Σάββατο 28 Μαΐου 2022

Διαφορές μεταξύ MAC address και IP address


Δυσκολεύεστε να κάνετε διάκριση μεταξύ μιας MAC address και μιας IP address; Σίγουρα δεν είστε μόνοι αφού αυτοί οι δύο όροι συγχέονται εύκολα.

Και η Mac address και η IP address υποδηλώνουν το ίδιο πράγμα, μια διεύθυνση, αλλά έχουν διαφορετικές περιπτώσεις χρήσης και ο κάθε μία είναι μοναδική με τον τρόπο της.

Ας εμβαθύνουμε και ας σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε τι είναι οι IP address και τι οι MAC address και ποιες είναι οι βασικές διαφορές τους.

Τι είναι μια Mac address;

Το MAC δεν είναι σκωτσέζικο όνομα, αλλά ακρωνύμιο της φράσης Media Access Control που σημαίνει “Έλεγχος πρόσβασης μέσων”. Μια διεύθυνση MAC είναι ένα μοναδικό δεκαεξαδικό αναγνωριστικό 12 ψηφίων, που δίνεται σε έναν Ελεγκτή Διασύνδεσης Δικτύου (NIC = Network Interface Controller).

Ένα NIC (γνωστό και ως κάρτα δικτύου) βοηθά στην αναγνώριση συσκευών που είναι συνδεδεμένες σε ένα δεδομένο δίκτυο. Όπως υποδηλώνει το όνομα, μια κάρτα δικτύου παρέχει τη διεπαφή (inteface) μέσω της οποίας η συσκευή σας (η οποία έχει δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο) συνδέεται στο διαδίκτυο, μέσω Wi-Fi ή μέσω καλωδίου Ethernet.

ip,mac,address,διεύθυνση

Οι MAC address εκχωρούνται από κατασκευαστές καρτών δικτύου, οι οποίοι καθιστούν το αναγνωριστικό αυτό μόνιμα. Ωστόσο, είναι δυνατό να αλλάξετε τη MAC address σας. Δεδομένου ότι μια διεύθυνση MAC είναι συνδεδεμένη με την κάρτα διασύνδεσης δικτύου, αναφέρεται συνήθως ως φυσική διεύθυνση (physical address).

physical address mac

Μια MAC address εμφανίζεται συνήθως σε έξι σετ διψήφιων αριθμών ή χαρακτήρων που χωρίζονται είτε με άνω και κάτω τελεία (:), ή παύλα (-) ή τελεία (.) για καλύτερη αναγνωσιμότητα. Ακολουθεί ένα παράδειγμα διεύθυνσης MAC 3Α:34:52:C4:69:B8 Τα τρία πρώτα σύνολα αντιπροσωπεύουν το αναγνωριστικό του οργανισμού, ενώ τα τρία τελευταία προσδιορίζουν ένα συγκεκριμένο NIC.

example mac address

Ενώ ο όρος “MAC” μπορεί να σας κάνει να πιστεύετε ότι οι διευθύνσεις MAC σχετίζονται με συσκευές Apple, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Οποιαδήποτε συσκευή που μπορεί να συνδεθεί στο διαδίκτυο έχει διεύθυνση MAC.

Δείτε  ολα το άρθρο και το video εδώ

https://iguru.gr/diafores-metaksy-mac-address-kai-address/?_unique_id=6289f0520d2a6&fbclid=IwAR2feiCNHS8brK7KrGDPeS6E8puM7tHWRBU24nQRQHSTeXp6ILMjk8V6ry0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog TEO O ΜΑΣΤΟΡΑΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.