Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

Η νέα φωτογραφία «με φίλτρο polaroid» της θηριώδους μαύρης τρύπας του Μ87

… αποκαλύπτει το μαγνητικό πεδίο που την περιβάλλει 

Σε μια νέα εικόνα της μαύρης τρύπας του γαλαξία Μ87 από το Event Horizon Telescope φαίνεται το πολωμένο φως (κιτρινωπές γραμμές) που εκπέμπεται από την περιστρεφόμενη ύλη γύρω από την μαύρη τρύπα. Αυτή η πόλωση σχετίζεται με το μαγνητικό πεδίο γύρω από την σκιά της μαύρης τρύπας. EHT COLLABORATION



Η ερευνητική ομάδα Event Horizon Telescope (EHT) που κατάφερε να πάρει την πρώτη φωτογραφία της τεράστιας μαύρης τρύπας (με μάζα δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη του Ήλιου) στο κέντρο του γαλαξία M87, δημοσίευσε σήμερα μια νέα εικόνα της που μας δείχνει πως φαίνεται σε πολωμένο φως. Είναι η πρώτη φορά που οι αστρονόμοι κατάφεραν να μετρήσουν την πόλωση, μια υπογραφή των μαγνητικών πεδίων, στο κοντινό περιβάλλον μιας μαύρης τρύπας. Οι παρατηρήσεις αυτές θα εξηγήσουν πώς ο γαλαξίας M87, που βρίσκεται σε απόσταση 55 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη, είναι σε θέση να εκτοξεύει ισχυρούς πίδακες από τον πυρήνα του.

Στις 10 Απριλίου του 2019, οι επιστήμονες δημοσίευσαν την πρώτη φωτογραφία μιας μαύρης τρύπας, που έδειχνε μια φωτεινή δομή σαν δαχτυλίδι γύρω από με μια σκοτεινή κεντρική περιοχή – την σκιά της μαύρης τρύπας. Από τότε οι φυσικοί του Event Horizon Telescope ερεύνησαν βαθύτερα τα δεδομένα τους για το τερατώδες αντικείμενο στην καρδιά του γαλαξία M87. Και ανακάλυψαν ότι ένα σημαντικό κλάσμα του φωτός γύρω από τη μαύρη τρύπα M87 είναι πολωμένο.

Δείτε ολοκληρο το άρθρο και τα video εδώ

https://physicsgg.me/2021/03/24/%ce%b7-%ce%bd%ce%ad%ce%b1-%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%af%ce%b1-%ce%bc%ce%b5-%cf%86%ce%af%ce%bb%cf%84%cf%81%ce%bf-polaroid-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b8%ce%b7%cf%81%ce%b9%cf%8e/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog TEO O ΜΑΣΤΟΡΑΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.