Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Τα 9 επίπεδα του τίποτα (video)


Στο βίντεο που ακολουθεί η φυσικός Sabine Hossenfelder επιχειρεί να ορίσει το τίποτα ή τα 9 επίπεδα του τίποτα. Προβληματίζεται επίσης για το αν το σύμπαν δημιουργήθηκε από το τίποτα και ψάχνει την καλύτερη απάντηση στο ερώτημα «γιατί υπάρχει κάτι και όχι τίποτα;»

Ανοίγουμε ένα κουτί και δεν υπάρχει κανένα αντικείμενο μέσα. Αυτό είναι το 1ο επίπεδο του τίποτα. Όμως ξέρουμε ότι στο άδειο δοχείο υπάρχει αέρας. Αν αφαιρούσαμε τον αέρα τότε θα φτάναμε στο 2ο επίπεδο του τίποτα που προσεγγίζεται με τις αντλίες κενού. Στο 3ο επίπεδο απαιτούμε να μην υπάρχουν σωματίδια κοσμικής ακτινοβολίας, νετρίνα ή σωματίδια σκοτεινής ύλης εφόσον υπάρχουν, και στο 4ο να μην υπάρχουν ούτε ηλεκτρομαγνητικά ή άλλου είδους πεδία. Το 5ο επίπεδο του τίποτε σχετίζεται με την ενέργεια του κενού (που σχετίζεται με την κοσμολογική σταθερά Λ) και αποκλείονται τα εικονικά (virtual) σωματίδια. Στο 6ο επίπεδο του τίποτα δεν υπάρχει χωροχρόνος, ούτε οι νόμοι της φύσης – επομένως δεν έχει σχέση με τη φυσική. Από εκεί και πέρα αναλαμβάνουν οι φιλόσοφοι και οι θεολόγοι, αλλά και διάφοροι τσαρλατάνοι [διαβάστε σχετικά: ‘Levels of Nothing by Robert Lawrence Kuhn]

 

00:00 Intro 01:11 9 Levels of Nothing 08:55 Was the Universe made form Nothing? 11:02 Why is there Something Rather than Nothing?

 

https://physicsgg.me/2022/09/25/%cf%84%ce%b1-9-%ce%b5%cf%80%ce%af%cf%80%ce%b5%ce%b4%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%84%ce%af%cf%80%ce%bf%cf%84%ce%b1/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog TEO O ΜΑΣΤΟΡΑΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.