Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2025
Η μελαγχολία της ευφυΐας
Πριν από 2.500 χρόνια ο Αριστοτέλης υποστήριξε πως «δεν υπάρχει καμία μεγάλη ιδιοφυΐα χωρίς κάποια δόση παράνοιας». Σήμερα ο ισχυρισμός του αποδεικνύεται επιστημονικά καθώς πολυάριθμες μελέτες αποδεικνύουν πως η ευφυΐα σχετίζεται με την μελαγχολία.
Η μελαγχολία θεωρείται από την αρχαιότητα, στοιχείο διάκρισης.
Γιατί ο κόσμος παραδίδεται ανεξέλεγκτα στην καταστροφή;
Αυτό είναι το κεντρικό ερώτημα που θα έπρεπε να βρίσκεται στα χείλια όλων των ανθρώπων, αλλά, δυστυχώς, δεν βρίσκεται. Μερικοί φαντασιώνονται ότι αυτοί ειδικά θα διαφύγουν, επειδή απλώς πιστεύουν ότι η ελπίδα ή η "θετική σκέψη" τους έχει ιδιαίτερη μαγική δύναμη και μερικοί ελάχιστοι πιστεύουν ότι θα διασωθούν, επειδή διαθέτουν τα υλικά μέσα για να αντιμετωπίσουν τις περισσότερες απειλές (ανθρώπινες ή φυσικές).
Μπέρτολτ Μπρέχτ: "Η Ανθρώπινη Βλακεία είναι Ακατανίκητη, κυριολεκτικά.!!!"
"Ποιο είναι το μεγάλο μυστικό του βλάκα;" ρώτησαν κάποτε τον κ. Κόινερ "Αυτό που τον κάνει ακατανίκητο, ανυπέρβλητα κακό και πάντα νικητή;"
– Το μεγάλο μυστικό του βλάκα, χμ, για να σκεφτώ λίγο…
Nature / Τα σημαντικότερα γεγονότα που αναμένεται να καθορίσουν την επιστήμη το 2025
Νέα και επαναχρησιμοποιούμενα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας, τολμηρές διαστημικές αποστολές και πολιτικές για την αντιμετώπιση του κλίματος και τη διαχείριση των πανδημιών συγκαταλέγονται στις εξελίξεις που αναμένεται να διαμορφώσουν την έρευνα και την επιστήμη το 2025, σύμφωνα με το περιοδικό Nature.
Τεχνητή νοημοσύνη / Αυξάνονται οι πιθανότητες να καταστρέψει την ανθρωπότητα λέει ο «νονός» της
Οι πιθανότητες για την Τεχνητή Νοημοσύνη να οδηγήσει στην εξαφάνιση της ανθρωπότητας μέσα στις επόμενες τρεις δεκαετίες έχουν αυξηθεί προειδοποιεί ο βραβευμένος επιστήμονας υπολογιστών Τζέφρι Χίντον.
Ο χρόνος περνάει πιο γρήγορα όσο μεγαλώνουμε;
Όσο μεγαλώνουμε ο χρόνος φαίνεται να περνάει όλο και πιο γρήγορα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου John Moores του Λίβερπουλ. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο αισθάνθηκε ότι τα Χριστούγεννα πλησιάζουν κάθε χρόνο πιο γρήγορα. Ο χρόνος που αντιλαμβάνεστε εσείς δεν είναι απαραίτητα ίδιος με το χρόνο που αντιλαμβάνεται κάποιος άλλος.
Πού οφείλεται η γεύση του καφέ
Η ποικιλία Arabica είναι υβρίδιο αλλά δεν δημιουργεί υβρίδια. Ανανεώνεται και μαζί προσφέρει νέες γευστικές νότες αναδιοργανώνοντας το γονιδίωμά της, σύμφωνα με πρόσφατη ιταλική μελέτη.
Οι λάτρεις του καφέ είναι αναρίθμητοι, αλλά ο καφές είναι ένα φυτό που κρατά ακόμη πολλά μυστικά. Ενα από αυτά τα μυστικά αποκάλυψε πρόσφατα μια ομάδα Ιταλών επιστημόνων η οποία ανέλυσε το γονιδίωμα των ποικιλιών καφέ και κατάφερε να δώσει απάντηση σε ένα ερώτημα που απασχολούσε γευσιγνώστες και απλούς καταναλωτές του δημοφιλέστερου ροφήματος του πλανήτη: πού οφείλεται η γεύση του καφέ;
Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2025
Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025
Η πραγματική σημασία της φράσης «Αλλάχου Ακμπάρ»
Η στιγμή που νεαρός Μουσουλμάνος προσεύχεται | Shuttestock |
Η πραγματική σημασία της φράσης «Αλλάχου Ακμπάρ». Ο ρόλος των ΜΜΕ στη διαστρέβλωση.
«Αλλάχου Ακμπάρ» φέρεται να φωνάζουν αρκετοί «μοναχικοί λύκοι», που πραγματοποιούν επιθέσεις στην Ευρώπη, όπως τις Βρυξέλλες, ωστόσο η έκφραση έχει μία αρκετά διαφορετική έννοια από αυτήν που της αποδίδεται.
25 Charles Bukowski Quotes That Will Blow Your Mind
If you haven’t read any of Bukowski’s novels yet, then you can start reading these heart-warming Charles Bukowski quotes shared by this prolific writer.
Μαρία Πολυδούρη: Η πριγκίπισσα της θλίψης
Γράφτηκε από την maryposa
Δημιουργικός χρόνος
Η απελευθέρωση της ανθρώπινης σκέψης από τα δεσμά της αιωνιότητας
O Άτλας των Ανθρωπίνων Κυττάρων
Με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης η Βιολογία επιχειρεί να καταστήσει ευκρινέστερη την εικόνα του ανθρώπινου οργανισμού στην υγεία, στην ασθένεια και σε όλες τις φάσεις της ζωής
Ο 21ος αιώνας άρχισε μάλλον διθυραμβικά για τη Βιολογία χάρη στην αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος και την απομόνωση των εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων. Τόσες ήταν οι ελπίδες που είχαν γεννηθεί από τα παραπάνω επιτεύγματα ώστε αυτός να ονομαστεί «αιώνας της Βιολογίας» παίρνοντας τα σκήπτρα από τη Φυσική που (δικαίως) είχε χαρακτηρίσει τον 20ό αιώνα.