Αμερικανοί αξιωματούχοι και επιστήμονες έχουν αρχίσει να θέτουν τα θεμέλια για ένα πιο ασφαλές «σχεδόν απρόσβλητο» Διαδίκτυο βασισμένο στην κβαντική τεχνολογία υπολογιστών.
Σε παρουσίαση την προηγούμενη Πέμπτη, αξιωματούχοι του Υπουργείου Ενέργειας (DOE) εξέδωσαν μια έκθεση που εκπονεί μια στρατηγική για την ανάπτυξη ενός εθνικού κβαντικού διαδικτύου, χρησιμοποιώντας νόμους της κβαντικής μηχανικής για τη μετάδοση πληροφοριών με μεγαλύτερη ασφάλεια από ό, τι σε υπάρχοντα δίκτυα.
Ο οργανισμός συνεργάζεται με πανεπιστήμια και ερευνητές της βιομηχανίας σχετικά με την τεχνογνωσία που θα χρειαστεί για το έργο με σκοπό τη δημιουργία ενός πρωτοτύπου μέσα σε μια δεκαετία.
Τον Φεβρουάριο, επιστήμονες από το εθνικό εργαστήριο του υπουργείου ενέργειας στο Argonne και το Πανεπιστήμιο του Σικάγο δημιούργησαν έναν κβαντικό βρόχο 52 μιλίων (83 χιλιόμετρα) στα προάστια του Σικάγου, δημιουργώντας ένα από τα μεγαλύτερα χερσαία κβαντικά δίκτυα στο έθνος.
Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα παράλληλο, πιο ασφαλές δίκτυο που βασίζεται στην κβαντική διεμπλοκή (quantum entanglement) ή στη μετάδοση υποατομικών σωματιδίων.
«Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των κβαντικών μεταδόσεων είναι ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο υποκλαπούν καθώς οι πληροφορίες περνούν μεταξύ των τοποθεσιών», σύμφωνα με τη δήλωση του Υπουργείου Ενέργειας.
«Οι επιστήμονες σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν αυτό το χαρακτηριστικό για να δημιουργήσουν πρακτικά απρόσβλητα σε επιθέσεις δίκτυα.»
Το υπουργείο δήλωσε ότι οι πρώτοι τομείς που θα μπορούσαν να ενστερνιστούν την τεχνολογία να ήταν αυτοί των τραπεζικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών υγείας, προσθέτοντας ότι θα υπήρχαν επίσης αιτήματα για την εθνική ασφάλεια και τις επικοινωνίες αεροσκαφών.
«Τελικά, η χρήση της τεχνολογίας κβαντικής δικτύωσης σε κινητά τηλέφωνα θα μπορούσε να έχει ευρεία επιρροή στη ζωή των ατόμων σε όλο τον κόσμο», αναφέρεται στη δήλωση.
Τα 17 εθνικά εργαστήρια του οργανισμού θα χρησιμεύσουν ως ραχοκοκαλιά του ερχόμενου κβαντικού Διαδικτύου, το οποίο έχει αρχική κρατική χρηματοδότηση.
«Το θεμέλιο των κβαντικών δικτύων βασίζεται στην ικανότητά μας να συνθέτουμε και να χειριζόμαστε με ακρίβεια την ύλη σε ατομική κλίμακα, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου μεμονωμένων φωτονίων", δήλωσε ο David Awschalom, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου και προϊστάμενος στο Εθνικό Εργαστήριο Argonne.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το blog TEO O ΜΑΣΤΟΡΑΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.