Στιγμιότυπο από την προσομοίωση. Υπενθυμίζεται ότι το 2022 οι αστρονόμοι κατάφεραν για πρώτη φορά να φωτογρφίσουν την υπερμαζική μαύρη τρύπα (Τοξότης A* ή Sgr A*), στο κέντρο του Γαλαξία μας |
Νέα προσομοίωση από τον υπερυπολογιστή Discover του Διαστημικού Κέντρου Πτήσεων Goddard της NASA, μας δείχνει τις εικόνες που καταγράφει μια κάμερα καθώς κινείται προς τον ορίζοντα γεγονότων, το σημείο χωρίς επιστροφή μιας υπερμαζικής μαύρης τρύπας.
Στην προσομοίωση θεωρήθηκε μια μαύρη τρύπα με μάζα 4,3 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο, παρόμοια με εκείνη που βρίσκεται στο κέντρο του Γαλαξία μας. Για να απλοποιηθούν οι σύνθετοι υπολογισμοί, η μαύρη τρύπα θεωρείται πως δεν περιστρέφεται.
Για να «ανακτηθεί» το βίντεο της κάμερας που βούτηξε στον ορίζοντα των γεγονότων της μαύρης τρύπας, χρησιμοποιήθηκαν περίπου 10 terabytes δεδομένων και χρειάστηκαν υπολογισμοί διάρκειας περίπου 5 ημερών από το 0,3% (μόνο) των 129.000 επεξεργαστών του υπερπολογιστή Discover. Ένας τυπικός φορητός υπολογιστής για να πραγματοποιήσει την ίδια προσομοίωση θα χρειαζόταν πάνω από δέκα χρόνια.
Στο επόμενο βίντεο, η κάμερα δεν διασχίζει ποτέ τον ορίζοντα γεγονότων:
διαβάστε περισσότερα: https://science.nasa.gov/supermassive-black-holes/new-nasa-black-hole-visualization-takes-viewers-beyond-the-brink/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το blog TEO O ΜΑΣΤΟΡΑΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.