Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024

Economist: Πώς οι μύθοι του Προμηθέα και του Τιτάνα εξηγούν την Τεχνητή Νοημοσύνη

 

Είναι η AI μια καταστροφική δύναμη που έχουν εξαπολύσει οι άνθρωποι, ένα ενδυναμωτικό εργαλείο που τους προσφέρει θεϊκή δύναμη ή και τα δύο;

Στην ελληνική μυθολογία ο Προμηθέας, ένας Τιτάνας, έκλεψε τη φωτιά από τον Όλυμπο για να δώσει στους ανθρώπους, τους οποίους δημιούργησε. ο Δίας εξοργισμένος καταδίκασε τον Προμηθέα σε καθημερινό μαρτύριο. Για την ανθρωπότητα, ο Δίας επινόησε μια διαφορετική τιμωρία. Δημιούργησε την Πανδώρα και της έδωσε ένα κουτί, το οποίο την προειδοποίησε να μην ανοίξει. Όταν η περιέργεια της επικράτησε, η Πανδώρα σήκωσε το καπάκι και κάθε είδους κακό απελευθερώθηκε στον κόσμο. 

Μόνο η ελπίδα έμεινε παγιδευμένη μέσα.

Μια νέα παραγωγή από το Μπαλέτο του Σαν Φρανσίσκο επαναπροσδιορίζει τον μύθο για τη σύγχρονη Καλιφόρνια. Το “Mere Mortals”, το οποίο έκανε πρεμιέρα στις 26 Ιανουαρίου για περιορισμένη σειρά, είναι στυλιστικά και ηχητικά μοναδικό. Η ιστορία της Πανδώρας είναι μια αλληγορία για την τεχνολογική πρόοδο, εξηγεί η Tamara Rojo, η καλλιτεχνική διευθύντρια του μπαλέτου. Παρήγγειλε το κομμάτι έχοντας κατά νου την τεχνητή νοημοσύνη (ai). «Είναι η τέλεια ιστορία για να πούμε όταν μιλάμε για τα ηθικά ερωτήματα που πρέπει να κάνουμε στον εαυτό μας κατά την ανάπτυξη αυτών των νέων τεχνολογιών», λέει η κ. Rojo στον Economist. Είναι η AI μια καταστροφική δύναμη που έχουν εξαπολύσει οι άνθρωποι, ένα ενδυναμωτικό εργαλείο που τους προσφέρει θεϊκή δύναμη ή και τα δύο;

Όταν έφτασε στο Σαν Φρανσίσκο από το Αγγλικό Εθνικό Μπαλέτο το 2022, στόχος της κ. Rojo ήταν να αφηγηθεί ιστορίες σχετικές με την περιοχή του κόλπου και την Καλιφόρνια. Ακριβώς δυτικά της όπερας βρίσκεται η κοιλάδα Hayes, μια μικρή γειτονιά με το παρατσούκλι «Cerebral Valley» από όλους τους τεχνικούς που έχουν μετακομίσει εκεί.

Το αποτέλεσμα είναι μια αρχαία ιστορία βουτηγμένη στον φουτουρισμό. Η παραγωγή δεν υπονοεί απλώς την πρόοδο και τον κίνδυνο που προσφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη στην ανθρωπότητα. Η AI έχει χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην προβολή της παράστασης. Αρκετές μεγάλες οθόνες που βρίσκονται πίσω από τους χορευτές εμφανίζουν αφηρημένες εικόνες—γαλάζιες λάμψεις που τρίζουν, κόκκινος ήλιος, γήινα τοπία που απεικονίζονται με ουράνια παστέλ—που δίνουν τον τόνο για την παράσταση.

Στο τέλος, μετά από όλη την αναταραχή, το μπαλέτο προσφέρει στο κοινό λίγη αισιοδοξία. Οι χορευτές κατακλύζουν τη σκηνή, έχοντας αλλάξει από μαύρα σε χρυσά κοστούμια. Είναι η Ελπίδα. Και δεν είναι πια παγιδευμένη στο Κουτί της Πανδώρας.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1579755/economist-pos-oi-mythoi-toy-promithea-kai-toy-titana-exigoyn-tin-techniti-noimosyni/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog TEO O ΜΑΣΤΟΡΑΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.