Κυριακή 23 Μαΐου 2021

Είναι εφικτή η ανάκτηση δεδομένων από SSD – Όσα πρέπει να γνωρίζετε


Οι δίσκοι SSD προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τους παραδοσιακούς σκληρούς δίσκους (HDD). Εκτός από την υψηλότερη απόδοση και ταχύτητα φόρτωσης, χρησιμοποιούν επίσης λιγότερη ενέργεια και είναι πιο ελαφριοί, με αποτέλεσμα να είναι ιδανικοί για laptops. Επιπλέον, παρουσιάζουν μικρότερες πιθανότητες βλάβης, ειδικά κατά τη μεταφορά τους.

Αυτά τα πλεονεκτήματα έχουν κάνει πολλούς χρήστες να θεωρούν ότι οι δίσκοι SSD είναι πιο αξιόπιστοί από τους σκληρούς δίσκους HDD. Στην πραγματικότητα, σε γενικές γραμμές, η μακροζωία ενός SSD είναι αρκετά ισοδύναμη με εκείνη ενός HDD. Με άλλα λόγια, οι SSD είναι επιρρεπείς, όπως όλοι οι δίσκοι, σε υποβάθμιση της μνήμης και σε φυσικά σφάλματα με την πάροδο του χρόνου. Και αυτό δυστυχώς σημαίνει ένα πράγμα: πιθανή απώλεια δεδομένων.

Καθώς η βλάβη σε έναν δίσκο SSD μπορεί να είναι ξαφνική και απρόβλεπτη, είναι λογικό να αναρωτιέστε: Μπορεί να γίνει ανάκτηση δεδομένων από SSD; Θα μπορέσουν να σωθούν τα αρχεία μου; Η απάντηση είναι ναι, αλλά υπό προϋποθέσεις. Οι ειδικοί της Datalabs μας εξηγούν τι πρέπει να προσέξουμε, για να είναι επιτυχημένη η ανάκτηση δεδομένων από δίσκο SSD.

ΑΠΟ ΤΙ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΤΗΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ SSD;

Η πρώτη ερώτηση που συνεχώς δέχονται οι τεχνικοί που δουλεύουν πάνω στο data recovery είναι τι ποσοστό επιτυχίας υπάρχει στην ανάκτηση. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σύνθετη ερώτηση, η απάντηση της οποίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες:

  • Βλάβη στο software ή στο hardware: Όταν η βλάβη αφορά τα ηλεκτρονικά μέρη του δίσκου, για παράδειγμα από πτώση ή υγρασία, τότε οι πιθανότητες μειώνονται. Από την άλλη, αν η βλάβη είναι στο λογισμικό, είναι πολύ πιθανότερο με τις κατάλληλες κινήσεις να μπορέσουν να σωθούν πολλά αρχεία.
  • Τεχνολογία TRIM: Η ανάκτηση αρχείων από SSD γίνεται με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τους υπόλοιπους δίσκους, επειδή οι SSD χρησιμοποιούν την τεχνολογία TRIM. Με βάση αυτή, όταν ένα αρχείο διαγράφεται, διαγράφεται επίσης και το index του που είναι απαραίτητο για την ανάκτηση δεδομένων. Αντίθετα, χωρίς αυτή την τεχνολογία, το αρχείο παραμένει σε φυσικό επίπεδο στο δίσκο, μέχρι να αντικατασταθεί από ένα άλλο. Αν, λοιπόν, το TRIM είναι απενεργοποιημένο, τα ποσοστά επιτυχίας της επαναφοράς των αρχείων θα είναι πολύ υψηλότερα. Ας θυμηθούμε, βέβαια, ότι το TRIM μπορεί να δυσκολεύει την ανάκτηση των δεδομένων, όμως από την άλλη έχει και σημαντικά πλεονεκτήματα, καθώς είναι υπεύθυνο για την υψηλότερη ταχύτητα και απόδοση των δίσκων SSD.
  • Διαχείριση του προβλήματος: Τα βήματα που θα γίνουν αμέσως μετά την εμφάνιση του προβλήματος στο δίσκο και της απώλειας δεδομένων παίζουν τεράστιο ρόλο στην εξέλιξη και την επιτυχία ή την αποτυχία της ανάκτησης των δεδομένων. Αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο που πρέπει να γνωρίζετε στη διαδικασία, όπως θα δούμε παρακάτω.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΝ ΧΑΣΩ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΜΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΟ SSD;

Το τι θα κάνετε σε αυτό το στάδιο θα καθορίσει σε τεράστιο βαθμό το αν θα σώσετε τα αρχεία σας. Τρία είναι τα βασικότερα πράγματα που πρέπει να θυμάστε:

  • Κλείστε αμέσως τον υπολογιστή εάν έχετε πραγματοποιήσει διαγραφή δεδομένων. Όσο τον αφήνετε ανοιχτό, εγγράφονται νέα αρχεία ακόμη και από διεργασίες που τρέχουν στο background. Αυτά τα νέα αρχεία μπορεί να εκτοπίσουν για πάντα τα παλιά.
  • Μην κατεβάζετε αμφιβόλου ποιότητας δωρεάν προγράμματα ανάκτησης δεδομένων. Μπορεί να ακούγεται πολύ δελεαστικό, όμως τα προγράμματα αυτά στις περισσότερες περιπτώσεις καταφέρνουν να βρουν μικρό ποσοστό δεδομένων ή σε κακής ποιότητας μορφή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, ενδέχεται να μεταφέρουν ιούς ή να διαγράψουν αντί να ανακτήσουν τα επιθυμητά αρχεία.
  • Απευθυνθείτε σε τεχνικούς εξειδικευμένους στην ανάκτηση δεδομένων. Στην περίπτωση της ηλεκτρονικής βλάβης είναι η μοναδική λύση, αλλά και στην περίπτωση της βλάβης στο λογισμικό είναι η μοναδική λύση με αυξημένα ποσοστά επιτυχίας.

 

https://www.pestaola.gr/einai-efikti-h-anaktisi-dedomenwn-apo-ssd-osa-prepei-na-gnwrizete/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog TEO O ΜΑΣΤΟΡΑΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.