Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020

Η χημεία του καρπουζιού

Το κόκκινο χρώμα στο εσωτερικό του καρπουζιού (ή της ντομάτας) οφείλεται στη σχετικά μεγάλη περιεκτικότητά τους στην χημική ένωση λυκοπένιο. Το όνομα αυτό προέρχεται από την εναλλακτική ονομασία της ντομάτας: Solanum lycopersicum. Στην ελληνική βιβλιογραφία αναφέρεται και ως λυκοπένη. Το λυκοπένιο ως καροτενοειδές αναφέρεται και ως ψ,ψ-καροτένιο (ψ,ψ-carotene)
 
Το άρωμα του καρπουζιού οφείλεται σε διάφορες χημικές ενώσεις. Η μεγαλύτερη συνεισφορά στο χαρακτηριστικό του άρωμα οφείλεται σε αλδεΰδες με 6 και 9 άτομα άνθρακα – κυρίως στις (Ζ,Ζ)-3,6-εννεαδιενάλη και 3-εξενάλη.

Καρπούζια που «έσκαγαν» μόνα τους

To 2011 οι αγρότες στην Ανατολική Κίνα έβλεπαν τα καρπούζια στα χωράφια τους να εκρήγνυνται μόνα τους. Αυτό οφειλόταν στην χρήση της χημικής ένωσης Forchlorfenuron [C12H10ClN3O] που προκαλούσε την ανάπτυξη των καρπουζιών. Η υπερβολική χρήση του Forchlorfenuron σε συνδυασμό με την υγρασία της ατμόσφαιρας είχε ως αποτέλεσμα την αυθόρμητη έκρηξη των καρπουζιών σε μια έκταση περίπου 115 στρεμμάτων!

πηγή: https://www.compoundchem.com/2015/06/09/watermelon/

https://physicsgg.me/2020/08/04/%ce%b7-%cf%87%ce%b7%ce%bc%ce%b5%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%b1%cf%81%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%b6%ce%b9%ce%bf%cf%8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog TEO O ΜΑΣΤΟΡΑΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.