Σάββατο 18 Αυγούστου 2018

ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ


[…] Κατά την διάρκεια των δυο προηγούμενων αιώνων, με αποκορύφωμα το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα υπήρξε μια ταχύτατη ανάπτυξη της τεχνολογίας και των ανακαλύψεων γενικότερα, τις οποίες οι εξουσιαστές παρουσιάζουν ως μια κατάκτηση ολόκληρης της ανθρωπότητας, ισχυριζόμενοι ότι προσφέρουν σημαντικές καθημερινές διευκολύνσεις και ανέσεις.


Την ίδια στιγμή αδιαφόρησαν και απέκρυψαν συστηματικά τις αρνητικές επιπτώσεις που έφερε η χρήση τους στην υγεία των ανθρώπων, καθώς και σε ολόκληρο το φυσικό περιβάλλον όπως, επίσης, και την εξάρτηση του σύγχρονου ανθρώπου της εποχής μας από τις νέες αυτές τεχνολογίες, που με ποικίλους τρόπους οι εξουσιαστές προώθησαν με ένα ολόκληρο πλέγμα ιδεολογικοποίησης του «νέου» τρόπου ζωής.

Σε όλα τα τεχνολογικά επιτεύγματα, λοιπόν, και κυρίως σε αυτά που γίνονται εμπορεύσιμα, προσφέροντας τεράστια οικονομικά κέρδη, οι εξουσιαστές διατυμπανίζουν μέχρι σημείου υπερβολής τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη τους, ενώ τα μειονεκτήματα και οι παρενέργειες τους αποσιωπώνται επιμελώς ή αγνοούνται εσκεμμένα.

Η βιομηχανοποίηση και η αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας με την χρήση της πυρηνικής ενέργειας, την οποία οι εξουσιαστές επιβάλουν στις κοινωνίες με πολλούς τρόπους, έχει επιφέρει δραματικές αλλαγές στο περιβάλλον και επομένως σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής και της υγείας μας γενικότερα. Είναι γνωστά σε όλους μας τα παράδειγματα των χημικών λιπασμάτων, των φυτοφαρμάκων, καθώς και οι επιδράσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που παράγουν οι διάφορες ηλεκτρικές συσκευές με τις οποίες ζούμε και χρησιμοποιούμε καθημερινά.

Οικιακές συσκευές, όπως φούρνοι μικροκυμάτων, ηλεκτρικοί φούρνοι, ηλεκτρική θέρμανση, οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών, κινητά τηλέφωνα, κεραίες σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας παράγουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που θεωρούνται υπεύθυνες για σοβαρές ασθένειες, όπως καρκίνο, γενετικές ανωμαλίες, νόσο του αλτσχάιμερ, νευρώσεις και ψυχώσεις. Οι εταιρίες, αλλά και τα κράτη, εκμεταλλεύονται και καλλιεργούν την άγνοια του κόσμου, παραπλανώντας και καθησυχάζοντας σε ό,τι σχετίζεται με τις καταστροφικές συνέπειες που έχει στην υγεία η χρήση αυτών των συσκευών. Γι’ αυτό το σκοπό παρέχουν τεχνικοποιημένες εξηγήσεις που μοιάζουν λογικές και αληθοφανείς.

Καταστροφικές συνέπειες για το ανθρώπινο γένος έχει και η χρήση της τεχνολογίας από τους εξουσιαστές, για την κατασκευή οπλικών συστημάτων μαζικής καταστροφής, με τα οποία αυξάνουν την δύναμη τους, έχοντας την δυνατότητα να αφανίσουν μέσα σε λίγα λεπτά ολόκληρες πόλεις, προκαλώντας χιλιάδες νεκρούς, με τα ολέθρια αποτελέσματα από την χρήση τέτοιων όπλων να είναι ορατά και για τις επόμενες γενιές ανθρώπων. Πυρηνικά, χημικά και βιολογικά όπλα συναγωνίζονται στο θάνατο και την καταστροφή. Το παράδειγμα της πυρηνικής βόμβας σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, άλλωστε, μόνο ανατριχίλα μπορεί να προκαλέσει.

Επίσης, η τεχνολογική ανάπτυξη και σε συστήματα παρακολούθησης και ελέγχου, όσο και αν οι κρατιστές προσπαθούν να τα προβάλουν σαν μέσα που χρησιμεύουν στην πάταξη της «εγκληματικότητας», τους παρέχει τρομερά πλεονεκτήματα στο πεδίο του κοινωνικού ανταγωνισμού με εκατοντάδες κοινωνικούς αγωνιστές να εποπτεύονται από το κράτος.

Οι εξουσιαστές, για να αποπροσανατολίσουν τους υπηκόους τους και θέλοντας να προβάλουν ένα ανθρωπιστικό προφίλ, διαθέτουν κάποια πενιχρά κεφάλαια για ιατρικές έρευνες, για την καταπολέμηση ασθενειών και την καλύτερη ποιότητα ζωής αρρώστων, κάτι που ακούγεται εντελώς οξύμωρο σε ένα μολυσμένο περιβάλλον που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει.

Έτσι, με την βοήθεια και της τεχνολογίας εφαρμόζουν «θεραπείες» για τους ασθενείς, οι οποίες, όμως, τις περισσότερες φορές, επιβαρύνουν περισσότερο τον οργανισμό με συνέπειες που εμφανίζονται άλλοτε βραχυπρόθεσμα κι άλλοτε μακροπρόσθεσμα. Αυτή, όμως, η τεχνολογική χρήση διευκολύνει στο μεγαλύτερο ξεζούμισμα των ασθενών αλλά και του συγγενικού-οικογενειακού περιβάλλοντός τους. Το παράδειγμα με τις χημειοθεραπείες είναι ενδεικτικό, όπως επίσης και με τα δεκάδες χημικά φάρμακα που καταλήγουν σε ασθενείς τους οποίους εθίζουν, χωρίς να τους προσφέρουν την παραμικρή βελτίωση της υγείας τους.

Η τεράστια βιομηχανία φαρμάκων με τα απίστευτα κέρδη μιλάει από μόνη της, την στιγμή μάλιστα που η φύση διαθέτει δεκάδες θεραπευτικά βότανα που οι εξουσιαστές προσπαθούν να μας αποκόψουν από την χρήση τους μια για πάντα.

Χρειάζεται και πάλι να τονίσουμε την αρνητική, για τις κοινωνίες, συμμετοχή μεγάλης μερίδας του «επιστημονικού» προσωπικού, τους οποίους οι εξουσιαστές, έχοντας εξαγοράσει και οι οποίοι δεν δείχνουν τον παραμικρό ενδοιασμό στο να ανακαλύπτουν και να κατασκευάζουν από όπλα μαζικής καταστροφής μέχρι συσκευές καθημερινής χρήσης, οι οποίες είναι καταστροφικές για την υγεία των ανθρώπων.

Οι εκμεταλλευτές έχουν πείσει μεγάλη μερίδα του πληθυσμού ότι η χρήση της τεχνολογίας χρησιμεύει στην καλύτερη ποιότητα ζωής, με αποτέλεσμα τις τελευταίες δεκαετίες ο υπερκαταναλωτισμός σε τέτοιου είδους συσκευές να αποφέρει τεράστια κέρδη, με τον άνθρωπο να έχει γίνει σκλάβος της τεχνολογίας, χωρίς αυτή να έχει καταφέρει να λύση τα καθημερινά του προβλήματα που συνεχώς αυξάνονται.

Ο άνθρωπος δεν γεννιέται για να ζει μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον αλλά στη φύση, η οποία είναι η κυριότερη πηγή για να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του.

Η πλειοψηφία των τεχνολογικών επιτευγμάτων είναι άχρηστα για την ανθρωπότητα και στο μόνο που εξυπηρετούν είναι τους κάθε λογής εξουσιαστές στα αντιανθρώπινα σχέδια τους.

Ένας κόσμος, απαλλαγμένος από εκμετάλλευση και εξουσία, θα ανακαλύψει μόνος του τα μέσα για να διευκολύνει την διαβίωση του σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον, το οποίο πάντοτε είναι πρόθυμο να προσφέρει απλόχερα τα αγαθά του στους ανθρώπους.

Μ.Τ.
Από την ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, φ. 106, Ιούνιος 2011

https://anarchypress.wordpress.com/2018/08/11/%ce%b1%ce%bd%ce%b8%cf%81%cf%89%cf%80%ce%bf%cf%83-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%b5%cf%87%ce%bd%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%ce%b1/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog TEO O ΜΑΣΤΟΡΑΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.