Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Όπλο ραδιοκυμάτων εξουδετερώνει drone εν πτήσει

Ο στόχος αναγνωρίζεται από ένα μικρό ραντάρ (δεξιά) και εξουδετερώνονται με το σήμα μιας κατευθυντικής κεραίας (Πηγή: Blighter Surveillance Systems)
Κυβερνητικές υπηρεσίες σε ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία φέρονται να συμμετείχαν στις δοκιμές ενός όπλου ραδιοκυμάτων που κάνει τα drone να «παγώνουν» στον αέρα, και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο στον στρατό αλλά και για την προστασία αεροδρομίων.


Το σύστημα AUDS (Ant-UAV System ή σύστημα κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών) ουσιαστικά εκπέμπει ισχυρά σήματα στις ίδιες συχνότητες που χρησιμοποιούνται για την επικοινωνία των drone με τους χειριστές τους. Τα drone παύουν έτσι να αποκρίνονται, κάνοντας το χειριστή να νομίζει ότι υπάρχει κάποια δυσλειτουργία. Αν ο βομβαρδισμός με ραδιοκύματα συνεχιστεί, το σκάφος μένει παγωμένο μέχρι να εξαντλήσει τη μπαταρία και να συντριβεί.

«Υπάρχουν πολλές ζώνες συχνοτήτων που χρησιμοποιούνται από όλους τους κατασκευαστές [drone]» εξηγεί στο BBC ο Πολ Τέιλορ της βρετανικής Enterprise Control Systems, η οποία συνεργάστηκε στην ανάπτυξη του όπλου με τις επίσης βρετανικές Blighter Surveillance Systems και Chess Dynamics.

«Μεταδίδουμε σε αυτές τις συχνότητες στην κατεύθυνση του μη επανδρωμένου αεροσκάφους χρησιμοποιώντας μια κατευθυντική κεραία. Το σήμα έχει μεγάλη ισχύ, τόσο μεγάλη που το αεροσκάφος μπορεί να ακούσει μόνο το σήμα του AUDS».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δοκιμές σε ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με κυβερνητικές υπηρεσίες.

Το σύστημα μπορεί μάλιστα να αναγνωρίζει τα drone με ραντάρ και να τα παρακολουθεί με θερμική κάμερα μέχρι να κλειδώσει στο στόχο.

Το πρόβλημα των drone που πετούν κοντά σε αεροδρόμια γίνεται όλο και μεγαλύτερο: οι αναφορές που καταφθάνουν στην αμερικανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) για drone που πετούν σε ακτίνα πέντε μιλίων από αεροπλάνα αυξήθηκε από τις μερικές το μήνα πέρυσι στις 100 ανά μήνα φέτος.

Υπάρχουν βέβαια και πιο δραστικά μέτρα για την εξουδετέρωση ρομποτικών αεροσκαφών σε πτήση, όπως το μηχανοκίνητο λέιζερ HEL MD της Boeing.


http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500031645



http://olalathos.blogspot.gr/2015/10/drone.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog TEO O ΜΑΣΤΟΡΑΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.