Σάββατο 17 Αυγούστου 2024

Χορδές, Κουάρκ, Μαύρες Τρύπες και άλλα

Ο φυσικός Leonard Susskind δίνει συνέντευξη στον φυσικό Lawrence Krauss


Ο Leonard Susskind είναι καθηγητής θεωρητικής φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι η θεωρία χορδών, η κβαντική θεωρία πεδίου , η κβαντική στατιστική μηχανική και η κβαντική κοσμολογία. Ο Susskind θεωρείται ως ένας από τους πατέρες της θεωρίας χορδών. Ήταν ο πρώτος που έδωσε μια ακριβή θεωρητική ερμηνεία της ολογραφικής αρχής το 1995 και ο πρώτος που εισήγαγε την ιδέα του τοπίου (landscape) της θεωρίας χορδών το 2003. Τιμήθηκε με το βραβείο JJ Sakurai 1998, το μετάλλιο Oskar Klein 2018 και το μετάλλιο Dirac το 2023.

Ο Susskind στο πρώτο μισάωρο της συνέντευξης εξιστορεί πως ξεκίνησε τη ζωή ως υδραυλικός στη Νέα Υόρκη και πως κατέληξε να γίνει θεωρητικός φυσικός. Στη συνέχεια περιγράφει τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα για τα στοιχειώδη σωματίδια, τη θεωρία των χορδών, τις μαύρες τρύπες, σκουληκότρυπες κλπ.
Όμως, το πιο «σοκαριστικό» σημείο της συνέντευξης είναι εκείνο στο οποίο ο Susskind – ένας από τους θεμελιωτές της θεωρίας των χορδών -, υποστηρίζει ότι «η θεωρία των χορδών δεν είναι σίγουρα η θεωρία του πραγματικού κόσμου και εξακολουθούμε να είμαστε αβέβαιοι για το αν μπορεί να είναι…«

https://physicsgg.me/2024/08/08/%cf%87%ce%bf%cf%81%ce%b4%ce%ad%cf%82-%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%ac%cf%81%ce%ba-%ce%bc%ce%b1%cf%8d%cf%81%ce%b5%cf%82-%cf%84%cf%81%cf%8d%cf%80%ce%b5%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%ac%ce%bb%ce%bb%ce%b1/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog TEO O ΜΑΣΤΟΡΑΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.