν, είναι η εγκατάσταση να έχει πχ 20 φάσεις και 20 ουδέτερους. Μπορεί να υπάρχει πολύ μικρή απόκλιση σ αυτό, λόγω τεχνικών λεπτομερειών. Αλλά μιλάμε για ένα έως 2 το πολύ καλώδια σε εγκατάσταση 20 κυκλωμάτων.

Όποιος επιθυμεί, μπορεί να μας στείλει μήνυμα ώστε να του εξηγήσουμε ποιες είναι αυτές οι περιπτώσεις που δεν συγκλίνουν απόλυτα οι φάσεις με τους ουδέτερους.

Είναι ο πιο εύκολος και ακίνδυνος έλεγχος που μπορεί να κάνει ένας καταναλωτής.

Αν βρεθεί μία εγκατάσταση με 20 φάσεις και 10 ουδέτερους, σηκώνει καταγγελία το πράγμα 100%. Διότι κάποιοι παίζουν με τις περιουσίες σας ή ακόμη χειρότερα αν πιάσει φωτιά στο σπίτι, να σας βρουν απανθρακωμένους.

Αυτή η αηδία, με τις μαγκιές του τύπου: Βάλε 16Α στο εναμισάρι….. 20Α στο διομισάρι….. έναν ουδέτερο σε 2 ή περισσότερα κυκλώματα, πρέπει να σταματήσει. Ζούμε σε εποχές που η τεχνολογία είναι στα ύψη και έχουμε τα σπίτια μας ή τα κτίρια μας, βόμβες έτοιμες για να σκάσουν ανά πάσα στιγμή.

Δεν θα μπω σε θέματα οικονομίας ή δεν έβγαινα να κάνω καλύτερη την δουλειά. Εντελώς αντιεπαγγελματικό και απαράδεκτο. Απλά δεν αναλαμβάνεις ένα έργο αν δεν το πληρώνεσαι όπως θα ήθελες. Όταν όμως μεγάλε, το αναλάβεις, είσαι και υπόλογος για κάθε τι που θα συμβεί.

Ένα προηγούμενο άρθρο μας παρόμοιο είχα γράψει πριν κανα δύο χρόνια και μπορείτε να το διαβάσετε εδώ…. Γιατί καίγεται συχνότερα ο Ουδέτερος Αγωγός;

Ορισμένοι ‘’ξύπνιοι’’ πάλι, θα μου πούνε: ‘’Άε μας ρε Μήτσο, αφού σε τριφασικό ρεύμα τα ρεύματα στον ουδέτερο αθροίζονται διανυσματικά’’

Κατ αρχάς την λέξη και την εξήγηση των διανυσματικών ρευμάτων λίγοι την γνωρίζουν. Άρα, πάμε στους περισσότερους που είναι ηλεκτρολογάρες εδώ και πολλά χρόνια. Εμπειρικά λοιπόν, λίγοι γνωρίζουν τι συμβαίνει με τον ουδέτερο.

Ας πούμε ότι γνωρίζουν πάρα πολλοί εγκαταστάτες τελικά την λέξη διανυσματικά αθροίσματα. Και πάμε σε έναν τριφασικό πίνακά τους να δούμε πως έχουν γεφυρώσει τις ασφάλειες από την κάτω πλευρά (πάντα για τριφασικά συστήματα μιλάμε τώρα). Ξέρετε πόσοι από τους εγκαταστάτες, γεφυρώνουν 10…. 10 τις αυτόματες; Πχ, αν έχουμε 30 ασφάλειες (κυκλώματα) θα παρατηρήσουμε ένα μοίρασμα δέκα αυτόματες ανά φάση. Οπότε αμέσως τα τρία κυκλώματα που είχαμε πει προηγουμένως για τα μονοφασικά συστήματα, γίνονται ίδια επικίνδυνα και στα τριφασικά. Εφόσον το 5Χ1,5 ή 5Χ2,5 θα καταλήξει στην θέση ένα, δύο και τρία της ‘’χτένας γεφύρωσης’’, οπότε ο ουδέτερος και πάλι θα τραβά ένα κάρο ζόρια.

Μην ξεχνάτε, αναφέραμε στην αρχή του άρθρου… τεράστιο SOS ειδικά όταν έχουμε μονοφασικό ”ενισχυμένο”, δηλαδή 1Χ63Α στον μετρητή ΔΕΗ και τριφασικό παροχή Νο 3 (3Χ63Α) ΔΕΗ!! Εκεί τα πράγματα μπορεί να αποβούν μοιραία…

Δείτε παρακάτω ένα κατατοπιστικό βίντεο και θα καταλάβετε τι συμβαίνει….

 

https://www.electricalnews.gr/ilektrologikes-egkatastaseis/oydeteros-koinos-se-perissotera-apo-ena-kyklomata-ti-tha-symvei

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog TEO O ΜΑΣΤΟΡΑΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.