Η μείωση των αχρείαστων ευχαριστήριων emails θα μπορούσε να σώσει τον πλάνητη, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Πολλοί δεν το γνωρίζουν, αλλά η χρήση του υπολογιστή αυξάνει το αποτύπωμα άνθρακα του ανθρώπου. Το αποτύπωμα άνθρακα είναι η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που εκλύει κάθε άνθρωπος ανάλογα με τις δραστηριότητές του και τα προϊόντα που χρησιμοποιεί.
Ως γνωστόν, το διοξείδιο του άνθρακα είναι ένα από τα αέρια που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Κάθε φορά, λοιπόν, που στέλνετε ένα μονολεκτικό email – όπως ένα απλό «Ναι», «ΟΚ» ή «Ευχαριστώ» – επιβαρύνετε λίγο τον πλανήτη.
Έρευνα στη Βρετανία: Σταματήστε τα αχρείαστα, ευχαριστήρια emails!
H πρόσφατη έρευνα για το ανθρακικό αποτύπωμα των emails έγινε στη Βρετανία από την εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας OVO.
Οι Βρετανοί στέλνουν περισσότερα από 64 εκατομμύρια αχρείαστα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε καθημερινή βάση. Το περιεχόμενο των περισσότερων από αυτών είναι μια απλή ευχαριστήρια λέξη.
«Μήπως η OVO ζητάει από τον κόσμο να είναι αγενής; Ασφαλώς όχι», είπε ο Μάικ Μπέρνερς-Λι, ένας ειδικός σε θέματα που αφορούν το αποτύπωμα άνθρακα στο Πανεπιστήμιο Λάνκαστερ της Βρετανίας.
«Αλλά αν θέλετε να στείλετε σε κάποιον ένα email με τη λέξη «ευχαριστώ» κι εκείνος απέχει μόλις τρία μέτρα από εσάς, τότε ίσως να ήταν πιο ευγενικό να πάτε κοντά του και να το πείτε αυτοπροσώπως», σχολίασε.
Αν κάθε ενήλικας μειώσει κατά ένα τα emails που στέλνει καθημερινά, η Βρετανία θα περιορίσει κατά 16.433 τόνους το ανθρακικό αποτύπωμά της – και αυτό ισοδυναμεί με 81.000 πτήσεις από το Λονδίνο στη Μαδρίτη, σύμφωνα με τη μελέτη.
Η OVO Energy δημιούργησε ένα λογισμικό που εντοπίζει πότε ο χρήστης έστειλε ένα ενδεχομένως αχρείαστο email και τον καλεί να είναι πιο προσεκτικός στο μέλλον.
Σύμφωνα με τη μελέτη, σχεδόν ένας στους δύο Βρετανούς (ποσοστό 49%) στέλνει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε συναδέλφους του που βρίσκονται τόσο κοντά του που θα μπορούσε να τους μιλήσει.
Παρά την παράδοση της χώρας στην αβρότητα, επτά στους δέκα (71%) δηλώνουν ότι δεν θα τους πείραζε καθόλου να μην λαμβάνουν ευχαριστήρια μηνύματα αν αυτό βοηθά το περιβάλλον.
Τα πιο «άχρηστα» emails
H έρευνα περιλαμβάνει και ένα top 10 με τα πιο αχρειάστα και άρα επιβαρυντικά για τον πλανήτη emails.
Πρόκειται για γράμματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που κυριολεκτικά περιέχουν μία λέξη και κάλλιστα κάποια από αυτά θα μπορούσαν να ισχύουν και για την Ελλάδα.
Οι… απαγορευμένες λέξεις είναι «Ευχαριστώ», «Καλό σαββατοκύριακο», «Καλό απόγευμα»,
«Επίσης» και LOL.
Πώς ένα ταπεινό email επιδεινώνει την κλιματική αλλαγή
Ένα email εκτιμάται ότι προσθέτει περίπου τέσσερα γραμμάρια ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Αν μάλιστα έχει ένα μεγάλο συνημμένο αρχείο, τότε η επιβάρυνση φθάνει τα 50 γραμμάρια ισοδυνάμου διοξειδίου.
Πέντε τέτοια μηνύματα με φωτογραφίες, βίντεο ή μεγάλα αρχεία κειμένου είναι ισοδύναμα με το να καίει κανείς περίπου 120 γραμμάρια άνθρακα, σύμφωνα με παλιότερο δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ένα ανεπιθύμητο μήνυμα (spam), ακόμη κι αν δεν το ανοίξει κανείς, «εκπέμπει» 0,3 γραμμάρια ισοδυνάμου διοξειδίου.
Μια απλή διαδικτυακή αναζήτηση στη Google «καίει» 0,2 γραμμάρια ισοδυνάμου διοξειδίου αν γίνει από έναν σύγχρονο φορητό υπολογιστή και 4,5 γραμμάρια αν γίνει από κάποιον παλαιό επιτραπέζιο υπολογιστή. Ένα μήνυμα κειμένου από κινητό τηλέφωνο «εκπέμπει» περίπου 0,014 γραμμάρια ισοδυνάμου διοξειδίου.
Και φυσικά για να αποστείλετε ένα email, χρειάζεστε έναν υπολογιστή ή κινητό, σύνδεση στο Internet, ένα ρούτερ, έναν server παρόχου κτλ. Όλες αυτές οι συσκευές έχουν και αυτές με τη σειρά τους το ενεργειακό τους αποτύπωμα και φυσικα το ίδιο ισχύει για όλες τις ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού.
https://www.tovima.gr/2019/11/27/science/pos-ena-email-epideinonei-tin-klimatiki-allagi/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το blog TEO O ΜΑΣΤΟΡΑΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.