Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024

Το πείραμα που χαρτογραφεί το νόημα των λέξεων στον εγκέφαλο



Συσκευή με ηλεκτρόδια εντοπίζει τα σημασιολογικά κυκλώματα του εγκεφάλου.

Όταν ακούμε μια λέξη, ο ακουστικός φλοιός του εγκεφάλου επεξεργάζεται το σήμα που στέλνουν τα αφτιά και το διαβιβάζει στον προμετωπιαίο λοβό για ερμηνεία. Εκεί, η σημασιολογία αποθηκεύεται σε κυκλώματα νευρώνων, τα οποία αποκαλύπτονται τώρα σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

«Διάδρομοι ψυχρού αέρα» ως λύση στους καύσωνες;


Σε πολλές πόλεις η ζέστη είναι ανυπόφορη το καλοκαίρι – ιδίως στην καρδιά του αστικού ιστού, όπου υπάρχει παντού τσιμέντο. Μήπως οι διάδρομοι ψυχρού αέρα μπορούν να δώσουν τη λύση;

Tα καλοκαίρια οι πόλεις έχουν τη τάση να υπερθερμαίνονται. Το τσιμέντο και η άσφαλτος αποθηκεύουν τη θερμότητα του ήλιου για αρκετή ώρα – και έτσι οι μητροπόλεις είναι πολύ ζεστές ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Μετα-αλήθειες και fake news στο σπήλαιο του Πλάτωνα

ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΟΥ ΝΟΥ

Γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι, ενώ συνήθως είναι δύσπιστοι και καχύποπτοι, αποδέχονται με μεγάλη ευκολία τις πιο εξωπραγματικές «εξηγήσεις» και τις πιο ατεκμηρίωτες «ειδήσεις» για τα σοβαρά κοινωνικοπολιτικά, οικονομικά, ιστορικά, φυσικά ή υπερφυσικά «γεγονότα», που επινοούνται από τα πιο σκοτεινά κοινωνικά «ιερατεία» και διαχέονται ελεύθερα στο διαδίκτυο και πιο επιλεκτικά από τα ΜΜΕ;

Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

Ο αόρατος οδηγός που «τράκαρε» στον πυρήνα των Windows και τα αναπάντητα ερωτήματα για το παγκόσμιο ηλεκτρονικό μπλακ άουτ

 Ειδικοί εξηγούν τι οδήγησε στο ψηφιακό κραχ στον πλανήτη

Αναλυτές ασφαλείας και πληροφορικής που αναζητούν τη βασική αιτία της τεράστιας διακοπής λειτουργίας λένε ότι φαίνεται να σχετίζεται με μια ενημέρωση προγράμματος που ονομάζεται «οδηγός πυρήνα» στο λογισμικό Falcon της CrowdStrike. Οι οδηγοί πυρήνα είναι προγράμματα λογισμικού που επιτρέπουν στις εφαρμογές να αλληλεπιδρούν με τα Windows στο βαθύτερο επίπεδό τους, τον πυρήνα του λειτουργικού συστήματος.

SPWM overmodulation (Υπερ-διαμόρφωση SPWM)


Ενα πολύ χρήσιμο (αν και περισσότερο θεωρητικό...) άρθρο, για αυτούς που ασχολούνται με τα Ηλεκτρονικά Ισχύος (Power Electronics).

Αρκετά εξειδικευμένο για κάποιους βέβαια...

Αριστοτέλης: Η κακία είναι μία ανοησία για εκείνους που δεν έχουν καταλάβει ότι δεν ζούμε για πάντα

Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

Ο Αριστοτέλης θεωρείται από τις πιο σημαντικές μορφές της φιλοσοφικής σκέψης του αρχαίου κόσμου και από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους όλων των εποχών. Φυσιοδίφης, φιλόσοφος, δημιουργός της λογικής.

Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

ΑΙ: Το μετανεωτερικό «ευαγγέλιο» της τεχνολογικής μας υπέρβασης

Πώς επηρεάζουν οι εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης την ιδιωτική και κοινωνική μας ζωή


Πώς δικαιολογείται, σήμερα, η πανταχού παρουσία της ΤΝ, της νέας επιστήμης και τεχνολογίας των ευφυών υπολογιστικών συστημάτων; Και πόσο κοινωνικά επιθυμητή είναι η πρόσφατη τεχνολογική δυνατότητα αναπαραγωγής -μέσω υπολογιστικών μηχανών ή, έστω, μέσω του αχανούς Διαδικτύου- μιας πλήρους και λειτουργικής προσομοίωσης του ανθρώπινου νου; Πώς εξηγείται επιστημονικά η αξιοθαύμαστη -αν και σχετικά πρόσφατη- ανάπτυξη και ο πολλαπλασιασμός των ολοένα και πιο ευφυών συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης, δηλαδή της τεχνολογίας αιχμής μέσω της οποίας δημιουργούμε τους καινοφανείς «εγκεφάλους πυριτίου»;

Σε ποιό ύψος αρχίζει το διάστημα;


Ποιό είναι το όριο μεταξύ ατμόσφαιρας και διαστήματος; Το μέχρι τώρα όριο των 100 χιλιομέτρων από την επιφάνεια τςη Γης θα πρέπει πιθανώς να προσαρμοστεί στα 80 χιλιόμετρα.


Σε ποιό ύψος τελειώνει η ατμόσφαιρα της Γης και αρχίζει το διάστημα;

Ζούμε στην επιφάνεια της Γης, θωρακισμένοι από το κενό του διαστήματος με μια κουβέρτα αέρα. Γνωρίζουμε όμως ότι όσο ψηλότερα ανεβαίνουμε, η ατμόσφαιρα του πλανήτη μας γίνεται όλο και αραιότερη. Επομένως είναι λογικό ότι σε κάποιο υψόμετρο, ο αέρας να γίνεται τόσο αραιός που στην ουσία η ατμόσφαιρα τελειώνει και αρχίζει το διάστημα.

Μια προϊστορία γένους θηλυκού

Μαθήματα βιολογικού και κοινωνικού εξισωτισμού από την εξελικτική μας ιστορία

Πρόσφατες ανθρωπολογικές και βιολογικές έρευνες επιβάλλουν τη ριζική αναθεώρηση του σεξιστικού μύθου για τον «άνδρα κυνηγό». Τελικά, από την προϊστορία του είδους μας μέχρι σήμερα, οι «γυναίκες κυνηγοί» αποδείχτηκαν εξίσου αποτελεσματικές με τους άνδρες

Τσαρλς Μπουκόβσκι: Η ιδιοφυία του πλήθους

 

«Υπάρχει αρκετή πανουργία, μίσος, βία και παραλογισμός στο μέσο άνθρωπο

που αρκεί για να προμηθεύσει οποιονδήποτε στρατό μια οποιαδήποτε μέρα,

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

Boost Converters and Buck Converters: Power Electronics (video)


https://www.youtube.com/watch?v=vwJYIorz_Aw&fbclid=IwAR3O_wz6w00sD4v-0eP-BHt-Ueqx8XXA0hTeHNFrdsq4U49DF2CqrfsMDMc

Σοπενχάουερ: Η μάζα στοχάζεται ελάχιστα

«Για να κρύψουν την έλλειψη πραγματικών σκέψεων, κάποιοι έχουν εφεύρει μια εντυπωσιακή μηχανή που κατασκευάζει μεγάλες σύνθετες λέξεις, περίπλοκες κοινοτοπίες, ατέλειωτες προτάσεις, νέες και ανήκουστες εκφράσεις, που όλα αυτά μαζί δημιουργούν μια κατά το δυνατόν δύσκολη γλώσσα, που δίνει την εντύπωση της ευρυμάθειας.

Η Κίνα φτιάχνει τα δικά της Windows και Android στο μέτωπο του ψηφιακού Ψυχρού Πολέμου

Το Πεκίνο θέλει να απεξαρτηθεί από το αμερικανικό λογισμικό

Σε ένα μικρό δωμάτιο ένα drone, ένα δίποδο ρομπότ, το ταμείο του σούπερ μάρκετ και άλλες συσκευές παρουσιάζουν το όραμα της Κίνας για ένα δικό της λειτουργικό σύστημα που θα την βοηθήσει να απεξαρτηθεί από τα Windows και το Android σε υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα σε μια ακόμη πτυχή του εξελισσόμενου σε όλα επίπεδα (πολιτικά, οικονομικά, γεωστρατηγικά, τεχνολογικά, διαστημικά κ.α.) Ψυχρού Πολέμου που έχει ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ.

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

Σήμερα η Γη βρέθηκε στη μεγαλύτερη απόσταση από τον Ήλιο

Αντίστοιχα, όπως η Γη βρίσκεται στο αφήλιο ή το περιήλιο, έτσι και η Σελήνη βρίσκεται στο περίγειο και απόγειο της σε σχέση με τη Γη, ενώ ένας πλανήτης στο περίαστρο και άπαστρο του σε σχέση με το μητρικό του άστρο.

Σήμερα η Γη βρέθηκε στο αφήλιό της, στη μεγαλύτερη απόσταση από τον Ήλιο (152,097,701 χιλιόμετρα), στην ετήσια τροχιά της γύρω από το άστρο μας.