Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

Haven: Εφαρμογή-σύστημα ασφαλείας από τον Έντουαρντ Σνόουντεν

Το Haven είναι σχεδιασμένο για να μπορεί να εγκαθίσταται σε φθηνά τηλέφωνα Android και χρησιμοποιεί τις κάμερες, τα μικρόφωνα και τα επιταχυνσιόμετρά του για να παρακολουθεί κάθε κίνηση, ήχο ή αναταραχή στο τηλέφωνο.
«Haven» (καταφύγιο) είναι το όνομα εφαρμογής που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα ο, διάσημος για την υπόθεση των διαρροών σχετικά με τις μαζικές ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν: Αντικείμενό της είναι η μετατροπή οποιουδήποτε Android τηλεφώνου σε ολοκληρωμένο σύστημα προστασίας απέναντι σε παρακολουθήσεις και κάθε είδους «εισβολές» από κατασκόπους ή απλά αδιάκριτους.

Απολογία και έκπτωση από την Apple για την υπόθεση της επιβράδυνσης iPhones


Σε απολογία προς τους πελάτες της σχετικά με το ζήτημα της επιβράδυνσης των παλαιότερων iPhone λόγω παλαίωσης μπαταριών προέβη η Apple με επιστολή- ανακοίνωσή της. Παράλληλα, τονίζει ότι οι μπαταρίες είναι καταναλώσιμα εξαρτήματα, και προσφέρει σε οποιονδήποτε με iPhone 6 ή μεταγενέστερο αντικατάσταση μπαταρίας για 29 δολάρια, ξεκινώντας από τα τέλη Ιανουαρίου, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018- έκπτωση της τάξης των 50 δολαρίων σε σχέση με το κανονικό κόστος αντικατάστασης για συσκευές εκτός εγγύησης.

Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Πόσο «καθαρά» είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα


Από το 2040 η Βρετανία απαγορεύει τις πωλήσεις νέων οχημάτων με κινητήρες βενζίνης ή ντίζελ. Όμοιες αποφάσεις έλαβαν Γαλλία και Νορβηγία. Στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων του κόσμου σχεδιάζεται μια ποσόστωση για ηλεκτρικά οχήματα, ενώ στη Γερμανία δεν έχουν ληφθεί σημαντικές αποφάσεις, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, σε πολιτικό επίπεδο. Γεγονός πάντως είναι ότι τα περιθώρια για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης στενεύουν.

Ρωσία: Προγραμματιστής του 2017 ο δημιουργός του κρυπτονομίσματος Ethereum

Tο ρωσικό Ethereum αυτή την στιγμή βρίσκεται στην δεύτερη θέση ως προς την κεφαλιοποίηση των παγκοσμίας κυκλοφορίας κρυπτονομισμάτων, υπερβαίνοντας τα 46 δισεκατομμύρια δολάρια
Ως προγραμματιστή της χρονιάς στη Ρωσία ανέδειξε η εφημερίδα Vedomosti τον 23χρονο δημιουργό του ρωσικού κρυπτονομίσματος Ethereum, Βιτάλικ Μπουτέριν. Το κρυπτονόμισμα που δημιούργησε κόστιζε πρίν από ένα και πλέον χρόνο κάτι περισσότερο από τα 8 δολάρια αλλά στις αρχές Δεκεμβρίου η αξία του αυξήθηκε κατά 57 φορές.

H ελάχιστη μάζα των μαγνητικών μονόπολων (αν υπάρχουν)


Μια νέα θεωρητική εργασία θέτει όρια στην μάζα που θα έπρεπε να έχουν τα μαγνητικά μονόπολα

Κόψτε έναν μαγνήτη στα δυο και θα έχετε δυο μαγνήτες, ο καθένας με έναν βόρειο και έναν νότιο πόλο. Αν στη συνέχεια κόβουμε στη μέση τους μαγνήτες που προκύπτουν, θα παρατηρήσουμε πως θα εμφανίζονται πάντα νέοι μικρότεροι μαγνήτες και ότι είναι αδύνατον να απομονώσουμε έναν βόρειο ή νότιο πόλο.

Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Snapdragon 845: Βελτιωμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας και μπαταρίας στον νέο επεξεργαστή


Νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας και διάρκειας ζωής μπαταρίας περιλαμβάνει ο νέος επεξεργαστής της Qualcomm για κινητά τηλέφωνα, Snapdragon 845, που χρησιμοποιείται σε high-end Android συσκευές της Samsung και άλλων εταιρειών.

Η θεωρία των χορδών αποτυγχάνει σε πειραματικό έλεγχο


Ένας τρόπος ελέγχου της θεωρίας των χορδών προτάθηκε πριν από αρκετά χρόνια (2004) από τον Polchinski και τους συνεργάτες του. Σύμφωνα με την τότε ανακοίνωσή τους μια εφικτή δοκιμασία της θεωρίας των χορδών θα μπορούσε να γίνει διαμέσου των ανιχνευτών βαρυτικών κυμάτων LIGO, όταν θα ολοκληρωνόταν η κατασκευή του και θα έμπαινε σε λειτουργία.

Αυτή είναι η δημοφιλέστερη συνταγή του 2017 – Tι αποκάλυψαν οι αναζητήσεις στην Google


H Google, η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στον κόσμο αποκάλυψε λίγο πριν την εκπνοή του 2017, ποια είναι η πιο δημοφιλής συνταγή που αναζήτησαν οι ανά τον κόσμο χρήστες του διαδικτύου.
Πρόκειται για ένα πιάτο που περιλαμβάνει κομμάτια κρέατος - συνήθως μοσχάρι-, κρεμμύδια, μανιτάρια και σάλτσα. Η συνταγή για «μοσχάρι στρογγανόφ» ήταν αυτή που κέρδισε τους διαδικτυακούς χρήστες.

Κατασκευές: Πώς θα φτιάξετε Άγιο Βασίλη από το ρολό τουαλέτας


Μια πρωτοχρονιάτικη ιδέα!
Μην πετάτε τα ρολά από το χαρτί τουαλέτας, μπορείτε να φτιάξετε πολλά ωραία πραγματάκια, όπως οι Άγιοι Βασίληδες που ακολουθούν!


ΈΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΆΓΙΟ ΒΑΣΙΛΗ


Αγαπητά μου παιδιά,
Ήλπιζα ότι μέχρι τώρα θα ήμουν έτοιμος να παραδώσω τα χριστουγεννιάτικα δώρα σε όλους σας. Τα ξωτικά έχουν εργαστεί σκληρά όλο το χρόνο φτιάχνοντας παιχνίδια και η κυρία Άη Βασίλη τα τύλιγε με κορδέλες και φιόγκους. Κανονικά, η ομάδα μου στο Βόρειο Πόλο θα ήταν γεμάτη ενθουσιασμό, προετοιμάζοντας τους ταράνδους και το έλκηθρο και ελέγχοντας προσεκτικά τη λίστα μου, ώστε κανένα παιδί να μη μείνει χωρίς δώρο.


Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017

MORPHEUS: Ανάπτυξη απαραβίαστου από χάκερ υπολογιστή με χρηματοδότηση της DARPA


Η δημιουργία ενός απαραβίαστου από χάκερ ηλεκτρονικού υπολογιστή, μέσω της μετατροπής των κυκλωμάτων του σε γρίφους/ παζλ που δεν λύνονται, είναι ο στόχος ομάδας του University of Michigan που λαμβάνει χρηματοδότηση ύψους 3,6 εκατ. δολαρίων από τη DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) του αμερικανικού Πενταγώνου.

Τα νετρίνα μπορούν να λύσουν το μυστήριο της ύπαρξης του σύμπαντος

Oι φυσικοί ελπίζουν ότι μέσα από την διερεύνηση της ασυμμετρίας στον τρόπο που συμπεριφέρονται τα νετρίνα (v) και τα αντινετρίνα(v̅), θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί κυριάρχησε η ύλη της αντιύλης στο σύμπαν μας.

Στην Ιαπωνία πραγματοποιείται ένα πείραμα που θα μπορούσε να μας αποκαλύψει γιατί η ύλη κυριάρχησε σε σχέση με την αντιύλη στο σύμπαν μας αμέσως μετά την Μεγάλη Έκρηξη. Το πείραμα ονομάζεται Τ2Κ (Tokai-to-Kamioka, από το Τοκάι στην Καμιόκα).

Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Το παράδοξο των Banach – Tarski


Πολλά παράδοξα εμφανίζονται όταν έχουμε να κάνουμε με άπειρα σύνολα. Για παράδειγμα το παράδοξο με το ξενοδοχείο των άπειρων δωματίων.

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

O Max Born και η στατιστική ερμηνεία της κυματοσυνάρτησης

135 χρόνια από την γέννηση του Μαξ Μπορν

Ο Mαξ Μπορν (1882 – 1970) ήταν Γερμανός φυσικός, ένας από τους θεμελιωτές της Κβαντομηχανικής. Μαζί με τον Πωλ Γιόρνταν διατύπωσε σε ολοκληρωμένη μορφή την μητρομηχανική του Χάιζενμπεργκ και αμέσως μετά –το 1926– τη στατιστική ερμηνεία της κυματοσυνάρτησης ψ, πάνω στην οποία εδράζεται όλο το κβαντικό οικοδόμημα. Ο Μαξ Μπορν συνέβαλε επίσης σημαντικά στην ανάπτυξη της σύγχρονης μοριακής φυσικής –η οποία βασίζεται καίρια στη λεγόμενη προσέγγιση Μπορν-Οπενχάιμερ– καθώς και στη φυσική της στερεάς κατάστασης, ενώ είναι και ο θεμελιωτής της κβαντικής θεωρίας της σκέδασης, με πασίγνωστη την προσεγγιστική μέθοδο που φέρει το όνομά του.

«Αντίο» στα FM είπε η Νορβηγία



Στην εποχή του ψηφιακού ραδιοφώνου πέρασε την Πέμπτη η Νορβηγία, αποτελώντας την πρώτη χώρα η οποία είπε «αντίο» στα FM, σε ό,τι αφορά τα δίκτυα εθνικής εμβέλειας.

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

«Δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε Φρανκενστάιν»


Νόρα Ράλλη

Το 1 νανόμετρο ισούται με το ένα δισεκατομμυριοστό (1/1.000.000.000) του μέτρου. Το λες και πιο μικρό του μικροσκοπικού.

Σε αυτές τις μικροδιαστάσεις οι επιστήμονες παρατηρούν, ερευνούν αλλά και δημιουργούν έναν καινούργιο κόσμο. Αυτόν της νανοτεχνολογίας.

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Google: Τεχνητή νοημοσύνη της DeepMind νίκησε εξειδικευμένο λογισμικό στο σκάκι


Η Google ανέφερε πως το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης της AlphaZero (ή AlphaGo Zero) νίκησε εξειδικευμένο σκακιστικό λογισμικό παγκόσμιας κλάσης, έχοντας πρώτα μάθει μόνο του το παιχνίδι μέσα σε λίγες ώρες.

TITAN V: H ισχυρότερη κάρτα γραφικών για PC στον κόσμο από την NVIDIA


Τον ισχυρότερο - όπως υποστηρίζει η ίδια- επεξεργαστή κάρτας γραφικών (GPU- μονάδα επεξεργασίας γραφικών) για PC στον κόσμο παρουσίασε η NVIDIA: Πρόκειται για τον TITAN V, ο οποίος, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι η ισχυρότερη GPU για PC που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον κόσμο και βασίζεται στην «πιο προηγμένη αρχιτεκτονική GPU», NVIDIA Volta.

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

Κάθε πότε συμπίπτουν οι δείκτες ενός ρολογιού; (video)


Ένα κλασικό πρόβλημα που κάποτε αντιμετώπιζαν οι μαθητές της Α’ Λυκείου ήταν το εξής:
Να υπολογιστούν οι χρονικές στιγμές που συμπίπτουν ο ωροδείκτης και ο λεπτοδείκτης ενός ρολογιού από τo μεσημέρι μέχρι τα μεσάνυχτα.

Η διαστολή του χρόνου και το φαινόμενο Doppler


Το φαινόμενο Doppler

Εάν βρισκόμαστε ακίνητοι στο πεζοδρόμιο την ώρα που πλησιάζει με σταθερή ταχύτητα ένα όχημα που έχει σειρήνα (πχ περιπολικό ή ασθενοφόρο), ακούμε τον ήχο της σειρήνας του οξύτερο (με μεγαλύτερη συχνότητα), από ό,τι όταν το όχημα απομακρύνεται από μας.