Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

Μεγάλη αναβάθμιση στο μοντέλο καιρού GFS!


Ενα απο τα 4 καλυτερα παγκοσμια μοντελα καιρου παγκοσμιως, το αμερικανικο μοντελο GFS του NOAA, επροκειτο να αναβαθμιστει απο αυριο 17 Μαρτιου 2021, φιλοδοξωντας οι αλλαγες που εγιναν να βοηθησαν στο να βελτιωθει η προγνωσιμοτητα και να διορθωθηκαν πολλά απο τα ελαττωματα που ειχε.
Ηδη χθες ειχε γινει η ανακοινωση της συνεντευξης τυπου για σημερα οπου και θα ανακοινωνονταν η μεταβαση/αναβαθμιση.

Το τρεχον κυριο μοντελο GFS v15.3, που ειχε υποστει αναβαθμιση τον Ιουνιο του 2019 ειχε αρκετα biases(συστηματικα σφαλματα) με κυριοτερο το ψυχρο bias που ειχε στις θερμοκρασιες στα 850 hPa και γενικα στα κατω στρωματα, αλλά και το bias χαμηλοτερων γεωδυναμικων πχ στα 500 hPa. Το νεο GFS v16.0 φιλοδοξει να διορθωσει πολλα απο αυτα αλλά οχι ολα, ενω σε μερικα εγινε και χειροτερο. Η συνολικη εικονα του παντως με βασει την δοκιμαστικη περιοδο που ετρεχε ειναι οτι βελτιωθηκε η προγνωσιμοτητα στις μερες 1-6 μπροστα.

Ετσι, αρχης γενομενης απο το τρεξιμο 12z στις 17 Μαρτιου αυριο, ειχε προγραμματιστει να παψει να τρεχει το παλιο κυριο ραν GFSv15.3, και θα τρεχει το νεο GFSv16.0.
Αυτο βεβαια με ανακοινωση του ΝΟΑΑ πριν απο λιγο** αλλαξε και η ημερομηνια μεταβασης αλλαξε σε αδιευκρινιστη ημερομηνια, συντομα ομως. Ο λογος ειναι οτι επικενται πολυ σοβαρη μεταβολη του καιρου στις νοτιες ΗΠΑ, με ισχυροτατες εκτεταμενες καταιγιδες και πολλαπλους ανεμοστροβιλους, με ισχυρες χιονοθυελλες αλλά και επεισοδια ισχυρων ανεμων, οποτε θεωρησαν οτι η αλλαγη στο νεο GFS δεν ηταν σωστο να γινει αυτη τη στιγμη.
(**Η προ ολιγου ανακοινωση του ΝΟΑΑ:
UPDATED: March 16, 2021. EVENT POSTPONED. NOAA’s March 17 announcement about major upgrades to the Global Forecast System has been postponed due to severe weather this week across the southern United States. To avoid any potential impact to ongoing forecasting, this upgrade will be made at a future date to be announced when severe weather is no longer an immediate concern. Additional details will be provided to reporters and media partners when a new date is selected.)

Πιθανοτατα την επομενη βεβαια εβδομαδα οπου θα ηρεμησουν τα πραγματα καιρικα, η μεταβαση θα γινει.
Και οι αλλαγες στα χαρακτηριστικα του μοντελου ειναι μεγαλες και το φερνουν σε αυτον τον τομεα πολυ κοντα στο Ευρωπαικο μοντελο καιρου IFS απο το ECMWF(Ευρωπαικο κεντρο καιρου).

Ετσι ενω το προηγουμενο GFSv15.3 ειχε grid χωρισμενο σε 64 καθετα επιπεδα, το νεο GFSv16.0 θα εχει 127 καθετα επιπεδα, ερχομενο πολυ κοντα στα 137 καθετα επιπεδα του IFS.
Tο προηγουμενο GFSv15.3 επισης εφτανε εως τα 55 km ψηλα στην στρατοσφαιρα για την προσομοιωση της ατμοσφαιρας, ενω το νεο GFSv16.0 φτανει στα 80 km ψηλα, ερχομενο επισης πολυ κοντα στα 80.3 χιλιομετρα του IFS.
Και η οριζοντια αναλυση εκτός απο την καθετη θα αυξηθει πιθανοτατα καποια στιγμη, και ετσι ενω το προηγουμενο GFSv15.3 ειχε οριζοντιο grid 13 χιλιομετρων περιπου αναλυσης, το νεο GFSv16.0 συντομα θα εχει 10 km, ερχομενο επισης πολυ κοντα στα 9 km οριζοντια αναλυση του IFS. Η αυξηση της οριζοντιας αναλυσης παντως δεν θα εφαρμοστει ακομη και θα εξαρτηθει απο την υπολογιστικη ισχυ που θα ειναι διαθεσιμη για το πότε θα γινει η μεταβαση σε υψηλοτερη(10 km εναντι των 13 km που θα τρεχει).

Υπηρξαν επισης εκτεταμενες βελτιωσεις και αναβαθμισεις στο μοντελο φυσικης του που περιλαμβανουν νεες παραμετροποιησεις στην αντιμετωπιση των στατικων και μη στατικων ατμοσφαιρικων κυματων, των διεργασιων στο ατμοσφαιρικο οριακο στρωμα, της απορροφησης ακτινοβολιας των νεφων, καθως και παρα πολλες βελτιωσεις στην συλλογη, επεξεργασια και αφομοιωση δεδομενων(data assimilation) οπου πλεον εγινε ενα μεγαλο βημα μπροστα κατι που ελειπε απο το μοντελο GFS που το data assimilation του ηταν σε πολυ μετρια επιπεδα σε σχεση με το Ευρωπαικο μοντελο και παροτι μαλλον παραμενει μεγαλη η διαφορά, η βελτιωση ειναι προς την σωστη κατευθυνση.

Ετσι τα δεδομενα εδειξαν οτι το νεο GFSv16 σε σχεση με το τρεχων GFSV15.3:
Εχει καλυτερη προγνωσιμοτητα στα γεωδυναμικα υψη της κρισιμης ισοβαρικης επιφανειας των 500 hPa, και πολυ καλυτερη προγνωση των μετωπικων επιφανειων.
Εχει αρκετα αυξημενη προγνωσιμοτητα στην προβλεψη τροπικων κυκλωνων και ως προς τις εντασεις των, και του μεγεθους τους αλλά και ως προς το χρονικο διαστημα που απαιτειται για να εντοπιστουν, το οποιο μεγαλωσε. Εχει ομως και αρκετα περισσοτερα ψευδως θετικες γεννεσεις τροπικων κυκλωνων μεταξυ 50° W και 70° W.
Εχει αρκετα αυξημενη προγνωσιμοτητα ως προς τις ποσοτητες χιονιου που προβλεπει καθως και ως προς το χρονικο διαστημα που απαιτειται για να εντοπιστουν, παροτι υπαρχει πλεον ενα ελαφρο bias δινοντας μεγαλυτερα υψη χιονιου σε αρκετες περιπτωσεις το οποιο ομως ειναι πολυ καλυτερο απο το μεγαλο bias του προηγουμενου GFSv15.3 που εδινε πολυ μικροτερα υψη χιονιου γενικα.
Εχει αυξημενη προγνωσιμοτητα των θερμοκρασιων σε μικρου παχους ψυχρα στρωματα που διεισδυουν στην ατμοσφαιρα.
Εχει αυξημενη προγνωσιμοτητα στις θερμοκρασιες της στρατοσφαιρας οπως και σε ολη την κυκλοφορια στην στρατοσφαιρα, αλλά και στην κυκλοφορια του οζοντος.
Εχει αυξημενη προγνωσιμοτητα στις διεργασιες καταιγιδων γενικα και πολυ καλυτερη προγνωσιμοτητα στην νεφοκαλυψη.
Εχει ελαφρως αυξημενη προγνωσιμοτητα στις αναστροφες θερμοκρασιας μεσα στο ατμοσφαιρικο οριακο στρωμα ειδικα στις αναστροφες ακτινοβολιας.
Εχει ελαφρως αυξημενη προγνωσιμοτητα στους ανεμους επιφανειας.

Οι περισσοτερες βελτιωσεις και κυριαρχια του GFSv16 εναντι του GFSv15.3 φαινεται να βρισκονται στις 1,2,3,4,5,6 μερες μπροστα. Γιατι μετα τις 7+ μερες η προγνωσιμοτητα αλλαζει χερια εκατερωθεν αναλογως με την περιοδο και την μεταβλητη, παροτι συνολικα το GFSv16 φαινεται να ειναι ελαφρως καλυτερο και για αυτες τις 7,8,9 ή 10 μερες μπροστα.

Το ισχυρο ψυχρο bias θερμοκρασιων στα κατω στρωματα(πχ 850 hPa και επιφανεια) για το βορειο ημισφαιριο για την χειμερινη περιοδο που ειχε το GFSv15.3, λυθηκε στο GFSv16 και πλεον υπαρχει απο καθολου εως ενα πολυ ασθενες τετοιο bias.
Εμφανιστηκε βεβαια για τα καλοκαίρια, για το βορειο ημισφαιριο, ενα ελαφρυ ψυχρο bias ελαχιστων θερμοκρασιων ημερας στην επιφανεια και ενα ελαφρυ θερμο bias μεγιστων θερμοκρασιων ημερας στην επιφανεια για μερικες περιοχες ομως το 2ο, οπως και ενα θερμο bias θερμοκρασιων στα 850 hPa για τα καλοκαιρια, για το βορειο ημισφαιριο, για 144 ωρες μπροστα και επειτα(6 ημερες προβλεψη δηλαδη μπροστα) οπου γινεται χειροτερο(μεγαλυτερο) για παραπανω ωρες.
Το ισχυρο bias χαμηλοτερων γεωδυναμικων στα ψηλα στρωματα(πχ 500 hPa) για το βορειο ημισφαιριο για την χειμερινη περιοδο που ειχε το GFSv15.3, δεν λυθηκε και μαλιστα αντιστραφηκε και πλεον το GFSv16 εχει ισχυρο bias υψηλοτερων(δειχνει δηλαδη ψηλοτερα γεωδυναμικα) γεωδυναμικων στα ψηλα στρωματα(πχ 500 hPa) το οποιο γινεται χειροτερο για προβλεψεις περισσοτερων ημερων.
Tο νεο GFSv16 πιθανοτατα εχει τα καλοκαίρια ξηρο bias στην επιφανεια(χαμηλοτερες σχετικες υγρασιες δηλαδη).
Το bias χαμηλου CAPE του GFSv15.3 εγινε ακομα χειροτερο(μεγαλυτερο) στο GFSv16 και πλεον το νεο GFSv16 υποεκτιμαει το CAPE ακομα παραπανω.
Το bias υποεκτιμησης των θερμοκρασιακων αναστροφων ακτινοβολιας μειωθηκε αλλά παραμενει μεγαλο.

Η αρχικη εκτιμηση ανανεωσης του νεου GFSv16 και αντικαταστασης του παλιου GFSv15.3 ηταν για 2 Φλεβαρη 2021, αλλά μετατεθηκε για αυριο, πλεον ομως μιας και οπως αναφερθηκε λογω της σοβαρης επιδεινωσης του καιρου στις νοτιες ΗΠΑ, υπαρχει νεα μεταθεση ημερομηνιας μεταβασης.

hjghjgj980980

 

hjhkj9099

 

hjkjhk098090

 

https://www.meteology.gr/megali-anavathmisi-sto-montelo-kairoy-gfs/?fbclid=IwAR2i91mGbP28XD8Ps5JKm5_RIzsKqqzhrU7hIO5s8wXxpgZheD1dm7yQjrw

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog TEO O ΜΑΣΤΟΡΑΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.