Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023

Οι νέες τεχνολογίες στη μάχη της πυρόσβεσης

Το εικονιζόμενο drone είναι σχεδιασμένο να συμμετέχει στον περιορισμό πυρκαγιών βάζοντας φωτιά σε σημεία που είναι στρατηγικά απαραίτητο να γίνει κάτι τέτοιο. πηγή φωτό (Drone Amplified)

Το φετινό καλοκαίρι είναι ένα από τα χειρότερα αν όχι το χειρότερο που έχει αντιμετωπίσει η Ελλάδα και πολλές περιοχές της Ευρώπης, της Μεσογείου και των ΗΠΑ όσον αφορά την εκδήλωση πυρκαγιών. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα προϊόν όπως όλα δείχνουν της κλιματικής αλλαγής λειτουργούν ως φυτίλι που ανάβει έντονες πυρκαγιές που σβήνουν δυσκολότερα σε σχέση με τις πυρκαγιές προηγούμενων ετών. Η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια και στον τομέα πυρόσβεσης. Ας δούμε ορισμένα από τα νέας γενιάς εργαλεία που έχουν στην διάθεση τους οι πυροσβεστικές υπηρεσίες.

Drones

Τα πυροσβεστικά drones που έχουν σχεδιαστεί για να ερευνούν την περιοχή είναι εξοπλισμένα με κάμερες υψηλής ευκρίνειας, υπέρυθρες και θερμικής απεικόνισης. Μπορούν να πετάξουν τη νύχτα, όταν τα επανδρωμένα αεροσκάφη δεν μπορούν να πετάξουν. Τα drones χρησιμοποιούνται για να εντοπίζουν κινδύνους στο έδαφος, πόρους που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι πυροσβέστες ενώ με τη βοήθεια τους σχεδιάζουν χάρτες  για να βοηθήσουν να κατευθύνουν ομάδες πυροσβεστών στο έδαφος. Οι αισθητήρες τους είναι αρκετά ισχυροί για να βοηθήσουν στην αναγνώριση νέων εστιών φωτιάς που δημιουργούνται σε συνθήκες πυρκαγιάς. Μερικά εξειδικευμένα drones είναι σε θέση να εντοπίσουν τη γέννηση νέων εστιών φωτιάς όταν αυτές έχουν έκταση λίγων εκατοστών από απόσταση 800 μέτρων.

Μαζί με την τοπογραφία, τα drones μπορούν να δημιουργήσουν αναχώματα στην πορεία των πυρκαγιών που πλησιάζουν. Τα drones μπορούν να ρίξουν εκατοντάδες εμπρηστικές συσκευές μεγέθους μπάλας πινγκ-πονγκ για να προκληθούν σκόπιμες μικρότερες φωτιές οι οποίες θα καταστραφούν έτσι τα «καύσιμα» μεγάλων πυρκαγιών που αναμένεται να φτάσουν στις συγκεκριμένες περιοχές

Τα drones χρησιμοποιούνται επίσης σε προσπάθειες αναδάσωσης μετά από μια πυρκαγιά. Μπορούν να ρίξουν σπόρους σε περιοχές που θα ήταν δύσκολο να φτάσουν τα πληρώματα εδάφους. Η ανάπτυξη των σπόρων μπορεί επίσης να προγραμματιστεί εκ των προτέρων, με βάση τους χάρτες εδάφους της περιοχής, έτσι ώστε η αναδάσωση να μπορεί να γίνει αυτόματα.

Τεχνητή νοημοσύνη

Υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την χρήση τεχνητής νοημοσύνης και υποπεδίων της όπως η μηχανική μάθηση στη διαχείριση καταστροφών. Οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να προβλέψουν τη συμπεριφορά πυρκαγιάς. Ένα τέτοιο σύστημα αξιοποιεί δεδομένα δορυφόρων, αισθητήρων εδάφους, καμερών και εναέριων υπέρυθρων καταγραφών και υπολογίζει τον καιρό, την τοπογραφία, τις συνθήκες ξηρασίας και άλλους παράγοντες για να διαμορφώσει την προβλεπόμενη τροχιά μιας πυρκαγιάς.

Έχει αρχίζει να εξετάζεται ο τρόπος χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης για την πρόληψη, τον εντοπισμό και τη διαχείριση των πυρκαγιών. Το λογισμικό μηχανικής μάθησης μπορεί να λάβει τεράστιο όγκο δεδομένων, όπως τεχνολογία απεικόνισης και δεδομένα καιρού, αναρτήσεις και τάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δίκτυα αισθητήρων και ανίχνευση καπνού από κάμερες και δορυφόρους.

Το Εργαστήριο Descartes στις ΗΠΑ χρησιμοποιεί λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης για έλεγχο εικόνων από δύο μετεωρολογικούς δορυφόρους που ανήκουν κάθε δέκα λεπτά. Το λογισμικό αναζητά καπνό ή αλλαγές στα θερμικά δεδομένα που θα μπορούσαν να σημαίνουν πυρκαγιά και στη συνέχεια εξετάζει το ενδεχόμενο να έχει πράγματι ξεκινήσει μια πυρκαγιά στα επίμαχα σημείο. Εάν οι αλγόριθμοι προσδιορίσουν ότι ο κίνδυνος είναι υψηλός το σύστημα παρέχει οδηγίες στο πυροσβεστικό προσωπικό. Μεταξύ 2019-21 αυτό το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης εντόπισε πάνω από 6.000 πυρκαγιές στην Καλιφόρνια.
 
Πύργοι καμερών

Οι πυρκαγιές ξεκινούν συχνά σε απομακρυσμένες τοποθεσίες, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αναφορά πυρκαγιών. Η εγκατάσταση καμερών σε απομονωμένες ​​περιοχές είναι ένας τρόπος για τον εντοπισμό πυρκαγιών, αλλά η υπηρεσία δικτύου μπορεί να είναι αναξιόπιστη. Μια καλή λύση είναι η τοποθέτηση καμερών σε πολύ  ψηλές εγκαταστάσεις (πύργους τηλεπικοινωνιών) που δίνουν ευρεία θέα, και να τοποθετηθούν δίπλα στις κάμερες δορυφορικές κεραίες και άλλα όργανα για γρήγορη αναμετάδοση δεδομένων.

Οι κάμερες Pan-Tilt-Zoom (PTZ) και τα βοηθητικά τους όργανα που είναι όλα σχεδιασμένα για χρήση σε πυρκαγιές βοηθούν στον εντοπισμό ή την επιβεβαίωση θέσεων και μεγεθών πυρκαγιάς, παρακολουθούν την ανάπτυξη πυρκαγιάς, συμβάλλουν στον σχεδιασμό προσεγγίσεων χαρτογραφώντας την περιοχή και παρακολουθούν την πορεία της κατάσβεσης. Η τοποθέτηση καμερών PTZ σε πύργους τηλεπικοινωνιών, επιτρέπει τη δημιουργία δικτύων που θα αποτελούνται από δεκάδες ή και εκατοντάδες κάμερες γεγονός που διασφαλίζει ότι ένα δορυφορικό «πιάτο» πέσει από την θέση του ή απλά σταματήσει να λειτουργεί για κάποιο λόγο δεν θα διακοπεί η ροή των δεδομένων.

Ρομπότ

Οι πυρκαγιές αποτελούν τεράστιο κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή, αλλά τα ρομπότ μπορούν να καταπολεμήσουν άμεσα τις πυρκαγιές με τρόπους που δεν θα έβαζαν τους ανθρώπους σε κίνδυνο. Με κάμερες ανίχνευσης θερμότητας και εξοπλισμό κατάσβεσης (νερό, επιβραδυντικά πυρκαγιάς) τα ρομπότ πυροσβέστες μπορούν να κινηθούν σε απότομο έδαφος ή να εισέλθουν σε φλεγόμενα σπίτια για να καταπολεμήσουν τις πυρκαγιές. Τα περισσότερα από τα ρομπότ που χρησιμοποιούνται αυτήν τη στιγμή ελέγχονται εξ αποστάσεως από πυροσβέστες, αλλά οι ερευνητές αρχίζουν να συνδυάζουν την τεχνητή νοημοσύνη με ρομπότ που επιτρέπουν στα ρομπότ να λαμβάνουν αποφάσεις για τις καλύτερες στρατηγικές πυρόσβεσης μόνα τους.

Τα ρομπότ μπορούν επίσης να μεταφέρουν εξοπλισμό ή να απομακρύνουν ανθρώπους από μια περιοχή, χωρίς να διακινδυνεύουν την ασφάλεια των πυροσβεστών σε επικίνδυνες συνθήκες. Μπορούν να παρέχουν αξιολογήσεις κατάστασης με θερμικές και υπέρυθρες κάμερες στο έδαφος ή στον αέρα. Το κύριο εμπόδιο στη χρήση ρομπότ για την καταπολέμηση πυρκαγιών είναι το απαγορευτικό κόστος. Οι επιστήμονες εργάζονται για να αναπτύξουν τρόπους μείωσης της τιμής των πυροσβεστικών ρομπότ, που μπορεί να κοστίζουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια.

Εικονική/Επαυξημένη Πραγματικότητα

Η συνεχής εκπαίδευση για τους πυροσβέστες είναι απαραίτητη για τη διδασκαλία και τη δοκιμή των δεξιοτήτων τους και τη λήψη αποφάσεων στο πεδίο. Η εκπαίδευση μπορεί να γίνει επικίνδυνη και ορισμένες ασκήσεις εκπαίδευσης έχουν οδηγήσει σε τραυματισμό ή θάνατο πυροσβέστη. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία των ΗΠΑ (USFA) ανέφερε ότι, το 2008-19, 110 πυροσβέστες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης.

Το 2020, η USFA συνέστησε τη χρήση προσομοιώσεων εικονικής πραγματικότητας για την εκπαίδευση των πυροσβεστών. Η εικονική πραγματικότητα χρησιμοποιεί προσομοιώσεις που δημιουργούνται από υπολογιστή, οθόνες κοντά στα μάτια και παρακολούθηση πόζας για να επιτρέψει σε ένα άτομο να αλληλεπιδράσει με μια τρισδιάστατη εικόνα ή χώρο. Η χρήση της εικονικής πραγματικότητας για την εκπαίδευση των πυροσβεστών εξοικονομεί πόρους που θα εξαντλούνταν στην εκπαίδευση, επιτρέπει την εκπαίδευση οποτεδήποτε και οπουδήποτε, παρέχει σενάρια που μπορούν να επαναληφθούν ή να προσομοιωθούν με πολλαπλές απαντήσεις στην ίδια κατάσταση και λαμβάνει χώρα σε ένα ασφαλές εκπαιδευτικό περιβάλλον. Οι εκπαιδευτές είναι σε θέση να κάνουν παύση και να ξαναγυρίσουν για να ξαναδούν μια εμπειρία, η οποία δίνει στους εκπαιδευόμενους πυρόσβεσης περισσότερες πληροφορίες για καταστάσεις που μπορεί να συναντήσουν στον πραγματικό κόσμο.

Το Firefighter VR εστιάζει σε συγκεκριμένες πρακτικές εργασίας, όπως η συμπεριφορά στη φωτιά, η βίαιη είσοδος και οι πρακτικές vent-enter-isolate-search (VEIS). Ο εξοπλισμός μπορεί να είναι σχετικά χαμηλού κόστους, αλλά η ποιότητα της εμπειρίας μπορεί να βελτιωθεί με πιο απτική τεχνολογία, η οποία ανιχνεύει απτικές πληροφορίες όπως κραδασμούς, φυσική επαφή και ανατροφοδότηση δύναμης. Η χρήση ενός απτικού πυροσβεστήρα ενώ βιώνετε μια προσομοίωση VR ενισχύει την εκπαίδευση, ενώ υπάρχουν επίσης εκπαιδεύσεις VR για το κοινό καθώς και για πυροσβέστες που εξερευνούν πώς να χρησιμοποιούν έναν πυροσβεστήρα.15

Η ανάμειξη της εικονικής πραγματικότητας με τις φυσικές εμπειρίες μπορεί επίσης να οδηγήσει ακόμη περισσότερο στην προσομοίωση. Μια εταιρεία εκπαίδευσης με έδρα την Αυστραλία, η FLAIM Systems, συνδύασε την εικονική πραγματικότητα με εργαλεία που περιλαμβάνουν στολή που μπορεί να φτάσει σχεδόν τους 100 βαθμούς Κελσίου. Οι εκπαιδευτικές εμπειρίες μπορούν να γίνουν πιο ρεαλιστικές και να δώσουν στους πυροσβέστες μια αίσθηση του τι να περιμένουν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1505908/oi-nees-technologies-sti-machi-tis-pyrosvesis/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog TEO O ΜΑΣΤΟΡΑΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.