Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021

Βitcoin : Τι συμβαίνει τελικά με την έκρηξη τιμών στο κρυπτονόμισμα

Γιώργος Κανελλόπουλος Μαρία Μουρελάτου

 
Ο αναλυτής αγοράς bitcoin της ελληνικής εταιρείας αγοραπωλησίας κρυπτονομισμάτων Bcash εξηγεί πώς ένας μυστηριώδης Ιάπωνας (;) κατάφερε να δημιουργήσει ένα αδιαμεσολάβητο, άυλο σύστημα συναλλαγών από χρήστη σε χρήστη
 

Τη χρυσή δεκαετία του '90 ο Στράτος Αποστολίδης, αναλυτής αγοράς κρυπτονομισμάτων της Bcash, μιας ελληνικής εταιρείας αγοραπωλησίας κρυπτονομισμάτων με 17 ΑΤΜ από τα συνολικά 57 που υπάρχουν διάσπαρτα στη χώρα, ξεκινούσε το προσωπικό του ταξίδι με σπουδές στην ΑΣΟΕΕ. Οπως πολλοί συνομήλικοί του το 1996, ονειρευόταν να γίνει στέλεχος επιχειρήσεων με κοστούμι και γραβάτα. Αποφοιτώντας το 2004, αυτή η τάση είχε πολυφορεθεί, οπότε επέλεξε τον δρόμο του επιχειρείν, για να πέσει λίγο αργότερα, το 2015, στα βράχια των capital controls και να αναγκαστεί να επανεφεύρει το μέλλον του. Τότε γνώρισε τoν κόσμο των κρυπτονομισμάτων.



«Ετυχε να διαβάσω για το bitcoin, ανακάλυψα το κρυπτονόμισμα και είδα το μέλλον. Το πίστεψα πολύ. Εψαξα να δω ποιος ασχολείται με το κρυπτονόμισμα στην Ελλάδα. Ετσι ανακάλυψα τη νεοσύστατη τότε Bcash. Οταν γνώρισα τον Γιάννη και τον Δημήτρη», λέει στα «ΝΕΑ» ο Στράτος Αποστολίδης για τους 30χρονους τότε ιδρυτές της Bcash, «μου έκαναν την καλύτερη εντύπωση. Μπορούσαν να κάνουν ευκολότερα πράγματα αλλά προτίμησαν κάτι δύσκολο. Προγραμμάτισαν τα ATM μόνοι τους όταν δεν υπήρχε αντίστοιχη εμπειρία στην Ελλάδα. Πάλευαν για καιρό και τα κατάφεραν».
 
Για να φτάσουν να λειτουργούν σήμερα τα πορτοκαλί ATM της Bcash, χρειάστηκε να αξιοποιηθεί η γνώση που άφησε κληρονομιά ο μυστηριώδης δημιουργός. «Το 2009 ο Satoshi Nakamoto δημιούργησε ένα ολοκληρωμένο νομισματικό σύστημα, μια τεχνολογία με ανοιχτό κώδικα, την προώθησε σε μεγάλη ομάδα ανθρώπων και μετά εξαφανίστηκε. Κανείς δεν ξέρει αν αυτό είναι το πραγματικό του όνομα, αν είναι ένας ή πολλοί. Ο Satoshi έδωσε στο κρυπτονόμισμα τις λειτουργικές του ιδιότητες λύνοντας την απειλή που υπήρχε, ότι κάποιος με το ίδιο bitcoin θα έκανε διπλές συναλλαγές.


Πολλά εκατομμύρια

Η ιδέα των miners, ανθρώπων - πλέον είναι εταιρείες αξίας εκατομμυρίων - οι οποίοι επαληθεύουν τις συναλλαγές ως ανεξάρτητοι παρατηρητές χρησιμοποιώντας μεθόδους αποκρυπτογράφησης, επέτρεψε στο bitcoin να συστηθεί στον κόσμο», λέει ο αναλυτής, ο οποίος μεταξύ χιλιάδων κρυπτονομισμάτων στέφει «βασιλιά» το bitcoin ως αυτό με το μεγαλύτερο δίκτυο. Οι συναλλαγές επαληθεύονται με το αζημίωτο, γεμίζοντας κάθε φορά την ψηφιακή τσέπη των «εξορυκτών» με bitcoin ως ανταμοιβή για το υψηλό κόστος λειτουργίας τους. Με θεμέλιο λίθο την τεχνολογία blockchain, γεννήθηκε ένα αδιαμεσολάβητο, άυλο σύστημα συναλλαγών από χρήστη σε χρήστη.







Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κατά τους υποστηρικτές του είναι ότι το bitcoin δεν πλαστογραφείται, δεν δεσμεύεται και υπάρχει ταβάνι στην κυκλοφορία του, τα 21 εκατ. Εχοντας φτάσει ήδη στα 18,5, μένουν 2,5 εκατ. να διανεμηθούν στα επόμενα 120 χρόνια. Εως τότε, η σπανιότητα, εξηγεί ο Αποστολίδης, θα ανεβάζει την τιμή καθιστώντας το μια επένδυση αντιστάθμισης κινδύνου. Στην Bcash εργάζονταν ανέκαθεν αποκεντρωμένα όλοι εκτός από τους υπαλλήλους των ΑΤΜ που καθοδηγούν τους νέους πελάτες πώς να μετατρέψουν ευρώ σε bitcoin ή πώς να εξαργυρώσουν bitcoin παίρνοντας στο χέρι ευρώ, έχοντας πρώτα ανοίξει με διαδικασία ταυτοποίησης «πορτοφόλι» bitcoin. Ξεκινώντας με πέντε συναλλαγές ημερησίως ανά μηχάνημα, σήμερα μόνο η Bcash φτάνει τις 30 με όριο ανά συναλλαγή τα 1.000 ευρώ. Γύρω στις 200 επιχειρήσεις δέχονται πληρωμές σε bitcoin. Εναλλακτικά, ειδικές πιστωτικές μετατρέπουν τα bitcoin αυτόματα σε ευρώ.

«Γελάω», λέει ο αναλυτής αγοράς κρυπτονομισμάτων, «με όσα διαβάζω για το bitcoin. Οποιος γράφει για κάτι που δεν γνωρίζει είναι λογικό να παραπληροφορεί έστω κι αν δεν το θέλει. Ολοι μας το κάνουμε αυτό, γνωρίζουμε τα πάντα για την πολιτική, είμαστε προπονητές και λοιμωξιολόγοι». Αν είχε μια συμβουλή να δώσει, θα ήταν να μη βάζει κανείς όλα του τα αβγά σε ένα καλάθι, υποστηρίζοντας τη διαχείριση κινδύνου μέσω της διασποράς.

«Το bitcoin είναι η καλύτερη επένδυση της δεκαετίας. Η πρώτη του αγοραπωλησία ήταν στα οκτώ σεντ και τώρα είναι στα 42.000 δολάρια. Το μέλλον είναι στο κρύπτο, όσο προχωρούμε θα γίνεται κυρίαρχη τάση» συμπληρώνει ο ίδιος, αδυνατώντας όμως να προβλέψει το πότε, σε μια ζωή που, μέρα με τη μέρα, θυμίζει περισσότερο μυθιστόρημα του Φίλιπ Ντικ. Παρ' όλ' αυτά, ρισκάρει μια πρόβλεψη: «Ονειρο κάθε λάτρη του κρυπτονομίσματος είναι ένα τέλειο χρηματοοικονομικό σύστημα, κάτι που το bitcoin θεωρητικά μπορεί να παρέχει. Πρακτικά είναι δύσκολο… Εδώ δεν μπορούν να στείλουν μήνυμα πολλοί άνθρωποι. Πιστεύω ότι το bitcoin θα ανέβει. Στόχος είναι να αισθανθούν όλοι άνετα να το χρησιμοποιούν και να είμαστε εμείς οι οδηγοί σε αυτήν τη μετάβαση. Είμαστε στην αρχή ακόμα».


Καμπανάκι από τη Βρετανία μετά το ασανσέρ τιμών

Νέες τεράστιες διακυμάνσεις κατέγραψε και χθες η τιμή του bitcoin, η οποία υποχώρησε κατά 18% προκαλώντας νέο γύρο ανησυχιών για την πορεία του κρυπτονομίσματος. Η τιμή υποχώρησε στις 33.500 δολάρια από 42.000 δολάρια που είχε φτάσει την Παρασκευή, καταγράφοντας τότε υψηλό επίπεδο ρεκόρ.

Παράγοντες της αγοράς ανέφεραν ότι μένει να φανεί εάν πρόκειται για πρόσκαιρη υποχώρηση της τιμής ή εάν οι κινήσεις αυτές σηματοδοτούν γενικότερη αλλαγή τάσης. Την ίδια ώρα οι αρμόδιες εποπτικές Αρχές της Βρετανίας εξέδωσαν ιδιαίτερα αυστηρή και ευθεία προειδοποίηση στους καταναλωτές που βλέπουν το πρόσφατο ράλι και θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτό, προειδοποιώντας τους ότι πρέπει να είναι έτοιμοι ακόμη και να χάσουν τα πάντα.

Οπως ανακοίνωσε η Financial Conduct Authority (FCA) στη Βρετανία, «οι επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα (cryptoassets) ή οι επενδύσεις και ο δανεισμός που είναι συνδεδεμένος με αυτά, γενικά ενέχουν την ανάληψη πολύ υψηλών κινδύνων για τα χρήματα των επενδυτών. Εάν οι επενδυτές επενδύσουν σε τέτοια είδη προϊόντων θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να χάσουν όλα τους τα χρήματα», προειδοποίησε η FCA.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα μεγάλης ανόδου του bitcoin που συνοδεύτηκε από κάθετη βουτιά ήταν στις αρχές του 2020. Το δεύτερο μισό του 2019 οι τιμές του bitcoin είχαν φτάσει τις 12.000 δολάρια για να βουλιάξουν τον Μάρτιο του 2020 στις 6.400 δολάρια. Επίσης τον Δεκέμβριο του 2017 οι τιμές είχαν φτάσει τις 13.000 δολάρια για να βουλιάξουν στη συνέχεια τον Ιανουάριο του 2019 στις 3.440 δολάρια.

Σημειώνεται ότι στις 17 Δεκεμβρίου 2020 είχε χτυπήσει καμπανάκι για όσους δεν είναι έμπειροι παίκτες της συγκεκριμένης αγοράς ακόμη και ο διευθύνων σύμβουλος του Coinbase, του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων της Αμερικής. Καθώς τότε το κρυπτονόμισμα είχε σπάσει το φράγμα των 20.000 δολαρίων, ο Μπράιαν Αρμστρονγκ εξέφρασε ανοιχτά την ανησυχία του στον ιστότοπο της εταιρείας ότι ορισμένοι επενδυτές μπορεί να χάσουν τα πάντα. «Δεν μπορούμε να δώσουμε αρκετή έμφαση στο πόσο σημαντικό είναι να γίνει κατανοητό πως οι επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα δεν είναι χωρίς κίνδυνο», ανέφερε. «Η αγορά (αυτή) μπορεί να κινηθεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση πολύ πιο γρήγορα από τις αγορές μετοχών», προσέθεσε.

To bitcoin εφευρέθηκε το 2008 από άγνωστα άτομα ή ομάδα ατόμων με το όνομα Σατόσι Νακαμότο. Αρχισε να κυκλοφορεί το 2009 ως λογισμικό ανοικτού πηγαίου κώδικα. Πρόκειται για αποκεντρωμένο ψηφιακό νόμισμα το οποίο δεν ελέγχεται από καμία κεντρική τράπεζα ή άλλη επίσημη Αρχή. Μπορεί να αποσταλεί από χρήστη σε χρήστη του Ιντερνετ μέσω του ειδικού δικτύου συναλλαγών σε bitcoin στο ειδικό δίκτυο (peer-to-peer bitcoin network) χωρίς την παρέμβαση ενδιαμέσων. Οι χρήστες μπορούν να το ανταλλάξουν με άλλα νομίσματα, προϊόντα και υπηρεσίες.

Κατά το παρελθόν Αρχές πολλών χωρών είχαν προειδοποιήσει ότι μπορεί να χρησιμοποιείται για ξέπλυμα χρήματος ή άλλες εγκληματικές δραστηριότητες. Μέσα στο 2020 η αξία του τετραπλασιάστηκε, φέρνοντας ξανά μνήμες από τη μανία αγορών του 2017 που το έκανε ακόμη πιο γνωστό, πριν να βυθιστούν πάλι οι τιμές. Οι υποστηρικτές του κρυπτονομίσματος πάντως υποστηρίζουν ότι αυτή τη φορά έχει ωριμάσει, καθώς ενδιαφέρονται για αυτό πιο μεγάλοι παίκτες και ότι αποτελεί αντιστάθμισμα στην υποχώρηση της ισοτιμίας του δολαρίου και στον κίνδυνο πληθωρισμού.


https://www.tanea.gr/2021/01/13/economy/vitcoin-to-mellon-vrisketai-sto-kryptonomisma/?fbclid=IwAR2pvW68JhQYqxYVYbpHPU54m274FGjr1v_mRD6JJCCPeqAHTzDNBmeOmnE

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog TEO O ΜΑΣΤΟΡΑΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.