Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

Έσπασε το ρεκόρ για τα ψηφία του αριθμού «π»


Νέα δεδομένα ανακάλυψε μία εργαζόμενη της Google στην Ιαπωνία, η Έμα Χαρούκα Ιβάο, για τον αριθμό «π». Ανακάλυψε 31, 4 τρισεκατομμύρια ψηφία του, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 22,4 τρισεκατομμυρίων ψηφίων.

Η ανακάλυψη έγινε με τη βοήθεια της υπηρεσίας Cloud της Google, όπως έκανε γνωστό η εταιρεία σε ιστολόγιο της με αφορμή τη διεθνή Ημέρα του Πι στις 14 Μαρτίου.

Για όσους δεν γνωρίζουν, ο αριθμός «π» είναι άρρητος και προκύπτει από τη διαίρεση της περιφέρειας του κύκλου με τη διάμετρό του. Τα πρώτα τρία ψηφία του είναι 3,14, όμως κανείς δεν ξέρει πόσο μεγάλος μπορεί να είναι αυτός ο αριθμός.

Η Ιβάο τιμήθηκε από τα Ρεκόρ Γκίνες, σήμερα, για ένα ρεκόρ που διατηρούνταν από το 2016, από τον Peter Trueb.

Σύμφωνα με το CNN, η Γιαπωνέζα, εκτός από τη βοήθεια της υπηρεσίας Cloud, είχε τη συμβουλευτική του δάσκαλου της και πρώην κάτοχου του ρεκόρ, Daisuke Takahashi.

Ο νέος υπολογισμός απαίτησε ένα τεράστιο όγκο δεδομένων (170 τεραμπάιτ) και χρειάστηκε 121 μέρες για να ολοκληρωθεί, σύμφωνα με το BBC.

https://www.efsyn.gr/epistimi/epistimonika-nea/187147_espase-rekor-gia-ta-psifia-toy-arithmoy-p

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog TEO O ΜΑΣΤΟΡΑΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.