Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023

Ερευνητές προσπαθούν να δημιουργήσουν σκοτεινή ύλη

 

Το κυνήγι των ‘άπιαστων’ σωματιδίων συνεχίζεται.

●Η σκοτεινή ύλη υπάρχει, αλλά οι επιστήμονες δεν ξέρουν από τι αποτελείται. 
●Το αξιόνιο είναι ένα από υποψήφια σωματίδια σκοτεινής ύλης, αλλά δεν έχει ανιχνευθεί ποτέ. 
● Ένα πρόσφατο πείραμα θέτει υπό αμφισβήτηση την ύπαρξη «βαρέων αξιονίων».
●Η απόρριψη των θεωριών της σκοτεινής ύλης είναι πρόοδος. 
●Αν έχετε χάσει τα κλειδιά του αυτοκινήτου σας, κάθε δωμάτιο που ψάχνετε και δεν τα βρίσκετε, σας φέρνει πιο κοντά στο να βρείτε το δωμάτιο στο οποίο τα αφήσατε.

Ζούμε σε ένα σκοτεινό σύμπαν. Παρά τη λάμψη ενός νυχτερινού ουρανού μακριά από τις μεγαλουπόλεις, αυτά τα δισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων άστρων και γαλαξιών αποτελούν μόνο ένα μικροσκοπικό κλάσμα της ύλης του σύμπαντος. Μια άγνωστη ουσία που ονομάζεται σκοτεινή ύλη είναι πέντε φορές περισσότερη από τη γνωστή ύλη των ατόμων.

Και παρά τις προσπάθειες δεκαετιών, δεν έχει βρεθεί καμία άμεση απόδειξη για την ύπαρξη της σκοτεινής ύλης. Τώρα, χρησιμοποιώντας έναν ισχυρό επιταχυντή σωματιδίων, ερευνητές στο Fermilab προσπάθησαν να δημιουργήσουν μια πολύ ελαφριά μορφή σκοτεινής ύλης και δημοσίευσαν πρόσφατα τα αποτελέσματά τους.

Ζούμε σε ένα σύμπαν WIMPy;

Για δεκαετίες, οι ερευνητές φαντάζονταν τη σκοτεινή ύλη ως σταθερά, ηλεκτρικά ουδέτερα, υποατομικά σωματίδια, με μάζα εκατοντάδες ή και χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από την μάζα του πρωτονίου. Αυτά τα σωματίδια της σκοτεινής ύλης αλληλεπιδρούν πολύ ασθενώς με τη συνηθισμένη ύλη, ίσως να βιώνουν μόνο τη δύναμη της βαρύτητας. Τέτοια υποθετικά σωματίδια ονομάζονται WIMPs Weakly Interacting Massive Particles= Ασθενώς Αλληλεπιδρώντα Σωματίδια με Μάζα). Στο παρελθόν έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για την επικύρωση ή την απόρριψη αυτού του μοντέλου, αλλά δεν ανιχνεύθηκαν τα WIMPs.

Η αποτυχία εύρεσης των WIMPs ανάγκασε ορισμένους ερευνητές να εξετάσουν διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις. Κι αν η σκοτεινή ύλη είναι πολύ ελαφρύτερη, ας πούμε δισεκατομμύρια φορές ελαφρύτερη; Ενώ αυτή η εικασία φαίνεται ακραία, οι ερευνητές που μελετούν ένα άλλο κβαντικό μυστήριο ανέπτυξαν μια θεωρία που προβλέπει ένα διαφορετικό πιθανό σωματίδιο της σκοτεινής ύλης. Αυτό το σωματίδιο είναι το αξιόνιο .

Δείτε ολόκληρο το άρθρο και το video εδώ:

https://physicsgg.me/2023/07/25/%ce%b5%cf%81%ce%b5%cf%85%ce%bd%ce%b7%cf%84%ce%ad%cf%82-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%80%ce%b1%ce%b8%ce%bf%cf%8d%ce%bd-%ce%bd%ce%b1-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%b9%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b3%ce%ae%cf%83%ce%bf/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog TEO O ΜΑΣΤΟΡΑΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.