Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

Κατέρρευσε το ραδιοτηλεσκόπιο του Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο



Το γιγαντιαίο ραδιοτηλεσκόπιο του Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο κατέρρευσε εν τέλει, μετά από μια μακρά πορεία δεκαετιών, που σημαδεύτηκαν από μεγάλες επιστημονικές ανακαλύψεις.

Όπως ανακοινώθηκε από το US National Science Foundation, η πλατφόρμα οργάνων του 305 μέτρων τηλεσκοπίου κατέρρευσε την Τρίτη, χωρίς να υπάρξουν ευτυχώς τραυματισμοί- ωστόσο υπήρξαν ζημιές στο «πιάτο» και στις γύρω εγκαταστάσεις.




Credit: UCF Η περιοχή γύρω από το τηλεσκόπιο είχε κλείσει για λόγους ασφαλείας, από τότε που υπήρξε αστοχία καλωδίου στις 6 Νοεμβρίου. Οι τοπικές αρχές εξακολουθούν να έχουν την περιοχή αποκλεισμένη, καθώς μηχανικοί εξετάζουν τη σταθερότητα των άλλων δομών.

«Μας λυπεί αυτή η κατάσταση, μα είμαστε ευγνώμονες που κανείς δεν τραυματίστηκε» είπε ο διευθυντής του NSF, Σεθουραμάν Παντσαναθάν.

Η είδηση προ ημερών πως το εμβληματικό ραδιοτηλεσκόπιο θα έκλεινε για λόγους ασφαλείας, λόγω εκτεταμένων ζημιών. αποτέλεσε «βόμβα» για τον επιστημονικό κόσμο, δεδομένου πως επί 57 χρόνια έπαιζε σημαντικό ρόλο στην επιστημονική έρευνα πάνω στη ραδιοαστρονομία, το ηλιακό σύστημα κ.α.

Το τηλεσκόπιο του αστεροσκοπείου του Αρεσίμπο περιελάμβανε «πιάτο» 305 μέτρων, και την πλατφόρμα οργάνων 900 τόνων που κρεμόταν από πάνω, σε ύψος περίπου 150 μέτρων.

Το τηλεσκόπιο, που είχε χτιστεί το 1963, ήταν για δεκαετίες το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο στον κόσμο, και είναι ιστορικής σημασίας για την αστρονομία. Ήταν από αυτό που απεστάλη διαστρικό μήνυμα το 1974, απευθυνόμενο σε πιθανούς εξωγήινους πολιτισμούς, και αυτό από στο οποίο ανακαλύφθηκε ο πρώτος πλανήτης εκτός του ηλιακού μας συστήματος, το 1992. Επίσης, έχει κάνει σημαντική δουλειά ως προς τη μελέτη των αστεροειδών που βρίσκονται κοντά στη Γη, τη μελέτη περίεργων φαινομένων όπως τα FRB (fast radio bursts) κ.α.

https://www.naftemporiki.gr/story/1665184/katerreuse-to-radiotileskopio-tou-aresimpo-sto-pouerto-riko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog TEO O ΜΑΣΤΟΡΑΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.