Του Κώστα Κετσιετζή
Την κουβέντα για την κατάργηση του τηλεπικοινωνιακού δικτύου χαλκού που καλύπτει σήμερα το σύνολο της χώρας και την πλήρη αντικατάσταση του από τα δίκτυα νέας γενιάς με οπτικές ίνες ανοίγει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), ξεκινώντας επίσημα τη σχετική διαβούλευση.
Το "κλείσιμο” του δικτύου του χαλκού -αποκαλούμενο copper switch-off- προβλέπεται στον Ευρωπαϊκό Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών ο οποίος πρόσφατα μεταφέρθηκε στην εθνική νομοθεσία με το νόμο 4727/2020 για τη Ψηφιακή Διακυβέρνηση.
Πρόκειται, όμως, για μια διαδικασία που επιβάλλεται να γίνει σταδιακά και με την απαραίτητη προσοχή. Πρώτον γιατί επηρεάζει θέματα ανταγωνισμού και υπηρεσιών χοντρικής μεταξύ του ΟΤΕ και των υπόλοιπων παρόχων και δεύτερον γιατί όπου "κλείνει” το δίκτυο χαλκού οι συνδρομητές θα πρέπει υποχρεωτικά να αναβαθμίσουν τις συνδέσεις τους ή να τις καταργήσουν.
Η κατάσταση σήμερα
Το δίκτυο χαλκού του ΟΤΕ αποτελεί το μοναδικό δίκτυο με πλήρη γεωγραφική κάλυψη όλης της Ελληνικής επικράτειας.
Οι υπόλοιποι μεγάλοι πάροχοι (Vodafone, Wind, Forthnet) εξακολουθούν να βασίζουν σε μεγάλο βαθμό την παροχή υπηρεσιών σε τελικούς χρήστες στα προϊόντα και τις υπηρεσίες πάνω από το συγκεκριμένο δίκτυο, ιδίως μέσω της Αδεσμοποίητης Πρόσβασης στον Τοπικό Βρόχο και τις υπηρεσίες συνεγκατάστασης, Φυσικής ή Απομακρυσμένης, στα Αστικά Κέντρα (ΑΚ) του ΟΤΕ.
Με τις υπηρεσίες αυτές προσφέρουν σε επίπεδο λιανικής συνδέσεις ADSL ή VDSL από το ΑΚ, με ταχύτητες από 24Mbps έως και 50 Mbps.
Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο κείμενο διαβούλευσης της ΕΕΤΤ, τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη της τεχνολογίας και οι επενδύσεις σε δίκτυα πρόσβασης οδήγησαν στην εισαγωγή εναλλακτικών υποδομών στο δίκτυο πρόσβασης με παράλληλη αλλαγή της αρχιτεκτονικής δικτύου.
Ήδη από το 2012, οπτικές ίνες αντικατέστησαν τον χαλκό στο τμήμα του δικτύου από την υπαίθρια καμπίνα έως το Αστικό Κέντρο.
Ο ενεργός εξοπλισμός μεταφέρθηκε πιο κοντά στον τελικό χρήστη και οι υπηρεσίες που του προσφέρθηκαν εξασφάλιζαν μεγαλύτερη ταχύτητα και καλύτερη ποιότητα.
Ακόμη τα τέσσερα τελευταία χρόνια, είχαμε νέα αναβάθμιση στα δίκτυα πρόσβασης, κυρίως με την εισαγωγή της τεχνολογίας VDSL vectoring στο δίκτυο αρχιτεκτονικής Fiber To The Cabin -FTTC, καθώς και ανάπτυξη δικτύων FTTH, με την οπτική ίνα να φτάνει μέχρι τον τελικό χρήστη. Πλέον, οι εμπορικά προσφερόμενες ταχύτητες ευρυζωνικής πρόσβασης φτάνουν τα 200 Mbps.
Αυτή τη στιγμή το παραδοσιακό δίκτυο χαλκού λειτουργεί παράλληλα με τα δίκτυα επόμενης γενιάς, χωρίς ωστόσο να μπορεί να τα ανταγωνιστεί ούτε σε επίπεδο ταχύτητας της προσφερόμενης υπηρεσίας, ούτε σε επίπεδο ποιότητας υπηρεσίας.
"Η μετάβαση από το παραδοσιακό δίκτυο στα δίκτυα επόμενης γενιάς συνεπώς είναι προς το συμφέρον των τελικών χρηστών και θα βοηθήσει την επίτευξη των στόχων που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με τη διαθεσιμότητα και την κάλυψη των δικτύων πρόσβασης νέας γενιάς.
Παράλληλα, στις περιοχές που ο ΟΤΕ αναπτύσσει δίκτυα νέας γενιάς, είναι οικονομικά ασύμφορο να διατηρεί παράλληλες υποδομές, λόγω του αυξημένου κόστους συντήρησης και λειτουργίας.
Η μετάβαση δε συνδρομητών στα νέα δίκτυα αυξάνει το μοναδιαίο κόστος παροχής υπηρεσιών μέσω του δικτύου χαλκού, γεγονός που αντανακλάται και στην πορεία των τιμών των υπηρεσιών χαλκού στο μοντέλο προσδιορισμού των τιμών NGA Bottom-up LRIC+ της ΕΕΤΤ", αναφέρεται σχετικά.
Η δημόσια διαβούλευση
Στο πλαίσιο αυτής της δύσκολης άσκησης η ΕΕΤΤ ανακοίνωσε χθες τη διεξαγωγή Εθνικής Δημόσιας Διαβούλευσης σχετικά με τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες που θα εξασφαλίσουν την ομαλή μετάβαση από τις παραδοσιακές υποδομές χαλκού σε αναβαθμισμένα δίκτυα νέας γενιάς (NGA – FTTC/FTTH).
"Στόχοι της ΕΕΤΤ είναι αφενός η αύξηση της διαθεσιμότητας ποιοτικότερων υπηρεσιών στους τελικούς χρήστες και αφετέρου η προστασία του ανταγωνισμού στην αγορά”, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Η διαβούλευση ξεκινά επίσημα από σήμερα Μ. Τρίτη 27 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 21 Μαΐου 2021.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το blog TEO O ΜΑΣΤΟΡΑΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.